Otvoren natječaj za potpore mladim poljoprivrednicima: evo tko se može prijaviti

Program Ruralnog razvoja, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te Ministarstvo poljoprivrede objavili su dugo očekivani natječaj za mjeru 6, tipa operacije 6.1.1 „Potpora mladim poljoprivrednicima“.

Potpora mladim poljoprivrednicima za početak poslovanja

Svrha Natječaja je dodjela potpore mladim poljoprivrednicima koji postaju nositelj/odgovorna osoba poljoprivrednog gospodarstva za početak poslovanja. Ponuđena potpora pokriva troškove iz područja: kupnje poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, kupnju bilja i sjemena, domaćih životinja, podizanje novih ili restrukturiranje postojećih nasada te kupnju, građenje ili opremanje zatvorenih objekata.


Pročitajte više: ESIF zajmovi konačno opet kreću nakon više od godinu dana, evo koji iznosi su na raspolaganju


Tko se može prijaviti?

Prihvatljivi korisnici su mladi poljoprivrednici stariji od 18 i mlađi od 40 godina (dan prije navršavanja 41 godine starosti) te je mladi poljoprivrednik nositelj/odgovorna osoba u:

  • obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu ili
  • obrtu registriranom za obavljanje poljoprivredne djelatnosti ili
  • trgovačkom društvu kojem je poljoprivreda glavna djelatnost upisana u Registru poslovnih subjekata koji se vodi pri Državnom zavodu za statistiku (isključujući trgovačka društva čiji su osnivači i vlasnici javnopravna tijela) isključivo ako je vlasnik najmanje 50% temeljnog kapitala u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu, kod konačne isplate potpore i najmanje tri godine nakon konačne isplate potpore.

Ukupni iznos raspoloživih sredstava javne potpore po Natječaju iznosi 152.563.412,00 kuna. Visina javne potpore iznosi 50.000,00 eura/20.000,00 eura. Intenzitet potpore iznosi 100 % iz Instrumenata Europske unije za oporavak.Na Natječaj se moguće prijaviti od 15.11.2021. do 28.12.2021.

Koji su uvjeti za prijavu?

Jedan od glavnih uvjeta prihvatljivosti je da je mladi poljoprivrednik po prvi put na poljoprivrednom gospodarstvu postavljen kao nositelj/odgovorna osoba poljoprivrednog gospodarstva, ali ne duže od 24 mjeseca prije podnošenja zahtjeva za potporu ili još nije postavljen kao nositelj/odgovorna osoba, ali će to postati najkasnije kod podnošenja zahtjeva za isplatu prve rate i ne kasnije od tri mjeseca od dana sklapanja Ugovora o financiranju.


Pročitajte više: Profitabilne kulture – što se isplati uzgajati u Hrvatskoj?


Koje su obaveze korisnika potpore?

Nakon uspješne prijave i provedbe projekta, korisnici imaju obveze u razdoblju tri godine od konačne isplate. Te obaveze uključuj da korisnik mora ostati upisan kao nositelj ili odgovorna osoba poljoprivrednog gospodarstva za koje je ostvario potporu i da ne smije smanjiti ekonomsku veličinu gospodarstva. Osim toga, dužan je ostati nositelj poljoprivrednog gospodarstva i biti u njemu zaposlen na puno radno vrijeme. Ako je u pitanju OPG, korisnik je mora biti registriran kao porezni obveznik po osnovi poljoprivrede u skladu s nacionalnim zakonodavstvom. Ako je u pitanju obrt, korisnik je dužan biti registriran kao porezni obveznik te kao obveznik socijalnih doprinosa po osnovi nesamostalne djelatnosti i poljoprivreda mu je pretežita djelatnost.

Autorica: Ana-Marija Špicnagel Ćurko, IPS Konzalting

Foto: Canva/ Pixabay, JoshuaWoroniecki

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -