Žene na vrhu: Stoljeće borbe i prilika za jednakost

Preko 50 godina nakon slijetanja na Mjesec, gotovo 40 godina nakon izuma interneta, u desetljeću u kojem smo prvi puta fotografirali crnu rupu (UN), modelirali samovozeće automobile i u godini u kojoj smo razvili cjepivo za globalnu pandemiju, nezamislivo je da se ravnopravnost spolova još uvijek nameće kao pitanje mišljenja.


Pročitajte više: Kuvajtska bloggerica hrabro istupila protiv seksualnog uznemiravanja: “Neću šutjeti!”


Ravnopravnost uslijed pandemije

Nekoliko nevjerojatnih statistika:

  • Samo 13 žena (2.6%) drži poziciju CEO-a neke od Fortune Global 500 kompanija
  • Iako su u Q3 2020. žene sačinjavale gotovo polovicu zaposlenih u EU (46%) i dalje su nedovoljno zastupljene na menadžerskim pozicijama (34%)
  • Utjecaj pandemije na spolnu ravnopravnost vjerojatno će utjecati na brojne nadolazeće generacije – prema procjenama, oko 11 milijuna djevojaka diljem svijeta ove će godine zbog prekida rada edukacijskih ustanova vjerojatno morati napustiti školovanje
  • U CEE regiji, razlika u plaći između muškaraca i žena i dalje je prisutna, od čega žene imaju otprilike 20% nižu plaću

Na već postojeću, podužu listu izazova s kojima se žene Europe suočavaju, od redefiniranja uloge vođe, borbe protiv predrasuda i obiteljskog nasilja do ponekad dogmatskih zakona o pobačaju u nekim zemljama, žene predvode i bitku protiv COVID-a. Po pitanju zapošljavanja žena, došlo je do velikog koraka unazad – velik broj njih izgubio je posao jer su bile prezastupljene upravo u tradicionalnim sektorima poput ugostiteljstva, obrazovanja i administracije, a povrh toga se pojavila i potreba za dnevnom brigom za maloljetnu djecu. Pandemija je utjecala na položaj žena više nego ijedan drugi globalni faktor u posljednjih nekoliko desetljeća. Poduzetnice i dalje nastoje pronaći mjesto za sebe u poslovnom svijetu, prilikom čega su opterećene niskim samopouzdanjem i strahom od lošeg prosuđivanja, umjesto da se ponose svojim sposobnostima i povećavaju si izglede za napredovanje.

U središnjoj i istočnoj Europi više žena ima jednak pristup ranom školovanju nego u drugim dijelovima kontinenta, razlika u plaćama je manja, a broj žena koje rade u tech industriji osjetno je veći. No, pandemija je i ovdje uzela svoj danak. Ostvaren je zamjetan napredak na polju “osnovnih digitalnih vještina”, gdje se razlika u osposobljenosti između muškaraca i žena smanjila sa 10,5% u 2015. na 7,7% u 2019. godini, što ženama otvara više prostora na budućem tržištu rada. Nedavno provedena istraživanja pokazala su da je prosječni postotak žena na menadžerskim pozicijama EU 34%, dok se u CEE regiji ti postoci penju bitno iznad prosjeka – Latvija 45%, Poljska 44%, a nakon njih slijede Bugarska, Mađarska i Slovenija, svaka s 44%, prema ILO-OECD.

Naslijeđe komunizma, niža socijalna pomoć i loše stanje ekonomije vjerojatno su žene primorali da se zaposle kako bi uzdržavale obitelj, što je posljedično dovelo do brže emancipacije žena i veće jednakosti u društvenom životu.


Pročitajte više: Kako Ruanda kao model rodne inkluzije prikriva dubinsku nejednakost?


S obzirom na trenutnu situaciju u svijetu i vjerojatno dug put oporavka od pandemije, bolja fleksibilnost, empatija i uzimanje vlastitog napretka u svoje ruke jasno se nameću kao jedina učinkovita opcija. Potreba za kvalificiranim stručnjacima i dalje raste. Za mnoge žene to će značiti potpuni zaokret u poslovnom mentalitetu, bolje prilike za napredak i, nadajmo se, bolju fleksibilnost u smislu radnih sati i mjesta zaposlenja.

Važnost gledanja na uzore

Od zebre do jednoroga. Ništa ne pruža takvu motivaciju kao ugledanje na dobre uzore i vjerovanje da njihova priča o uspjehu nije samo jedna na milijun.

Uzmemo li za primjer SAD, svijet je s ponosom gledao Whitney Wolf Herd, mladu izvršnu direktoricu Bumblea, koja je trenutak ponosa ponude dionica svoje tvrtke na burzi podijelila sa svojim sinom kojeg je tijekom ceremonije držala na rukama. Kamala Harris postala je prva žena i prva crnkinja koja je zauzela poziciju potpredsjednice i zaslužila mjesto Osobe godine 2020. časopisa Time. Tenisačice su se tijekom 2020. posebno iskazale – na US Openu je sudjelovalo 9 majki, dok su Serena Williams, Victoria Azarenka i Tsvetana Pironkova uspjele doći do četvrtfinala.

10 velikih žena CEE regije

Povodom mjeseca žena, pozivam vas da zajedno proslavimo 10 velikih žena CEE regije koje su poslužile kao inspiracija i motivacija za milijune mladih djevojčica i dječaka, prema Euronews.


Pročitajte više: Potezi ovih liderica u korona krizi su nas oduševili!


Maria Atanasova (Bugarska) postala je Mlada Europljanka 2020., a nagrađena je za izniman trud oko povećanja vidljivosti mladih Roma. Sa samo 23 godine već služi kao mentor, pruža podršku djeci i mladima iz romskih zajednica i djeluje kao član Romske volonterske mreže mladih.

Laura Kövesi (Rumunjska) vodila je borbu protiv česte prakse ucjene u zemlji koja se smatra za jednu od najkorumpiranijih u EU. Predvodila je rumunjski Nacionalni antikorupcijski direktorat (DNA) i izborila se za presude protiv ministara, gradonačelnika i članova parlamenta.

Karoli Hindriks je poduzetnica iz Estonije, koja je svoj prvi startup osnovala sa samo 16 godina. Danas radi kao CEO Jobbaticala – inovativne kompanije koja poslodavcima pomaže relocirati međunarodne radnike i pritom je ušla u izbor 10 najboljih tehnoloških SME kompanija Europe, prema izboru Forbesa.

Johanna Nejedlová je suosnivačica Konsenta, mlade feminističke grupe čiji je cilj pomoći postići ravnopravnost spolova u Češkoj i to borbom protiv seksizma, raskrinkavanjem mitova oko silovanja i promoviranjem sporazumnog seksa s jasnim pristankom.

Ida Tin je suosnivačica i CEO tvrtke Clue, najbrže rastuće aplikacije za žensko zdravlje. Clue je bazirana u Berlinu, a ženama i djevojkama pomaže razumjeti menstrualni ciklus kako bi otkrile kako živjeti ispunjenim i zdravim životom.

Premijerka Srbije Ana Brnabić prva je žena i prva otvoreno gay osoba koja je došla na tu poziciju u zemlji, a služi na njoj od 2017. godine.

Valentina Milanova (Bugarska) je osnivačica kompanije za istraživanje i razvoj Daye, koja se bavi ženskim zdravljem. Cilj joj je premostiti jaz u zastupljenosti spolova u istraživačkoj medicini s prvim CBD tamponom protiv grčeva na tržištu. Sa samo 25 godina zaposlila je vrhunske talente iz cijele Europe i predstavila svoj prvi proizvod u manje od 12 mjeseci.

Judit Polgár je 43-godišnja mađarska velemajstorica šaha, a smatra se jednom od najjačih igračica šaha svih vremena. Polgár je jedina žena koja je odnijela pobjedu nad jednim od vladajućih brojeva jedan i pobijedila jedanaest trenutnih ili bivših svjetskih prvaka u brzim ili klasičnim partijama.

Milda Mitkutė (30) je suosnivačica Vinteda – najvećeg svjetskog marketplacea rabljene odjeće. Sve je krenulo kao hobi još 2008., da bi tvrtka danas okupljala 11 milijuna članova iz cijeloga svijeta, od SAD-a do Europe. Vinted je Mildin prvi poslovni pokušaj.

Tetiana Yalovchak je prva Ukrajinka koja je uspjela osvojiti najviše vrhove svih sedam kontinenata. Gubitak doma uslijed sukoba tragedija je koja je samo dodatno ojačala njenu odlučnost i motivaciju. Osvojila je i tri najviša vrha Ujedinjenog Kraljevstva u samo 24 sata i preplivala Bospor.

Potrebno nam je još takvih uzora i djevojaka koje su jasno zacrtale svoj put, ne boje se staklenog stropa, “pink tax” praksi, društvenih stereotipa i kulturoloških predrasuda jer je to jedini način na koji ćemo kao društvo opstati i napredovati. Ipak, za većinu nas najveći ženski uzori (bez da smo i svjesni) su i dalje naše majke, bake i tete. Za djecu je mnogo važnije kao uzor imati ženu koja slijedi svoje snove nego da ih svaki dan dočeka savršen doručak, zar ne?


Pročitajte više: Dan žena 2021. – Sve povijesne činjenice koje su dovele do današnje proslave!


Međunarodni dan žena i mjesec žena odlično su vrijeme za osvrnuti se na ostvareni napredak i proslaviti hrabrost i odlučnost “običnih žena”, koje su odigrale nevjerojatne i ključne uloge u povijesti svojih zemalja.

“Ne zovem vas na planine. Pozivam vas da pred sebe postavite cilj velik poput Everesta i zatim ga ostvarite.” Tetiana Yalovchak

Autor: Zarena Kancheva, marketinška direktorica za Europu, Rakuten Viber

Foto: LinkedIn, Pexels/RODNAE Productions

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -