Predstavljanje slikovnice Mama za Koka

U srijedu, 5. listopada, u 18 sati u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice Samobor (Šmidhenova 36, Samobor) održat će se predstavljanje slikovnice Mama za Koka autorice Keiko Kasza.

Promocija slikovnice Mama za Koka

Riječ je o hrvatskoj promociji slikovnice koja na djeci prihvatljiv način govori o posvajanju i prihvaćanju različitosti. Priča je to o ptiću koji traži mamu koja mu nalikuje. Nakon duge potrage upoznaje mamu medvjedicu koja mu ne nalikuje, ali mu pruži ljubav i toplinu.

Adopta, udruga za potporu posvajanju, odlučila se na izradu hrvatskog prijevoda i izdavanje slikovnice jer je ona izvrstan alat za senzibilizaciju djece na različitosti te razvoj tolerancije prema drugačijima.

Slikovnicu će predstaviti: Dorja Mučnjak i Jelena Vojvoda, članice Adopte, i odgojiteljice Sonja Pavlović i Mirjana Slamar te psihologinja Ksenija Bašić iz dječjeg vrtića „Grigor Vitez“ iz Samobora.

U tom je vrtiću slikovnica Mama za Koka korištena u sklopu projekta To-to-tolerancija kojim se među djecom radilo na razvoju tolerancije prema različitostima s posebnim naglaskom na posvojenje.

Mama za Koka slikovnica je napisana 1992. godine. Kritičari dječje književnosti odmah su pohvalili ilustriranu priču o životinjama s dubokom i nježnom porukom o važnosti brige i dijeljenja koju ne zasjenjuju površne razlike.

Autorica Keiko Kasza rođena je u Japanu, a u Sjedinjenim je Američkim Državama gdje i danas živi, diplomirala grafički dizajn. Izdala je 18 knjiga koje su prevedene na 15 jezika. Stvaranje knjige uspoređuje s glumom na pozornici: „Postajem lik na kojem tog trena radim. Pretvaram se da sam ptić koji traži majku ili praščić koji nastoji zadiviti svoju djevojku.“ Kako stoji u njezinoj biografiji, nije joj cilj stvoriti stotinu knjiga nego jednu zaista dobru koja će se na policama s knjigama zadržati generacijama.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zicer rok za prijave

Požurite: prijave na ZICER akceleratore traju još samo ovaj tjedan

Startup Factory je prvi hrvatski startup akcelerator i višestruko nagrađivani program ZICER-a - Zagrebačkog inovacijskog centra. Tijekom posljednjih sedam godina kroz...