Ukrajinka Anna Marinenko i njezina Ohhio deka savršen su primjer kako pokrenuti i razviti globalni biznis

Svaka osoba koja već ima ili tek želi pokrenuti svoj biznis sanja kako će za njezin proizvod ili uslugu znati cijeli svijet. Mnogi su uspješni poduzetnici krenuli od jedinstvene ideje koja se, uz malo sreće, razvila u svjetski prepoznatljiv proizvod ili uslugu. I oni su, kao mnogi poduzetnici, vjerojatno često pomišljali da nema nikakve šanse da postignu takav uspjeh. No, bili su u krivu.

Jedan od takvih primjera je i Anna Marinenko. Ako niste čuli za Annu, onda ste vjerojatno čuli za njezin proizvod – debelu vunenu deku koju je nazvala Ohhio.

Ukrajinka koja je dekom osvojila svijet

Cijela je priča počela 2014. godine. Ukrajinka Anna Marinenko tada je bila samo 26-godišnja dizajnerica koja je igrom slučaja na internetu naišla na ogromnu pređu merino vune. Htjela je napraviti nešto posebno od te vune i došla je na ideju da napravi deku. Ali je vuna bila toliko debela da nije mogla pronaći dovoljno velike igle za pletenje. Pa je umjesto toga počela plesti vlastitim rukama.

„Slučajno sam jedan dan vidjela neobičan materijal koji je probudio moju maštu. Nisam imala igle za pletenje, pa sam počela plesti vlastitim rukama“, rekla je Anna za Tech Insider.

Rezultat je bio prekrasna debela deka napravljena od merino vune za koju sama Anna kaže da je dovoljno topla da vas grije cijelu zimu, ali i dovoljno lagana da vam bude pri ruci u ljetnim mjesecima.

Ohhio_deka_1

No nije stala samo na jednoj deki, nego ju je odlučila podijeliti sa svijetom. Počela ih je plesti i prodavati. Deku je nazvala Ohhio i otvorila web shop na Etsyju. Malo je reći da je njezina deka izazvala pravu pomamu kupaca. S više od 43 tisuće pratitelja na Etsyju i do sada gotovo dvije i pol tisuće prodanih proizvoda, jedna je od najpopularnijih prodavača na stranici.

Anna ima otvorene profile i na društvenim mrežama, poput Instagrama (s 62 tisuće pratitelja) i Facebooka (22 tisuće). Njezine deke obožavaju svi.

“Deka je prekrasna. Čak je i moj suprug, koji se šalio da je deka prevelika, obožava”, napisala je jedna žena koja je kupila deku.

No, ne prodaje Anna samo deke, već i šalove i kape. Cijena jednog šala je 150 dolara, kape 120 dolara, a deke se kreću od 400 do 900 dolara po komadu. Iako se možda mnogima ova cijena čini dosta visokom, zapravo ni nije, pogotovo ako uzmemo u obzir da je merino vuna dosta skupa, a za jedan je proizvod potrebno dosta vremena da se napravi. Naime, za pletenje jednog šala Anna potroši oko pola sata, ali za jednu deku joj je potrebno i nekoliko sati.

S obzirom na vrijeme potrebno za pletenje jednog proizvoda i broja zainteresiranih kupaca, Anna ni ne stigne zadovoljiti potražnju.

Osim šalova i vunenih deka, Anna prodaje i samu pređu, odnosno vunu, ali i igle za pletenje koje je sama napravila, za sve one koji žele napraviti svoju deku.

Ohhio_deka_01

Kako bi skupila dovoljno sredstava da nastavi s pletenjem ovih prekrasnih deka, Anna je lansirala i Kickstarter kampanju s ciljem da prikupi 20 tisuća dolara. Prikupila je gotovo 205 tisuća dolara.

Na svijetu u ponudi, online i u trgovinama, ima „mali milijun“ različitih deka, ali je svijet poludio baš za ovim debelim, ručno rađenim dekama od merino vune. Kad sljedeći put pomislite da nema šanse da vi postignete takav uspjeh, sjetite se Anne, Ukrajinke koja je mekanom, debelom dekom pokorila svijet.

PPUB-Disclaimer

Foto: Ohhio Etsy i Kickstarter

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više