Ovi domaći dečki stoje iza brenda koji se pojavljuje u nastavku Seks i grada!

Jeste li znali da se u jednoj od epizoda serije “And Just Like That” pojavljuje stolac koji su dizajnirala tri hrvatska dizajnera? Riječ je o stolcu Mela bosansko-hercegovačkog brenda Artisan, za koji su Ruđer Novak-Mikulić, Marinko Murgić i Tihomir Filipec iz dizajnerskog studija Regular Company napravili ovaj odličan posao. Osim što se pojavljuje u seriji, stolac krasi i Hermèsovu trgovinu u Parizu. S ovim vrijednim mladim ljudima razgovarali smo o tome kako reagiraju kad vide svoje radove na „poznatim mjestima“, o najdražim suradnjama, o procesu stvaranja…

Da se njihovi radovi nalaze na ‘cool’ mjestima, uglavnom im javljaju – prijatelji

Ni sami nisu znali da će se priča tako odviti. Kako kažu, nakon što komad namještaja ili neki uporabni predmet krene u proizvodnju, i naposljetku u prodaju, on dobiva svoj nezavisni život, a oni su jako rijetko svjesni gdje će se sve pojaviti ili gdje bi ga mogli zateći. Ruđer ističe da je to „neznanje“ jedan od ljepših dijelova njihovog posla.

„Tako nam je i Artisanova Mela u ‘And Just Like That’ bila ugodno iznenađenje i često se dogodi da sami naletimo, ili da nam prijatelji jave da su baš naše stolice ili lampe u hotelu ili restoranu u kojem se trenutno nalaze. Lijepo je biti iznenađen tako nečim, ali je isto zanimljivo doživjeti iznova novi kontekst u kojem proizvod kreće postojati nakon proizvodnje“, objašnjava.

Nije najlakše sumirati proces stvaranja takvih radova jer je on rijetko linearan. Inspiracija nekad dolazi iz zahtjeva klijenta, primjerice za komadom namještaja koji im trenutno nedostaje u ponudi ili smatraju da će se dobro uklopiti u razvoj linije proizvoda. S druge strane, inspiracija može doći i potpuno nasumično, kroz istraživanje i moodboardove.

„Svi se volimo okružiti estetikom koja nam je bliska, kroz Instagram, Pinterest, medije i slično, međutim često je dobro izaći iz komfor zone, proučavati stvari koje nam nisu bliske, tražiti inspiraciju van tih okvira, čak i u na suprotnim dijelovima spektra, gdje nam dizajn ili estetika nije privlačna, ali je možda hrabrija i nudi rješenja na koja ne bi naišli u našem kreativnom balonu. Možemo reći da je Mela nastala kao spoj te dvije metodologije“.


Pročitajte više: Instagram profili s najboljim idejama za dizajn interijera


U studiju Regular Company kreativnu blokadu probijaju suradnjom

Iako bismo mogli pomisliti da im je često izazovno uskladiti mišljenja i želje sve trojice, Ruđer pojašnjava da to baš i nije tako. Navikli su da svatko uzme jedan dio posla ili projekt, a ostali funkcioniraju kao savjetnici.

„Nekad si prebacujemo projekte da probijemo kreativnu blokadu, ali na kraju uvijek pomaže što smo trojica pa dva naprema jedan uvijek razbije pat poziciju ako do nje dođe“, dodaje.

Teško im je izdvojiti najdražu suradnju jer je svaka nova suradnja ili novi proizvod novi početak i kao takva jednako uzbudljiva svaki put. Kako su profesionalni put krenuli s Artisanom, sve je bilo novo i uzbudljivo, od susreta s tehnologijom i učenja o tome kako funkcionira industrija, do proizvodnje prvog prototipa. Kasnije su kroz suradnju s primjerice New Worksom ili Framom krenuli u neke nove materijale, nova tržišta i s te strane im se otvorio novi svijet i novi doživljaj, jednako uzbudljiv kao i prvi prototip.

Kao i svake godine, Regular Company i trenutno radi na novim komadima za Artisan, koje bi trebali predstaviti u Kölnu ili Parizu u siječnju. U zadnjih par godina su krenuli u suradnje s nekoliko hrvatskih brendova koji sad dobivaju zamaha na tržištu i taj potencijal poticanja hrvatske industrije namještaja ih veseli, jer potencijal za to oduvijek postoji, ali je trebalo dosta vremena da se nađe kritična masa ljudi koji bi se skupili i to pokrenuli.

„Srećom sad se to malo zakotrljalo i nadamo se da će nastaviti zacrtanom putanjom. Naravno, osim tog postoji i nekoliko projekata s danskim klijentima o kojima ćemo, nadam se, uskoro moći više reći“, zaključuje Ruđer.

Članak je izvorno objavljen na www.womeninadia.ba.

Foto: Canva / Regular Company / Screenshot And Just Like That

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -