Paula Stone Williams: Živjela sam kao muškarac i kao žena, evo što sam naučila

Kao transrodna žena, Paula Stone Williams imala je priliku živjeti na obje strane, a razlike su, kako kaže, ogromne. Osim što je izgubila sve poslove na kojima je mukotrpno radila, počela se susretati s brojnim predrasudama koje su je šokirale.

Ako ste muškarac, u barem jednom trenutku svog života sigurno ste pomislili: “Nikad neću razumjeti žene!”. S druge strane, ako ste žena rečenica “Što nije u redu s muškarcima?” sigurno vam je i više nego jedanput prošla kroz glavu. Ali vaš spol je sve što ste ikada znali, pa kako biste onda uopće mogli razumjeti drugu stranu? Paula Stone Williams jedna je od rijetkih osoba koja može. Kao transrodna žena, imala je priliku iskusiti obje strane i, kako kaže u svom TEDx govoru, razlike su velike.

Paula u govoru opisuje primjere u kojima kao žena doživljava brojna poniženja i poteškoće koje kao muškarac nikada dotad nije doživjela. Otkad je žena troši sigurno tri do četiri puta više energije da dokaže nešto što kao muškarac nije trebala dokazivati, već se podrazumijevalo i s poštovanjem prihvaćalo.


Povezano: Taylor Swift novom pjesmom “The man” priznaje koliko bi joj bilo lakše da je muškarac


Predrasude prema ženama

“Žene u današanjem svijetu nisu shvaćene ozbiljno. Otkad sam žena, imam osjećaj kao da se stalno moram dokazivati, objašnjavati i tražiti odgovore na pitanja. I ono što je najgore od svega jest sljedeće: što se više prema tebi ponašaju kao da ni sama ne znaš o čemu govoriš, više se i sama počinješ pitati je li to uistinu tako”, govori Paula koja, kako kaže, sada razumije zašto žene toliko često sumnjaju same u sebe. Razlog nisu one, nego ljudi (muškarci) oko njih.

“Jeste li ikad primijetili da se žena, pogotovo kada je na sastanku sa skupinom muškaraca, i zna da je u pravu, svejedno ispričava? Ne trebate se ispričavati ako ste u pravu. Nekad na to nisam obraćala pažnju, a sada to sve češće viđam. S obzirom na to da ne živim cijeli svoj život u tijelu žene, nedavno sam svoju prijateljicu Jen pitala što žene točno traže od muškaraca. Odgovorila mi je da traže samo nekoga tko će razumjeti njihovu jedinstvenost, tko će shvatiti da nismo slabije, već samo drugačije. I sama smatram da trebamo više muškaraca koji će nas inspirirati i poticati”, govori Paula.


Povezano: Dvostruka mjerila- žene su grube, osorne i nemaju takta!


Problem rodne nejednakosti

Rodna nejednakost još je uvijek veliki problem u svijetu. Upravo se s tom istom rodnom nejednakosti susrela i sama Paula koja je nakon promjene spola izgubila svaki posao koji je teškim radom i zalaganjem dobila kad je bila muškarac. Osim na poslovnom planu, na vlastitoj je koži osjetila kako se žene redovito susreću s ogromnim predrasudama, bez obzira na to gdje se nalazile, odnosno jesu li na radnom mjestu, putovanju ili su samo ušle u frizerski salon.

“Svim ženama zato želim poručiti da su mnogo sposobnije i snažnije nego što misle da jesu. Možda nemamo iste mogućnosti, ali imamo iste, ako ne i veće, sposobnosti i upravo je to ono na što bismo se trebale fokusirati. A svim muškarcima poručujem da budu bolji primjer i podrška ženama, a na neki način i rješenje boljeg tretiranja samih žena, bilo da je riječ o poslovnom svijetu ili svakodnevnom životu. Oni su još uvijek ti koji imaju moć omogućiti ženama da one jednog dana budu na položaju koji zaslužuju.”

Foto: Screenshot/YouTube

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Tata CEO

„U posljednjih sam 10 godina zaradio doktorat i došao na poziciju...

Tobi Emonts-Holley prije nekoliko je dana na svojem Twitter profilu objavio 'tajnu' poslovnog uspjeha. Naime, ovaj otac šestero djece uspio je...
- Advertisment -