Još uvijek stignete nekome pokloniti prosinac za pamćenje!

Stigao nam je prosinac, mjesec blagdana, mjesec Božića, mjesec obitelji i topline, mjesec dobrih djela. Pozitivan prosinac projekt je koji je pokrenula inženjerka, poduzetnica i coacherica Ivana Štulić koja se bavi pozitivnom psihologijom, znanstvenom disciplinom koja između ostalog proučava sreću, optimizam, kreativnost, snage karaktera, motivaciju i pozitivne emocije. Cilj projekta je više brinuti o drugima te širiti ljubav i dobrotu poticanjem na dobra djela. Saznajte koje su to ideje za 12 tzv. Acts of kindness i predložite svoju.

Povezano: Brojni projekti i radionice coacherice Ivane Štulić pomogli pojedincima i organizacijama u pozitivnijem rastu

Pozitivan prosinac

Vrijeme je u godini kada smo još više potaknuti biti bolji ljudi. Nije da ne bismo to trebali biti kroz cijelu godinu, ali ovo doba kao da izvlači još više topline iz nas. Jedan od načina je prakticiranje djela dobrote i ljubaznosti (tzv. acts of kindness). Ukratko to znači potruditi se za druge ljude, poznate ili nepoznate, napraviti neku lijepu gestu. Ideje mogu biti razne:

  • ispecite kolače i podijelite ih susjedima
  • platite kavu nekome nepoznatom u kafiću
  • podijelite cvijeće prolaznicima 
  • operite nekom nepoznatome automobil ili očistite snijeg

Kako uljepšati život drugima, a i sebi?

Prošlogodišnji projekt “Pozitivan prosinac” uključivao je prethodno navedene ideje i razveselio brojne građane kroz ukupno 12 djela. Poseban hit bio je dijeljenje besplatnih zagrljaja na Trgu bana Josipa Jelačića s “free hugs” natpisom gdje je u sat vremena Ivana zagrlila oko 200 ljudi te nije nedostajalo veselja, smijeha te lijepih komentara. 

Novo izdanje ovog projekta uključuje opet 12 djela, a možete ga pratiti na Facebook stranici. Ponovit će se dijeljenje besplatnih zagrljaja, ali i bit će i novih djela poput pisanja pisama zahvalnosti učiteljima iz škole te dijeljenje čokoladica djelatnicama nekog kafića ili trgovine. Pozivamo vas da i vi date svoje ideje na stranici projekta.

pozitivan prosinac

Ivanina poruka:

Nadam se da će i vas potaknuti na slična djela pa neka se dobri osjećaji i toplina samo uvišestručuju. Zamislite kakav bi to bio svijet kad bismo svi našli vremena za bar jednu takvu gestu, bez obzira na sve druge obaveze koje imamo.

Istraživanja pozitivne psihologije pokazuju da prakticiranje djela dobrote uzrokuje pozitivne emocije, smanjuje stres, podiže reakciju imunološkog sustava, povezuje nas s drugima, čini nas zahvalnijima i općenito sretnijima.

Tj. ima puno istine u izreci „Dobro je činiti dobro.“

Želim vam pozitivan prosinac! A i život.

Foto: Unsplash, Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija za žene u sportu

Dolazi naša prva Konferencija za žene u sportu – Upoznajte govornice

Sport je još jedna industrija u kojoj dominiraju muškarci, a o temi potplaćenosti sportašica mnogo se priča. Sportašice i ženska sportska...
- Advertisment -