Postoji tvrtka u kojoj majke mogu djecu voditi na sastanke, čak je i dojenje na sastanku ok

Portal Quartz podijelio je priču o jednoj američkoj tvrtki u kojoj je itekako moguće uspostaviti ravnotežu privatnog i poslovnog života i u kojoj se sve žene nakon porodiljnog dopusta vraćaju na posao.

U SAD-u inače ne postoji obveza plaćanja roditeljskog dopusta, pa su tako roditelji u goroj situaciji i od Hrvatske, ali i ostalih 40 zemalja, navodi OECD. Obiteljski im zakon samo osigurava pravo da 12 tjedana nakon poroda ne mogu izgubiti svoje radno mjesto, ali i to pod uvjetom da u tvrtki u kojoj rade ima više od 50 zaposlenih. A situacija nije ništa bolja ni nakon što se vrate na posao.

Centar za čuvanje djece u sklopu kompanije

No, postoje i pozitivne priče, a jedna je u kompaniji Patagonia koja roditeljima želi omogućiti da postanu onakvi kakvi bi željeli biti. Otvorili su centar za čuvanje djece pod nazivom Great Pacific Child Development Center (GPCDC) u sklopu kojeg je dječji vrtić i gdje roditelji mogu pauzu za ručak iskoristiti da budu s djecom. Također, osiguravaju im i autobuse koji školarce voze do škole i vraćaju ih nakon nastave.

Osnivači kompanije Chouinard i njegova supruga Malinda rekli su kako centar nisu osnovali s ciljem da bi na taj način dolazili do mladih talenata, ni kako bi zadržali žene prije nego što dođu na veće pozicije, već kako bi im dali podršku da osim posla, mogu osnovati obitelji. Htjeli su im omogućiti da imaju pomoć oko čuvanja djece.

Sve žene se vraćaju nakon porodiljnog

Iako nisu otvorili centar s ciljem da zadrže žene, ipak su uspjeli u tome. Nakon tri desetljeća, govore kako se 100 posto žena vraća nakon porodiljnog svom poslu, što je više od američkog prosjeka koji iznosi 79 posto.

Centar za čuvanje djece stoji milijun dolara godišnje, ne uključujući plaćanje školarine ili troškove koje roditelji pokrivaju. Ima 28 zaposlenika te 80 djece.

Njihova web stranica The Ventura nadoknađuje 91 posto troškova, i to 500 000 dolara kroz porezne olakšice, 30 posto kroz vrijednosti zadržavanja, a 11 posto kroz angažiranost zaposlenika. To tvrtku košta svega 0,005% od svih prodajnih, općih i administrativnih troškova.

Cjelodnevno čuvanje djece iznosi 1.400 dolara, a maksimalna cijena po mjesecu za dijete do dvije godine je 1.275 dolara, no tvrtka subvencionira troškove na temelju prihoda kućanstva.

Što im sve kompanija nudi?

Majke rodilje dobivaju u potpunosti plaćeni porodiljni dopust u trajanju od 16 tjedana, a očevi i pomajke dobivaju 12 tjedana. Nakon toga, djecu im u centru čuvaju dobro educirani ljudi.

Osim toga, zaposlenicima se osigurava 12 tjedana pune plaće za bolovanja i to ako se radi o članu obitelji – suprugu, partneru, djetetu ili roditelju.

Roditelji koji trebaju putovati zbog posla, mogu povesti sa sobom dadilju ili partnera, a tvrtka im sve to plaća.

Majke tako mogu biti uz svoju djecu, čak ih i voditi na sastanke, a dozvoljeno je i dojiti djecu na sastancima, iako žene većinom preferiraju otići u susjednu prostoriju kako bi ih nahranile.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više