Nova Barbie napravljena je po uzoru na znanstvenicu koja je dizajnirala cjepivo za covid-19, Sarah Gilbert

Kompanija koja proizvodi najpoznatija lutke na svijetu, Mattel, kao model za svoju novu Barbie odlučila je uzeti britansku znanstvenicu, profesoricu Sarah Gilbert, koja je ranije ove godine dizajnirala Oxfordovo cjepivo protiv virusa covid-19.


Pročitajte još: Spektakl na Wimbledonu jučer je napravila publika, a svjetla pozornice ukrala je znanstvenica Sarah Gilbert


Gilbert, koja je široj javnosti postala poznata nakon što se našla na tribinama Wimbledona kada je cijela publika počela pljeskati u njezinu čast, na vijest je reagirala jednako kao i na te stajaće ovacije – skromno. Isprva je rekla kako je kreaciju ‘barbike’ s njezinim likom doživjela kao nešto “jako čudno”, no da se ipak nada kako će tako uspjeti inspirirati djevojčice.

Od promocije hperseksualiziranih igračaka, do promocije pozitivnih uzora

“Želja mi je da moja lutka pokaže djeci kako postoje karijere kojih možda nisu svjesni, poput vakcinologije”, komentirala je Gilbert za BBC.


Pročitajte još: Utječe li Barbie na izbor zanimanja kod djevojčica?


Mattel je kompanija koja je oduvijek bila na meti kritika zbog nerealnih tjelesnih standarda kojima potpadaju njihove luke i hiperseksualizacije dječjih igračaka, posljednjih se godina odlučila napraviti zaokret pa sada promovira i pozitivne uzore za djevojčice. Tako je Gilbert jedna od šest Barbie lutkica dizajniranih u čast ženama koje rade u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici koje su osmišljene u jeku borbe protiv pandemije.

Kompanija je ovaj trend pokrenula 2015. godine kako bi djeci koja se igraju s njihovim lutkicama predstavila ženske uzore iz najrazličitijih branši. Među njima su se tako našle primjerice poznate chefice, igračice nogometa, redateljice, poduzetnice, prvakinje u snowboardingu, različite umjetnice, novinarke i druge. Ove su verzije lutkica prozvali “Sheroes”, kao ženski pandan muškoj imenici ‘heroes’ (heroji). Mattel je do sada na tržište plasirao 50 barbika koje predstavljaju herojice.


Pročitajte još: Barbie poduzetnica je stigla!


Uz rame sa Sarah Gilbert tako stoje i druge poznate znanstvenice, od kojih valjda istaknuti Katherine Johnson, jednu od prvih Afro-Amerikanki koja je radila kao znanstvenica u NASA-i i izračunala je putanju koja je posadu letjelice Apolo 11 sigurno dovela do Mjeseca i nazad.

Mattel je inače ove godine dizajnirao i brojne druge lutke po uzoru na žene koje su neumorno sudjelovale u borbi protiv pandemije covida-19. Tako sada postoji medicinska sestra Amy O’Sullivan koja je liječila covid pacijente u Wycoff bolnici u Brooklynu. Tu je i liječnica Audrey Cruz koja je radila na prvoj crti obrane od pandemije u Las Vegasu i uz to se borila protiv rasne pristranosti i diskriminacije prisutne u bolnicama za vrijeme pandemije. Lutke su dobile i pedijatrica Chila Stacy Oriuwa koja se bori protiv sistemskog rasizma u zdravstvu, istraživačica na području biomedicine, Jacqueline Goes de Jesus koja je sekvencirala brazilski soj virusa i doktorica Kirby Whitby.

Foto: The Jenner Institute, Mattel

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Ingemark Barbara Meden

IT-evka Barbara Meden: „Odlično mi je u IT-u. Muškarci su jednostavni,...

Barbara Meden je Senior Project Manager u Ingemarku, hrvatskoj agenciji za razvoj softvera koja surađuje s brojnim tvrtkama u jugoistočnoj i...
- Advertisment -