Sačuvajte svoje radnike i poslovanje uz potpore za očuvanje radnih mjesta

Rastuća konkurentnost na tržištu i munjevit razvoj novih, i često skupih, tehnologija mogu dovesti bilo koje poslovanje pred ponor. U takvim situacijama mnogi poslodavci jednostavno priznaju poraz, zatvore poslovanje i pošalju svoje radnike nazad na burzu. Kako bi se spasila radna mjesta kojima prijeti ovakav scenarij, HZZ je uveo potpore za očuvanje radnih mjesta.

Povezano:

Koji je cilj mjere i tko je može koristiti?

Potpore za očuvanje radnih mjesta uvedene su kako bi se očuvala radna mjesta kod poslodavaca kod kojih je došlo do privremenog pada poslovnih aktivnosti i/ili ostvarenog gubitka u poslovanju. Također, može se iskoristiti i za stjecanje potrebnih znanja i vještina radnika koje je potrebno pripremiti za tržište, ako im prijeti gubitak radnog mjesta zbog poteškoća u poslovanju poslodavca.

Drugi aspekt ove potpore odnosi se konkretno na poslodavce koji se bave proizvodnjom tekstila, odjeće, obuće, kože i drva. Ti je poslodavci mogu koristiti ako imaju poteškoća u poslovanju zbog smanjenja konkurentnosti prouzrokovanih tehnološkim promjenama u poslovnim procesima i preseljenjem proizvodnje u zemlje i regije s izuzetno niskim troškovima rada, nedovoljnim ulaganjima u tehnologiju te inovacije i njihovu komercijalizaciju uz nekonkurentnu radnu snagu.

Trajanje i financiranje mjere

Potpore za sektor proizvodnje tekstila, odjeće, obuće, kože i drva mogu trajati i do 24 mjesec, ili do ispunjenja maksimalno dopuštenog de minimis iznosa od 200.000,00 EUR tijekom 3 fiskalne godine po pojedinom poduzetniku. Svi ostali poslodavci potpore mogu koristiti maksimalno šest mjeseci.

Isplatiti se može potpora za skraćivanje radnog vremena kao razmjerni dio iznosa plaće za broj radnih sati za koje je radniku skraćeno radno vrijeme. Maksimalno se može isplatiti do 40% skraćenja radnog vremena i maksimalno do 40% iznosa bruto I plaće. Financira se najviše do iznosa minimalne plaće prema posebnom propisu. Ako se koristi za stjecanje potrebnih znanja i vještina radnika, tada potpora financira ukupan trošak obrazovanja radnika.

Povezano:

Poslodavci i sektora proizvodnje tekstila, odjeće, obuće, kože i drva mogu ostvariti subvenciju u iznosu od 50% minimalne plaće uvećane za doprinose na osnovicu u iznosu od 2.366,41 kn za 2020. godinu. Kod dodatne edukacije radnika financira se ukupni trošak obrazovanja, isto kao i kod subvencioniranja ostalih sektora.

Prilikom apliciranja za mjeru potrebno je podnijeti zahtjev. Dodatne informacije o postupku prijave i dokumentaciji možete naći u ovom dokumentu.

Foto: Burst

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -