Poduzetnice u Varaždinskoj županiji ističu se stručnošću i inventivnošću

U Varaždinskoj županiji raste broj žena koje se odlučuju na samozapošljavanje. Iako ta županija spada među tri s najmanjom stopom nezaposlenosti, trenutačno je „na burzi“ u Varaždinskoj županiji tri tisuće osamsto ljudi. Većinu čine žene.

Prorsus komunikacije

„Najslabije izglede za zaposlenje imaju nezaposlene žene starije od 45 godina. Najbolji način za zapošljavanje im je samozapošljavanje. Upravo im zbog toga Hrvatski zavod za zapošljavanje, ali i druge institucije pružaju razne načine povoljnog financiranja na početku njihova poduzetničkog pothvata. Istodobno u poduzetništvo ulaze žene iz korporacija.

One iz Varaždinske županije ističu se velikim znanjem i iskustvom zahvaljujući čemu lako postaju konzultantice stranim tvrtkama“, istaknula je Alma Saganić, potpredsjednica Instituta za razvoj ženskog poduzetništva i vodstva Adria na konferenciji Mogućnosti financiranja za poduzetnice na kojoj je u Varaždinu sudjelovalo pedesetak poduzetnica.

Prorsus komunikacije

Jedna od karakteristika ženskog poduzetništva je vješto upravljanje financijama

Branka Šaško, v. d. predstojnika Regionalnog ureda Varaždin Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, predstavila je mjere aktivne politike zapošljavanja.

„Za naše potpore za zamozapošljavanje koje mogu dosegnuti trideset i pet tisuća kuna, već nekoliko godina postoji velik interes muškaraca i žena. Ove je godine u našim radionicama za nezaposlene sudjelovalo tristo trideset osoba, a čak sedamdeset i šest ih je zatražilo potporu za samozapošljavanje. Među njima je četrdeset i pet posto žena. Uz klasične poslove poput knjigovodstvenih servisa, frizerskih i kozmetičkih salona, izrade slastica i cateringa, samozaposlene se žene u Varaždinskoj županiji odlučuju i za neke inventivne. Primjerice, jedna je žena postala dula, tj. osoba koja ženama pomaže pri pripremi za porod, na porodu i nakon njega“, kazala je Šaško.

Uz one HZZ-a na konferenciji su predstavljene i mogućnosti financiranja poduzetništva putem  Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO-a), Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR-a), Raiffeisen banke, Raiffeisen Leasinga. Toyota je predstavila pogodnosti za članice mreže Women in Adria.

Prorsus komunikacije

„Jedna od karakteristika ženskog poduzetništva je vješto upravljanje financijama. Upravo zbog toga se stvaraju posebne aplikacije prilagođene njihovu načinu poslovanja. Takav je i Salonize, aplikacija koja služi za upravljanje poslovanjem u uslužnim djelatnostima. Pristupa joj se putem interneta, a donosi potpuni pregled poslovanja – od popunjenosti termina po zaposlenicima i vrstama usluga do potrošnje materijala i ostvarene zarade“, kazala je Natalija Zastavnik Crnički, direktorica tvrtke Salonize. Razvoj istoimene aplikacije sufinanciran je iz EU fondova, tj. Europskog fonda za regionalni razvoj.

Varaždinska konferencija Mogućnosti financiranja za poduzetnice treća je u nizu. Iduća će se u organizaciji mreže poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria održati početkom prosinca u Osijeku. Sponzori konferencije su Raiffeisen banka, Raiffeisen Leasing, Toyota i Salonize.

Prorsus komunikacije

Foto: Prorsus komunikacije

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -