Pinterest za vizualni sadržaj

Priču o društvenim mrežama kao dijelu digitalnog marketinga, završiti ćemo pregledom dvije mreže koje podržavaju isključivo vizualni sadržaj.

Pinterest

Pinterest je društvena mreža s cca 48 mil korisnika i iznimno brzim rastom.

Već ste prisutni na Facebooku i Twitteru, pa treba li vam sad još i Pinterest? Razlike u profilu korisnika različitih društvenih mreža, jedan su od razloga zašto je odgovor ‘da’. Na primjer, korisnici Pinteresta su većinom žene: čak preko 70%!

Pinterest predstavlja svojevrsni album koji korisnicima omogućava organiziranje i share-anje vizualnog materijala. Korisnik može pin-ati vizualni sadržaj s vlastitog kompjutera ili s web-a, a drugi korisnici njegove slike mogu repin-ati. Slike se mogu (i trebaju!) organizirati u grupe po temama (board-ovi).

Za biznise, Pinterest predstavlja način za predstavljanje i dijeljenje vizualnog sadržaja raznih vrsta. Kreativnost je bitna, ali ne smijemo zaboraviti da sadržaj koji dijelimo mora biti relevantan našoj ciljnoj publici. Naši sljedbenici na Pinterestu htjeti će vidjeti miks sadržaja – dio koji je vezan uz biznis i dio koji predstavlja kulturu kompanije.

Ako ste trgovina odjećom ili modnim dodacima, lako je iskoristiti slike vaših proizvoda. Ali nemojte koristiti Pinterest kao online katalog, korisnicima to može biti nezanimljivo čak i ako ste poznati brand. ‘Dobitni miks’ će biti fotke proizvoda + lifestyle fotke + fotke koje odražavaju kulturu kompanije.

Ako se bavite prodajom ekskluzivnih nekretnina, neka vaši pin-ovi budu miks fotki kuća i stanova u ponudi, i lifestyle fotki koje će biti interesantne, bliske i privlačne ciljanim kupcima tih nekretnina (npr egzotičnih turističkih lokacija; fancy teretana; finih vina…)

Firma koja se bavi uslugom oštrenja frizerskih škara, može imati board pod nazivom ‘kreativne frizure’, gdje će pin-ati vlastite fotke, fotke s web-a, ili repin-ati fotke s Pinterest profila frizerskih salona (dobar način za podržati odnos s postojećim klijentom, ili regrutirati novog!)

Ako proizvodite brašno, kreirajte board koji prikazuje fotke i recepte za kolače.

Ako ne radite s proizvodima nego se bavite npr konzultantskim uslugama, ne znači da nemate materijala za Pinterest. Pin-ajte: Slike s događanja koja ste organizirali za svoje poslovne partnere / kupce; slike s internih događanja (npr team-building); slike  sa svojih blogova; infografike; video snimku govora koji je održao vaš CEO ili pozitivne komentare koje su izrekli vaši klijenti…

Par korisnih savjeta za uspješno pin-anje

1. Opis pin-a je bitan!

Nemojte samo uljepiti vizual, razmislite o pametnom opisu koji dobro odražava sadržaj pin-a i uključuje relevantne ključne riječi – time osiguravate da će se vaš pin prikazati u rezultatima Pinterest Search-a, čime možete ostvariti više prikazivanja (views), like-ova i sljedbenika.

Unutar opisa dodajte link na web stranicu. Ako prodajete proizvod, u opis upišite i njegovu cijenu.

Za još par korisnih savjeta vezano uz opis pin-a, pogledajte tekst Karen Leland, autorice knjige „Ultimate Guide to Pinterest for Business“.

2. Nemojte samo repin-ati tuđe vizuale, kreirate svoje pin-ove.

3. Ubacite ‘Pin it’ button uz sadržaje na svojoj web stranici; svaki pin-ani sadržaj, kad se pojavi na Pinterestu, sadržavati će link na originalnu stranicu.

Instagram

Instagram je aplikacija namijenjena share-anju FOTOGRAFIJA (dakle, infografike, ilustracije i slično rezervirajte za Pinterest).

Kakve fotografije? Neke ideje navedene su u gornjem tekstu o Pinterestu, a možete još i:

 • prikazati fotke ‘prije’ i ‘poslije’ (uređenje interijera; make-up; dijetni programi);
 • pokazati faze u procesu proizvodnje proizvoda;
 • stvoriti interes za novi proizvod ili uslugu, prikazujući seriju kriptičnih djelomičnih fotki dijelova proizvoda, ili fotki koje predstavljaju asocijacije na uslugu

Za Instagram, posvetite još veću pažnju kvaliteti fotki – budući je to ekskluzivni format sadržaja na ovoj mreži, korisnici imaju visoka očekivanja u pogledu njihove kvalitete. Uložite novce u profesionalne fotografije, s proizvodom smještenim u atraktivni ambijent.

Par savjeta za uspješno korištenje Instagrama

1. Koristite #: kao i kod Twittera i Pinteresta, simbol # služi ‘vezanju’ objavljenog sadržaja s određenom temom. Možete koristiti neki postojeći, generički #, ili kreirati svoj (pogledajte dolje primjer Jimmy Fairly).

2. Igrajte se! Pozovite korisnike da sudjeluju u natječaju šaljući vam fotke s određenim sadržajem; ili da riješe vizualnu zagonetku.

3. Potaknite korisnike da i sami stavljaju fotke vezane uz vaš proizvod. Kreirajte svoju ključnu riječ (#riječ) koju će koristiti kada budu stavljali fotke na Instagram. Dolje je primjer firme koja dostavlja poštom proizvod kupcu; u paketu se nalazi kartica koja ih poziva da uslikaju proizvod (naočale) i fotku postave s navedenim #, a svaki mjesec će tri najbolje fotke biti nagrađene jednim njihovim proizvodom.

JimmyFairly

Imate još dobrih ideja, ili primjera svojih ili tuđih aktivnosti na Pinterestu i Instagramu? Podijelite!

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

7 KOMENTARI

 1. Kao korisnica ovih dviju društvenih mreža, moram priznati da odavno nisam pročitala nekorisniji tekst. Osim što potpuno POGREŠNO govori kako koristiti ove mreže, nema nijedan primjer dobre prakse. Zašto ovo objavljujete uopće?

  • Barbara, hvala na komentaru. Ovaj tekst je dio naše marketing akademije koju smo radili s Miom Žilavec koja pomaže malim i srednjim poduzetnicima u kreiranju i provođenju marketing strategije. Iako Mia nije stručnjak za društvene mreže, meni kao korisnici Pinteresta tekst izgleda sasvim u redu, jer mu je namjena dati osnovne informacije onome tko uopće ne zna što je Pinterest i Instagram.
   Koliko ja znam kod nas se Pinterest i Instagram, a i Twitter jako malo koriste, čak i kod velikih tvrtki poput Vaše, ispravite me ako griješim, niti imamo puno stručnjaka za te mreže. Ako znate neki primjer dobre prakse kod nas, bila bi zahvalna da podijelite s nama. A primjere s razvijenih tržišta mislim da nema smisla objavljivati, kao što ste i sami rekli.

 2. Ne mogu – svrbi me pa moram napisati.
  Crtice se ne koriste ovako. Iako su strane riječi.
  Da pojednostavnim, crtice idu kod skraćenica (npr., pored zgrade INA-e), a ne idu kod imena. Primjerice: Pogledaj na Googleu. NE: Pogledaj na Google-u. Dakle, ako već moraju ići strani izrazi (shareanju, pinanju), onda crtica tu nema što tražiti.

  Hvala, i drugi put. 😉
  N.

 3. Ne razumijem zašto je riječ hashtag zamijenjena korištenjem oznake #. To je kao da kažemo da na kraj upitne rečenice ide ?, a ne upitnik. 🙂
  Drugo, iako je fotografija jedini format sadržaja na Instagramu, ona nikako ne mora biti visoke produkcije, dapače. Čak i Instagramov vodič za brendove preporuča suprotno. Poanta Instagrama su ‘behind the scenes’ fotke napravljene mobitelom (jer je IG smartphone aplikacija) koje govore nešto više o brendu, pričaju priču, približavaju ga korisnicima. Igre i natječaji na Instagramu su nešto što samo privlači lovce na nagrade i stvara drugi Facebook, ne generira (lojalne) fanove koji se identificiraju s brendom.
  Na kraju, zar doista niti jedan ‘domaći’ Instagram account nije mogao poslužiti kao dobar primjer ili case study? 🙁

  • Hvala Ivona, kao što sam rekla i Barbari, koliko ja znam Pinterest, a još manje Instagram se kod nas malo koriste. Ako znate neki dobar primjer, koji je primjenjiv za male poduzetnike koji nemaju ogromne budgete, molim javite.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zicer rok za prijave

Požurite: prijave na ZICER akceleratore traju još samo ovaj tjedan

Startup Factory je prvi hrvatski startup akcelerator i višestruko nagrađivani program ZICER-a - Zagrebačkog inovacijskog centra. Tijekom posljednjih sedam godina kroz...