Počelo je samopopisivanje: Što sve morate znati prije prijave u sustav?

Nakon dugih 10 godina, Hrvatska je dočekala svoj prvi noviji popis stanovništa. S obzirom na dotrajalost prošlog provedenog popisa, i činjenice da je velik broj Hrvata odselio u inozemstvo, s radoznalošću svi iščekuju rezultate ovog popisivanja. Napokon ćemo sa sigurnošću znati koliko je ljudi na hrvatskom teritoriju – sada.

Prva faza popisivanja u sljedeća dva tjedna!

Kao što se najavljivalo, popis će se provesti u dva dijela. Prvi traje od danas, 13. rujna do nedjelje, 26. rujna. Radi se o dva tjedna predviđenih za samopopisivanje. Nakon toga kreće druga faza, koja će se provoditi od 27. rujna do 17. listopada. U toj fazi na teren izlaze popisivači koji će posjećivati svaku kuću ili stan u Hrvatskoj s ciljem popisivanja onih koji se nisu stigli popisati sami ili pak nisu u mogućnosti to učiniti.

Upitnik se nalazi u sustvu e-Građani

Samopopisivanje se odvija putem platforme e-Građani. Za pristup upitniku na ovom elektroničkom sustavu, upotrebljava se Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav (NIAS). Prikupljat će se podaci o demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima. Kao i obilježja kućanstava i stanova, navode na službenoj stranici Popis 2021. No što to zapravo znači? Koja pitanja će pitati i koliko će sve to skupa trajati?


Pročitajte više: Ovaj alat će vas zaštititi od hakera!


Pripremite podatke unaprijed, ispunjavajte u više navrata

Prije svega, važno je napomenuti da ne morate sve odrađivati na naglo. Sustav je omogućio spremanje podataka i vraćanje na stranicu kasnije, u slučaju da niste u mogućnosti najednom ispuniti ili želite provjeriti neke podatke. S obzirom na to da samo jedna osoba ispunjava podatke za cijelo kućanstvo, korisno bi bilo pripremiti OIB svih ukućana prije same prijave. Trajanje ispunjavanja će ovisiti o broju ukućana, jer se upitnik popunjava za svaku osobu zasbno.

Uvod: Podaci o ukućanima

Obrazac za popisivanje na početku traži podatke o kućanstvu, kao što su ulica i kućni broj, mjesto ili grad, županija i broj ukućana. Nakon toga je potrebno popisati svaku osobu poimence. Potrebni podaci bit će ime i prezime, spol, datum rođenja i OIB, te odnos prema osobi koja ispunjava upitnik.

O kućanstvu i stanu

Prvo iznosite podatak jesu li kuća ili stan privatno vlasništvo, u iznajmljenom prostoru ste ili nešto drugo te posjedujete li zemlju ili stoku. Potom dolaze na red informacije o veličini stana (u m2), broj prostorija te detalji kao što su, primjerice, imate li u stanu kupaonicu ili kuhinju. Posljednje važno u vezi stana je imate li priključak za struju, vodu i plin te potencijalno posjedovanje klime. Oni koji stanuju u zgradi, morat će navesti koliko je stanova u zgradi, koliko je stara zgrada te na kojem katu se nalazi vaš stan.


Pročitajte više: Od sad možete do svoje COVID potvrde i ostale medicinske dokumentacije u dva klika zahvaljujući dvjema ženama i njihovoj aplikaciji Meddox!


O bračnom statusu i porijeklu

Pitanja na koja ćete morati odgovoriti su jeste li sami ili u nekom partnerstvu, imate li djece, jeste li stalni stanovnik na toj adresi (ili ste bili 31. kolovoza) te jeste li rezidentni u Hrvatskoj ili u inozemstvu. Uptnik će zahtijevati i podatke o tome koliko dugo ste pristuni, odnosno odsutni – u mjesecima. Ako ste rođeni u drugoj državi ili doseljenik, morat ćete navesti još neke podatke o razlozima dolaska u Hrvatsku i specifičnosti zemlje iz koje dolazite.

O obrazovanju i zaposlenosti

Nakon toga navodit ćete podatke o obrazovanju, primjerice koja je vaša stručna sprema. Važna je i adresa institucije na kojoj ste završili najvišu razinu obrazovanja. Slijedi nekoliko pitanja o zaposlenosti, kao što primjerice zanimanje, status, duljina trajanja nezaposlenosti (ako ste u toj situaciji). Potom djelatnost, i odabir odgovarajuće skupine djelatnosti poduzeća, obrta ili ustanove, kao i država te puna adresa radnog mjesta.

Na samom kraju se nalaze pitanja vezana uz stradale ili nestale u Domovinskom ratu. Za njih će biti potrebno navesti ime i prezime te datum rođenja.

Primjer cjelovitog upitnika možete pogledati na linku.

Foto: Unsplash/Isaac Smith/Sincerely Media

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -