Kako da se početak novog posla ne pretvori u autocestu za burnout?

Priprema za novo radno mjesto obično je popraćena vrtlogom emocija. Uzbuđenje oko novog okruženja, probuđena strast za zanimanjem, ali i nervoza jer ne znate što vas čeka, a sigurno želite ostaviti i dobar prvi dojam. Kako zadržati samo ove slatke brige i staviti svoju dobrobit na prvo mesto da se početak novog posla ne bi pretvorio u početak novog burnouta? Potražili smo pomoć stručnjakinja.

‘Proučite korporativne vrijednosti tvrtke’

Kada započinjete rad na novom radnom mjestu trebate ostaviti dobar prvi dojam i pokazati svima da ste produktivni i sposobni obavljati svoje radne zadatke.


Pročitajte još: Kako reći svojim kontaktima da tražite novi posao?


“Ostaviti dobar dojam na novom poslu je vrlo važno za vaš daljnji razvoj unutar tvrtke u koju ste stigli. Pametnim i odmjerenim potezima, načinom komunikacije i vlastitim stavom na neki način na početku “odmjeravate” snage s ostatkom tima i tražite svoje mjesto unutar njega. To ne mora značiti da trebate biti u potpunosti servilni pa najprije razmislite kakav dojam u stvari želite ostaviti. Ako je na vrhu ljestvice vaših osobnih vrijednosti – točnost, pouzdanost, marljivost, otvorenost i slično, onda se i postavite u skladu s onim što ste im ispričali na intervjuu za posao. Bilo bi dobro da proučite ili pitate koje su korporativne vrijednosti te tvrtke pa ćete se lakše uklopiti”, objasnila je Gordana Kadoić, direktorica kompanije za poslovno savjetovanje i profesionalni razvoj Adria Corporate.

Ključ je u fizičkoj odmorenosti i psihičkoj pripremljenosti

Istovremeno, kako bi bili na nivou morate biti odmoreni i puni energije, što zahtjeva određenu brigu o sebi. Burnout bi upravo mogao biti razlog zbog kojega ste mijenjali posao. Loš početak novog posla ne mora značiti samo da niste ostvarili dobre međuljudske odnose s kolegama ili loše izvršavali svoje radne zadatke. Loš start mogao bi biti i onaj koji stvara svojevrsnu autocestu prema novom burnoutu, stoga je izrazito naporan rad i ostajanje mnogo duže na poslu od samog starta loša radna strategija.

“Na početku novog posla jako je važno dobro slušati i pamtiti. Svakako je važno da ste fizički odmorni i psihički dobro pripremljeni. Ne preskačite svoje pauze koje imate tijekom dana i pametno ih iskoristite, možda bez ekrana ili mobitela, zatvorenih očiju, dubokih udaha i pravilnog disanja. Koristite vaše vrijeme vrlo pažljivo na određene aktivnosti, a nakon posla bi bilo dobro imati opuštajuću aktivnost, makar to bila samo šetnja od pola sata. Nekoga opušta glazba, nekog dobra knjiga, nekog boks ili teretana – važno je da pronađete svoj “ispušni ventil” gdje misli možete ostaviti negdje daleko”, savjetuje Gordana.


Pročitajte još: Kako pronaći novi posao za vrijeme krize? Mi imamo savjete!


Najviše požnje posvetite kvalitetnoj komunikaciji

Dobro je obratiti pažnju na nekoliko stvari. Komunikacija je uvijek ključ uspjeha, a dobra komunikacija sa šefom osigurat će vam da uvijek znate točno što se od vas očekuje i da možete točno to i isporučiti. Pitajte o ciljevima vaših nadređenih i ciljevima firme u koju ste došli raditi. Pokušajte odmah čim jasnije iskomunicirati i svoje ciljeve u svemu tome.

“Kvalitetna komunikacija je odraz vaše osobnosti i zapamtite nitko ne voli previše objašnjavati, a s druge strane obično ne vole “novajliju” koji puno priča. S obzirom na to da su rijetki nadređeni koji su na usluzi svojim zaposlenicima, a o njima vam ovisi daljnja karijera, shvatite da je vaš nadređeni na toj poziciji zato što iz određenih razloga treba biti, pa ne istražujte kako da ga maknete za 6 mjeseci, nego gradite prijateljski odnos s njim. Kako rastete vi, tako će rasti i on, a kada shvati da ste pouzdani da se na vas može osloniti u svakom trenutku, povukli ste pravi potez”, rekla je Kadoić.

S obzirom na to da je početak novog posla upravo to – početak, vjerojatno puno toga ne znate. Stoga Kadoić savjetuje da odvojite malo vremena i svog nadređenog pitate što bi on/ona želio dobiti od vas, vidjeti u vama, odnosno na vašoj poziciji. “Pitajte ga/ju što mu je važno te što cijeni. Tako od početka pokazujete da želite pravim putem”, rekla je.


Pročitajte još: Članice savjetuju: Što učiniti ako ste izgubili posao i kako pronaći novi?


Poštujte sebe i jasno odredite granice svog radnog dana. Ako dopustite da se vaš radni dan počne prelijevati u vaše osobno i obiteljsko vrijeme, to bi moglo uzeti danak na vašem mentalnom i fizičkom zdravlju.

‘Neuspjeh nije loš’

“Ne smijemo biti prestrogi prema sebi, moramo prihvatiti da s razlogom postoji krivulja učenja i da nema preskakanja koraka u poslovnom razvoju. Također, što ranije prihvatimo da neuspjeh nije loš i da uvijek više naučimo u teškim situacijama nego kada je sve savršeno lakše ćemo se nositi sa svime što nam poslovno okruženje donese. Normalno je da imamo poriv da zadivimo šefa, da probijemo vlastite granice, da radimo na što više projekata kako bismo stekli nova znanja i gradili sebe kao stručnjaka. Međutim, u životu je važan balans. Pogotovo između privatnog i poslovnog života. Isplati se ulagati u znanje, učiti, raditi puno, ali nikako ne smijemo zaboraviti napraviti pauzu, disati, spavati, vježbati, uzeti godišnji odmor i uživati u malim stvarima koje nas vraćaju na tračnice”, savjetovala je Josipa Zorko, stručnjakinja u području poslovnog savjetovanja i stručne edukacije i direktorica firme JM Proactive.

Zorko naglasak stavlja na disanje, odnosno aktivno usmjeravanje pažnje na pravilno disanje, što pomaže u regulaciji stresa na svakodnevnoj razini. “Također, rutina nam može pomoći da imamo osjećaj kontrole. Od samog jutra prije nego što krenemo na posao, pa do kraja radnog dana. Moja rutina na poslu je da iza podneva pospremim radni stol, na taj način razdvojim dan na dva dijela i imam osjećaj da sam jedan dio završila te započinjem s drugim. Vizualizacija, odnosno stvaranje mentalnih slika koje nas relaksiraju je također učinkovito. Lijepo je odlutati na 2-3 minute na neku destinaciju koja nas opušta ili u neki opuštajući ambijent”, zaključuje Zorko.

Foto: Privatna arhiva, Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

panel javni sektor

Ove žene upravljaju javnim sektorom, a sve vas one čekaju na...

Pripremamo svoju drugu konferenciju za žene u javnom sektoru. Žene čine većinu zaposlenih u javnom sektoru, no na vodećim pozicijama su...
- Advertisment -