Plivanje će izvući sav nakupljeni stres i spremiti vas za jesen- dokazano!

More i kupanje sinonim su za ljeto i godišnji odmor. Osim što se povezuju s odmorom i uživanjem, ljetne aktivnosti poput plivanja imaju mnogo dobrobiti. Dokazano je da osim fizičkih u obliku tjelovježbe koje plivanje je, ono donosi i blagodati poput redukcije stresa, a čak poboljšava pamćenje i obnavlja mozak!

Plivanje blagotvorno za mišiće

Pilates i fitness trenerica Ksenija Brničević, istaknula je mnoge pozitivne strane ove aktivnosti.

„Prilikom ljetovanja more treba iskoristiti za blagodati koje donosi tijelu. Ne samo da djeluje na ljudsku psihu opuštajući nas i dajući osjećaj da je ispralo sve negativno s nas već i blagotvorno djeluje na naše mišiće, opuštajući pri tom naše zglobove (nema stvaranja pritiska na zglobove).“

Voda, u ovom slučaju more, prirodni je poligon tijelu, jer mu daje otpor i tako povisuje napor tijela, tj. mišića. „Plivanjem se ostvaruje aerobni trening koji jača sve naše mišićne skupine u tijelu. Voda prilikom plivanja daje otpor koji je čak i do 15 puta jači od otpora zraka što dodatno pojačava rad mišića tijela“, pojašnjava Brničević, dodajući: „Dodatni pozitivni učinci jesu jačanje srčanokrvožilnog sustava, stabilizacija krvnog tlaka, poboljšanje opskrbe tijela kisikom jer nam se neminovno produbljuje disanje dok plivamo i time povećavamo kapacitet pluća.“

Plivanje kao prirodni analgetik

Plivanje je prepoznato zbog svojih kardiovaskularnih prednosti. S obzirom na to da uključuje glavne grupe mišića, srce se napreže, što povećava protok krvi tijelom. To vodi do stvaranja novih krvnih žila, procesa koji se zove angiogeneza. Veći, viši protok krvi može dovesti do otpuštanja visoke količine endorfina, hormona koji su prirodni analgetik, jer umanjuju bol u tijelu. Rezultat je osjećaj euforije koji često nastupa nakon tjelovježbe.

Iako razlog još nije poznat znanstvenicima, dokazano je da plivanje poboljšava pamćenje, kognitivnu funkciju, imuni respons i raspoloženje. Ono također može popraviti štetu prouzrokovanu stresom i stvoriti nove neurološke konekcije u mozgu, prenosi the conversation.

„Prilikom plivanja moramo ujednačiti pokrete, dobiti ritam i time poboljšavamo i koordinaciju pokreta i radimo na izdržljivosti, tj. kondiciji. Također, kako sam na početku napomenula, opušta nas jer nam se snižava razina kortizola u tijelu, hormona stresa“, dodaje Brničević.


Pročitajte više: Plivanje i menstruacija: dvije riječi koje idu savršeno zajedno


Uključuje sve mišićne skupine

Plivanje je tjelovježba koja uključuje gotovo sve mišićne skupine, pa se preporuča svim dobnim skupinama. Također, ono je dobro i za trudnice i za pretile osobe. Koju tehniku plivanja koristiti? „Ukoliko imamo problema s kralježnicom, bolove, loše držanje najbolja tehnika plivanja jest leđno plivanje jer nam je tu kralježnica u neutralnom položaju i nema opterećenja na donji dio leđa kao npr. kod prsnog plivanja,“ tumači Brničević.

Tehniku kraul predlaže kao jako dobru, no nju je potrebno znati ispravno raditi. Korištenje peraja često je u žena, jer one jačaju nožne mišiće i stražnjicu. „Tu bih preporučila svakako kraće peraje jer duge peraje mogu dovesti do opterećenja donjeg dijela leđa i do bolova u leđima“, dodaje. Najbolje je i pritom koristiti tehniku leđnog plivanja.


Pročitajte više: Tražite najljepše plaže za opuštanje na Jadranu? Ovo su prijedlozi naših članica!


Smanjuje depresiju i anksioznost

„Aerobni trening također potiče otpuštanje neurotransmitera. Jedan od njih je i serotonin, koji kad je prisutan u povišenoj razini, smanjuje depresiju i anksioznost, te poboljšava raspoloženje“, prenosi the conversation. Stoga, ne čudi što smo na ljetovanju uvijek tako dobre volje. Osim što osoba radi odmor od svojeg posla, tijelo se fizičkom aktivnošću ‘hrani’ i rezultat je pozitivno raspoloženje. Svoju ulogu igra i vitamin D koje tijelo dobiva od izloženosti sunčevim zrakama.

Foto: Canva/Ksenija Brničević

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kvote za upravne odbore

Europski parlament službeno uveo kvote za upravne odbore u tvrtke

Prema novoj odluci Europskog parlamenta, veće tvrtke u Europskoj uniji morat će povećati prisutnost mane zastupljenog spola, u ovom slučaju žena,...
- Advertisment -