Andreja Mašić: Pripremamo 1200 obroka dnevno, a uspješno poslujemo već 25 godina!

Imati uspješan posao već 25 godina, zaslužuje nagradu za životno djelo, sigurni smo. U tome je uspjela Andreja Mašić koja s bratom vodi restoran Cimplet u Varaždinu više od 25 godina. Njihov posao se toliko razvio da dnevno isporučuju 1200 obroka, ali Andreja ističe da je to sve rezultat timskog rada.

Posao su naslijedili od pokojnog oca koji je započeo cijelu priču u iznajmljenom prostoru 1996. godine. “Otac je imao želju krenuti u privatne vode, tada smo brat i ja bili prilično mladi. Nažalost, tata je vrlo brzo umro i mi smo to preuzeli.”

Kuhamo gotovo za sve uzraste

U 25 godina postojanja brojne stvari su se promijenile, ističe Andreja, od vlasti, poreza, kriza do trendova u ugostiteljstvu.

Sve je krenulo 1. 1. 1996. godine kad su imali samo restoransku ponudu, no danas je to puno šira priča. “Osim što imamo restoransku ponudu, nudimo catering za Koku Varaždin radnicima za ručak, u jednoj školi u Varaždinu organiziramo ručak za djecu koja ostaju u produženom boravku i radimo za nekoliko vrtića. Jedino nemamo starački dom, inače bismo opskrbljivali sve populacije.”


Pročitajte više: Nogometna sutkinja spojila strast prema kuhanju i nogometu u najfiniju kulinarsku priču!


No, svoj posao ‘tešu’ preko 20 godina pa tako uspjeh nije došao preko noći nego su investirali u ponudu, prostor, ali i radnike.

U restoranu imaju 80 sjedećih mjesta plus terasu, ali najveći prostor zauzima kuhinja. “Kuhamo po 1200 obroka, i to 5 različitih jelovnika jer vrtićka i jaslička djeca ne jedu istu hranu kao i odrasle osobe.”

Kako bi uspješno radili imaju i skladišni prostor, a razmišljaju i o daljnjem širenju kad se korona kriza smiri. “Morat ćemo proširiti kapacitet kuhinje jer imamo sve više upita, a kapacitetom smo popunjeni, ne možemo više od ovoga trenutno. Naš objekt praktički više nije restoran nego proizvodnja, tvornica hrane.”

Najveći izazov – pronalazak kvalitetnih radnika

U 25 godina vođenja restorana, najveći izazov je bio nedostatak radne snage prije dvije godine. “Tada je bio veliki odljev radnika preko granice jer su mogli otići raditi u Sloveniju gdje su puno bolje plaće, a živjeti u Varaždinu. Najteže je zadržati kvalitetnog radnika jer vi možete kupiti dobre strojeve, ali ako nemate radnu snagu koja će to odraditi, sve vam pada u vodu.”

Kako je bila nestašica radnika, oni su ih pronašli u Nepalu. “Mogu reći da nam je nedostatak radnika pružio priliku da zaposlimo i upoznamo mlade ljude iz Nepala. “

Kriza je prilika

Iako im se nitko ne veseli, krize ipak izvlače inovacije i promjene u poslovanju, a to se dogodilo i Cimpletu. “Kriza nas je potaknula na premišljanje kad smo se susreli s nestašicom radnika tako da nisu sve krize loše.”

Kad su ih 13. 3. zatvorili zbog pandemije, bio je to veliki šok za njih i dva tjedna nisu znali što dalje. “Zatvorile su se škole, a time i produženi boravak i imali smo ogroman pad od 60%. Izvlačila nas je Koka Varaždin jer su pogoni radili pa smo mogli prodavati gablec radnicima. Nadala sam se da moji radnici neće osjetiti krizu, što je i bilo. Brzo je došlo ljeto pa smo malo odahnuli.”

No vrlo brzo su se odlučili okrenuti dostavi i Pauzi. “Aplikacije su nam omogućile da nas gosti više ne gledaju kao restoran koji nudi samo gulaš i gablece nego kroz uistinu kvalitetnu ponudu koju imamo. Uvijek se jedna vrata zatvore, ali se tri prozora otvore. Krizne situacije vas natjeraju da stanete, sjednete i razmislite što ćete sad.”

U pandemiji su uspješno presložili poslovanje, a sve radnike su zadržali, jedino su odgodili investicijske planove za neke sljedeće godine.


Pročitajte više: Dajana Bartulić – vlasnica palačinkare Stari Plac u Splitu zna tajnu uspjeha u ugostiteljstvu!


Važne poduzetničke lekcije

Dug poduzetnički put naučio ju je brojne poslovne lekcije, a s nama je podijelila dvije najvažnije:

  1. Nikad nije jedan čovjek zaslužan za uspjeh, uvijek je to tim koji to radi. Treba slušati svakog, nikad ne trebate misliti ako sam ja tu vođa da je tu moja pozicija najvažnija, nije uopće. Treba slušati svakoga i pitati druge za savjete, a iz toga donijeti zaključke.
  2. Ako pošteno radite, poštujete pravila utakmica, uvijek će se isplatiti. To za mene znači i kvalitetno odraditi posao. Mislim da se ne smije žrtvovati kvaliteta radi profita.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

humanitarni buvljak

Kamo za vikend – pizza, fotografija ili humanitarni buvljak?

Nakon napornog radnog tjedna, svi želimo dobro iskoristiti vikend. Zato smo uz vas s nekoliko sjajnih ideja prikladnih za cijele obitelji,...
- Advertisment -