Poduzetnicama plaća nije visoko na listi prioriteta

Priča o razlici u plaći između muškaraca i žena na tržištu rada nije ništa novo. Ona postoji i u najrazvijenijim i u najsiromašnijim zemljama, naravno na štetu žena.

Prema različitim podacima, razlika u plaći između muškaraca i žena kreće se od oko 5 posto do 25 posto, ovisno o vrsti posla koji se obavlja, ali i zemlji u kojoj se radi.

No, kad se govori o razlici u plaćama, najčešće se poziva na podatke koji su prikupljani uspoređujući plaće obaju spolova u velikim tvrtkama. Kako je posljednjih godina sve osjetniji trend odlaska žena u malo poduzetništvo i pokretanja svog posla, postavlja se logično pitanje. Isplaćuju li si žene, kad su same svoji šefovi, istu plaću kao i muškarci?

Poduzetnicama plaća manje važna stvar od zadovoljstva klijenata

Bilo bi razumljivo da žene, kad si same određuju plaću, anuliraju tu razliku u plaći i izjednače se s muškarcima. Međutim, podaci iz nekoliko različitih studija pokazuju kako tome nije tako.

I istraživanje koje su proveli istraživači s Babson Collegea i oni iz London School of Economics pokazuju kako si poduzetnice isplaćuju manju plaću u odnosu na onu koju si isplaćuju poduzetnici.

Razlika u isplaćenoj plaći gotovo je identična razlici na koju nailazimo kod zaposlenih u tvrtkama.

Jedno od objašnjenja je da poduzetnice sav ‘višak’ ponovno usmjeravaju u svoju tvrtku – bilo kroz veće plaće zaposlenika, nove zaposlenike ili nove poslovne pothvate. Muškarci pak svoj rad više cijene i smatraju da je uspjeh njihove tvrtke ovisan o njima samima te se većom plaćom nagrađuju za dobro obavljen posao.

Nije u ‘šoldima’ sve

Istraživanja su otkrila jedan zanimljiv podatak. Naime, žene veće zadovoljstvo pronalaze u dobro odrađenom poslu nego u financijskoj naknadi. Tako je njima bitnije da je posao odrađen na vrijeme, da je klijent zadovoljan i da se one osjećaju dobro.

Tako je istraživanje Catalysta pokazalo kako žene u većem broju pružaju dodatne, naravno nenaplaćene, usluge svojim klijentima. One klijente i njihovo zadovoljstvo stavljaju ispred svog.

To potvrđuje i istraživanje London School of Economics provedeno među ‘društvenim poduzetnicama’ koje je pokazalo kako poduzetnice manje pokreću tradicionalne ideje uspjeha, ali im je zato izuzetno važno da rade nešto što ‘čini razliku’.

Ženama je jednostavno bitnije da rade ono što vole i da svojim radom mijenjaju nešto u svijetu oko sebe, nego da imaju velike plaće.

Stvari se ipak mijenjaju

Iako istraživanja još uvijek u prvi plan stavljaju činjenicu da muškarci i žene nisu isto plaćeni za jednak posao koji obavljaju, stvari se ipak mijenjaju.

Istraživanje provedeno među studentima Goldman Sachsa pokazalo je da se, iako su poduzetnice na početku bile konzervativne s novcem i isplaćivale si manje plaće, stvari mijenjaju već šest mjeseci kasnije.

Kad su poduzetnice ‘postavile tvrtku na noge’ i prikupile nešto novca te uvidjele da će tvrtka ipak uspjeti na tržištu, isplaćivale su si veće bonuse i povišice. Tako je prvotna razlika od 20-ak posto smanjena na samo 8 posto. Ovaj skok moga bi se prokomentirati na dva načina – ili su žene shvatile koliko vrijede i odlučile se nagraditi ili su jednostavno opreznije i žele biti sigurne da si povišicu zaista mogu isplatiti bez ikakvih negativnih posljedica za tvrtku.

Svi se slažu da je smanjivanje razlike u plaći pozitivan trend, ali i upozoravaju kako žene moraju osvijestiti da su one jednako vrijedan radnik kao i muškarci te da ih se treba jednako tako financijski nagrađivati.

Međutim, još uvijek je tu zanimljiva ta ‘socijalna’ komponenta prisutna kod žena. One uvijek druge stavljaju ispred sebe, ali s vremenom i one dođu na red.

Kakva su vaša iskustva? Ako ste poduzetnica koja je pokrenula svoj posao, jeste li razmišljali o tome koliku ćete si plaću isplaćivati ili vam je bilo važnije pokrenuti posao i probiti se na tržištu?

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

održivo poslovanje poduzetnika

Hrvatske poduzetnike u održivom poslovanju koče financije. ‘Održivost nije trošak nego...

Glavni razlog zašto se više hrvatskih malih i srednjih poduzeća (MSP) nije okrenulo održivom razvoju je nedostatak javnih poticaja, održivih financija,...