Rokovnici i planeri – Odaberite koji vam odgovara i učinite ovih 11 stvari da biste isplanirali novu godinu

Kraj svake godine vrijeme je da se osvrnete na svoja dostignuća. Otvorite svoj planer ili rokovnik na stranicu na kojoj ste prije otprilike 360 dana zapisali planove za 2022. godinu. Pogledajte što ste ostvarili, a što niste. Što ste neplanski postigli. Pohvalite se. Zbog ovakvih trenutaka volimo svoje rokovnike i planere. Oni vam mogu biti najbolji prijatelji.

Uvijek su tu da vas podsjete koji je daljnji korak, što morate odraditi danas, što tek dolazi, pa i što kasni, a što nećete niti stići odraditi. Bez njih bi hodali kao muhe bez glave. A na koncu godine – podsjete nas na sve bitne uspjehe. Baš je zato bitno odabrati pravi rokovnik ili planer koji će odgovarati vašim potrebama.

Kako odabrati pravi rokovnik?

Nije svaki rokovnik niti planer isti, a svi koji su o njima ‘ovisni’ najbolje znaju da ne služi svaki svrsi na jednak način. Zato je jako kompleksno pronaći onaj koji će zadovoljavati baš svačije potrebe. No, nemojte štedjeti na vremenu koje ćete uložiti u potragu za onim koji vama odgovara. Bolje je duže tražiti nego se snalaziti s onim koji vam je baš nespretan!

Da biste si olakšali potragu, evo nekoliko savjeta. Za početak, dobro promislite što vam treba. Treba li vam puno praznog prostora u koji ćete zapisivati neke svoje ideje, planove i želje? Treba li vam više ‘strukture’ odnosno prostora gdje možete po svakom satu planirati obveze ili volite slobodniji prostor?. Treba li vam dio gdje možete pratiti financije? Volite li više šarenilo, posebne naljepnice koje si možete stavljati gdje je potrebno ili ste za jednostavnost. Prilagodite planere i rokovnike sebi, a ne sebe njima.


Pročitajte više: Kako organizirati tjedan u kojem će prioriteti biti dobro postavljeni?


Planerko

U potrazi za najboljim planerima za 2023. naišli smo na Planerko.

Što sve nudi? Menstrualni kalendar, planer za snove i vizije – na osobnom i poslovnom području, listu želja – što želiš vidjeti, raditi, učiniti, kupiti, doživjeti ove godine… Ciljevi za 2023, mjesečni kalendar na dvije stranice, ciljevi za tekući mjesec, pregled godine i mjeseca, kasicu za štednju… a možeš ga i virtualno prolistati da ne moraš ništa zamišljati!

rokovnici i planeri

Paper&Stuff

Paper&Stuff pobrinuo se za sve. Možete birati između planera i rokovnika, ima i razno-razne kalendare i stolne planere… Također, ne nudi samo jednu ‘shemu’. Imaju čak nekoliko različitih unutrašnjosti – možete odabrati što god vam više odgovara. A nas su, još prošle godine, oduševili i posebni planeri za studentice. U ponudu su i personalizirani rokovnici i planeri na koje možete otisnuti svoj omiljeni citat, ime ili fotografiju.

Babushka Boutique

Bogat izbor raznolikih rokovnika, planera, pa čak i notesa za lozinke, nudi Babushka butique.

Planeri uključuju tjedni planer, prostor za bilješke i popise te pregled mjeseca. Stranice se mogu otrgnuti, a ima i džepiće.

rokovnici i planeri

Planner boutique

Pravo otkriće su nam i Planner boutique planeri. Osim što imaju raznolike rubrike, vizualno su izuzetno privlačni, a i nude bogatu ponudu, na njihovoj se stranici može ispuniti kviz koji traje svega dvije minuta, a prema vašim preferencijama dat će vam preporuku koji je planer namijenjen baš vama.

rokovnici i planeri

Pročitajte više: Organizacija vremena


11 savjeta za 12 mjeseci

Najlakše je kupiti rokovnik, planer ili kalendar, no treba u njega nešto i zapisati. Postaviti si ciljeve, norme, želje i planove. Energy Resourcing ima 11 savjeta za uspješno planiranje svoje godine – profesionalne i privatne.

Planirajte zasebno svoju profesionalnu i osobnu godinu

Možda ćete htjeti napraviti jedan plan za nadolazeću godinu koji će obuhvatiti i profesionalni i privatni život, ali nemojte to učiniti. Ove planove treba držati odvojeno. Ipak, oni  uvijek moraju raditi jedni s drugima. U suprotnom možda nećete postići onoliko koliko očekujete.

Osvrnite se na prošlu godinu

Prije nego počnete planirati godinu unaprijed, morate se osvrnuti na godinu koju ste upravo imali. Bilo je uspjeha i poraza, kao i uvije. No nemojte se fokusirati niti samo na dobro niti samo na loše. Pogledajte što vas je pokretalo, a što kočilo. U svoj novi planer ili rokovnik zapišite sve to da biste to iskoristili za izradu strateški dobrog plana za nadolazeću godinu.

Kako da to učinite. Jednostavno:

  • identificirajte tri velika uspjeha i tri područja na kojima je potrebno raditi
  • zapišite što je bilo u skladu s vašim ciljevima, a što nije
  • zapišite sve važne datume, sastanke i rokove za koje znate za iduću godinu
  • odlučite čemu dati prioritet, a da biste zadržali energiju, mentalno i fizičko zdravlje

Napravite plan – manifestirajte!

Razmislite gdje točno želite biti 31. prosinca sljedeće godine. Sada isplanirajte korake koje ćete trebati do tamo. Zabilježite ključne aktivnosti ili postignuća koja će vam pomoći da postignete taj ishod. To mogu biti projekti, mentorstva ili razvoj novih vještina. Također, uzmite u obzir moguće prepreke. Imajte plan B, pa čak i C. Zlu ne trebalo.


Pročitajte više: Umjetnost svakodnevice – jedan sasvim poseban rokovnik


Napravite popis stvari koje ne treba učiniti

Popis stvari koje ne treba raditi nije samo oslobađanje od zadataka koje ne želite obaviti. Također se radi o uklanjanju onih koji vas sprječavaju u većoj produktivnosti. Identificiranje zadataka koje treba delegirati omogućit će vam veću učinkovitost. Ovo će vam uštedjeti vrijeme, iz dana u dan.

Uspostavite rutinu

Razmislite o onim zadacima koji se redovito pojavljuju; one koje trebate raditi na trajnoj osnovi. Dodajte ih u svoj kalendar s ponavljanjem tijekom cijele godine, tako da postanu dio vašeg rasporeda. Razmislite i o velikim kvartalnim događajima i zakažite i njih. To pomaže da planirate tjedan unaprijed umjesto da tražite vrijeme da biste sve obavili.

Odredite vrijeme za sebe

Planirajte i rezervirajte svoj odmor unaprijed. Tome prilagodite svoje planove. Za odmor uvijek mora biti vremena! Bez dobrog odmora nema niti produktivnosti.

Rad na sporednom projektu

Istražite svoje strasti radeći na sporednom projektu. Sporedni projekti pomažu vam da naučite nove tehnike i vještine koje inače nikada ne biste naučili u svom svakodnevnom poslu, a mogu vam koristiti u karijeri. Potiču kreativnost, samorazvoj, samopouzdanje i obuku – sve vještine koje se često ne razvijaju u tradicionalnom radnom okruženju. Dakle, ovo je nešto što ćete raditi iz čistog užitka!

Posvetite se slavljenju pobjeda, bez obzira koliko male bile

Bez obzira koliko planirate za nadolazeću godinu, ona će sigurno imati iznenađenja i diverzije. Zato je toliko važno da kada postignete cilj, koliko god mali bio, odvojite vrijeme da si čestitate. Slavite svaku pobjedu. Imajte na umu da je svaki korak postignuće koje će vam pomoći na putu do ostvarenja ciljeva za ovu godinu.


Pročitajte više: Motivacijske knjige koje će vam pomoći u ostvarenju novogodišnjih odluka


Dajte si malo prostora

Ostavite si prostora u svom dobro organiziranom planu za nadolazeću godinu. Nemojte se zatrpavati do te mjere da ne možete disati. Pazite na jednu stvar: život se događa. Stvari možda neće ići baš onako kako ste planirali i mogli biste se naći preopterećeni. Ostavite praznine u svom rasporedu tijekom cijele godine kako biste imali međuspremnik da se odmaknete i procijenite svaku situaciju koja se pojavi.

Prilagodite svoj stav

Podsjetite se svaki dan da vaš stav određuje sve. Način na koji odlučite dopustiti da one malo manje lijepe stvari koje život donese utječu na vaš stav promijenit će vaš pristup svakom zadatku i osobi koju sretnete. Najvažnija odluka koju možete donijeti je da budete pozitivni, puni nade i otvoreni svaki dan.

Timskim radom do vlastitog i kolektivnog uspjeha

Uključite svoj tim gdje god možete, posebno kada trebate odlučiti o promjeni. Kombinirano razmišljanje može proizvesti ideje koje sami nikada ne biste zamislili.

Pet bonus savjeta:

  1. Zapamtite da imate samo 24 sata u danu – ne mora biti sve sad i odmah!
  2. Budite ljubazni, ali i realni prema sebi kada planirate svoje ciljeve. Moraju biti ostvarivi.
  3. Kako god veliki plan imali, ništa nije vrijedno zdravlja. Održavajte zdrav raspored spavanja.
  4. Nemojte sastanke planirati jedan za drugim. Ostavljajte pauzu od barem pola sata do 45 minuta i onda krenite na sljedeći.
  5. Postavite si podsjetnike u kalendar da na vrijeme prekinete s radom, da vježbate i napravite pauze.

Foto: Canva / Paper&Stuff / Planner boutique / Babushka boutique / Planerko

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -