Ima 6 godina i prva je žena koja je složila Rubikovu kocku za 6 sekundi!

Iz dana u dan svjedočimo novim rekordima koje obaraju žene! A još nam je milije kad čujemo da je riječ o „malim“ ženama. Šestogodišnja djevojčica Cao Qixian postala je prva žena koja je složila Rubikovu kocku za manje od šest sekundi. Iako mlada, Cao je pokazala da je itekako dorasla ovom zadatku – za slaganje svake boje na svoje mjesto trebalo joj je svega 5,97 sekundi, piše Women’s Agenda.

Vježbati je počela s tri godine, a dobila je i trenera

„Postavila je svjetski rekord u tako mladoj dobi i to je bilo iznad svih mojih očekivanja. Iskreno, nekoliko dana nakon povratka kući i dalje sam se osjećala kao da živimo u nekom snu“, komentirala je njezina majka nakon turnira.

Turnir Rubik’s Cube International Open održao se u Singapuru, a Qixian se ondje uputila iz rodne provincije Jiangsu na istoku Kine. Upravo je tamo prvi put uzela Rubikovu kocku u ruke i počela okretati plohe, i to sa samo tri godine. S obzirom na to da je pokazala i talent i želju za rješavanjem ove zagonetke, njezini su roditelji unajmili i trenera koji je radio s njom. Trud se itekako isplatio.

Trener Wang Yinhao nazvao ju je gifted speed cuberi poručio da je iznimno sretan zbog nje i uspjeha koji je ostvarila. Djevojčica je pak skromno rekla da uživa u brzinskom rješavanju Rubikove kocke i da vježba dva do tri sata svaki dan.


Pročitajte više: Taylor Swift dostigla Beatlese. Prva je žena s ovim rekordom!


Rubikova kocka: rekord je svega 3,47 sekundi

Matthew Dickman, stariji delegat za SAD i Kanadu u World Cube Association, rekao je da se na ovakva natjecanja najčešće prijavljuju djeca u dobi od 12 do 15 godina, ali da im je cilj privući djecu mlađu od deset godina. Qixian će im sigurno biti dobra motivacija.

Trenutni rekord za najbrže rješavanje Rubikove kocke drži Yusheng Du, također iz Kine. Du je 24. listopada 2021. na natjecanju u Wuhuu u Kini riješio Rubikovu kocku za nestvarnih 3,47 sekundi, piše Kalkulator.com. Danas se sve češće rješavaju uz dodatne izazove – pod vodom, povezom preko jednog ili oba oka, žonglirajući…

Podsjetimo, Rubikovu kocku je izumio mađarski arhitekt Ernő Rubik, a u trgovinama se prvi put pojavila krajem 70-ih i početkom 80-ih godina prošlog stoljeća. Popularnost razvijanja ove vještine rasla je iz godine u godinu, jednako kao i zajednica ljudi koja se bavila ovim hobijem. U svijetu postoji više od deset različitih natjecanja u slaganju Rubikove kocke, koja se održavaju svaki vikend.

Foto: Canva / screenshot YouTube

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -