Kako se rashladiti u uredu bez klimatskog uređaja

Iako mnogi dugo čekaju ljeto, rad u ljetnim mjesecima ipak nije jednostavan ako nemamo tu sreću da radimo u klimatiziranom prostoru. Neke osobe ni ne smiju biti izložene hladnom zraku koji daju klimatski uređaji zbog zdravstvenih tegoba, dok drugima to zbog uvjeta rada nije ni opcija.

Kako se rashladiti bez klimatskog uređaja?

Sve to za sobom povlači smišljanje načina kako se rashladiti u uredu bez klimatskog uređaja tijekom ovih vrelih dana koji nas prate. Nužno je pronaći adekvatne načine jer su istraživanja pokazala da smo daleko produktivniji kada radimo u okruženju čija nam temperatura odgovara.

Dok neki uredi vode borbu oko namještanja idealne temperature upravo kako bi mogli učinkovito raditi, drugima ne preostaje ništa drugo nego da se sami snalaze bez klimatskih uređaja pa upravo zato donosimo savjete koji će vam u tome pomoći.

Po dolasku u ured provjetrite prostorije

Rano ujutro vanjske temperature zraka još su uvijek daleko ugodnije nego što će biti tijekom podnevnih i popodnevnih sati pa zato odmah nakon dolaska u ured provjetrite prostorije.

Ako je moguće, napravite lagani povjetarac otvaranjem više prozora i vrata, što će temperaturu stvorenu tijekom noći u zatvorenom prostoru sniziti za nekoliko stupnjeva. Odmah kada primijetite da se temperatura počinje penjati, zatvorite prozore. Budu li otvoreni tijekom najvrelijeg doba dana, sva će vanjska toplina ući u ured i stvoriti nemoguće uvjete rada.

Lagano zamračite ured

Jedan od najboljih prirodnih načina postizanja adekvatne temperature u uredu je zamračivanje prostora. Radite li u kućnom uredu, u velikoj ste prednosti jer možete zamračiti prostoriju u kojoj radite tako da odgovara baš vama. Jasno je da je nećete zamračiti kao spavaću sobu jer  je ipak potrebno svjetlo kako biste mogli raditi, no svakako pokušajte barem laganim sjenilima izbjeći direktnu sunčevu toplinu.

Ako ste vlasnica ureda, razmislite i o postavljaju UV zaštite na prozore. To će drastično smanjiti unutarnje temperature tijekom ljetnih mjeseci, a i račun za struju će biti daleko manji nego kada posežete za klimatskim uređajima.

U rasvjetna tijela postavite LED žarulje

Ako još uvijek rasvjetna tijela u vašem uredu u sebi sadrže žarulje sa žarnom niti ili halogene žarulje, svakako ih zamijenite LED žaruljama, barem na svojem radnom stolu. Naime, žarulje sa žarnom niti vrlo se brzo zagrijavaju i pritom stvaraju toplinsku energiju koja odlazi u okolni prostor, a to dodatno podiže temperaturu prostorije.

Čak 95% energije koju proizvode žarulje s žarnim nitima odnosi se na toplinsku energiju. Iako je situacija s halogenim žaruljama nešto bolja, ipak je najbolji izbor korištenje štednih LED žarulja koje neće samo duže trajati, nego neće ni proizvoditi dodatnu toplinu jer u sebi sadrže pasivno hladilo u obliku aluminija.

Ne ostavljajte uključene uređaje koje ne koristite

Nisu samo žarulje te koje stvaraju neželjenu toplinsku energiju. Isto je i s uređajima koji su nam nužni za obavljanje posla poput stolnog računala, lap topa, pisača, raznih punjača i slično. Sigurno ste i sami primijetili da se vaš lap top, ako nema zaštitnu aluminijsku površinu protiv grijanja, više zagrijava u ljetnim mjesecima te često rad na njemu postaje gotovo nemoguć nakon nekoliko sati.

Da biste spriječili njegovo pregrijavanje i odlazak neželjene topline u okolni prostor, ugasite ga kada ga ne koristite, pa makar i na dvadesetak minuta. Za to vrijeme obavite ostale poslove koji se tog dana nalaze na vašoj listi. Primijetit ćete da će već nakon tih dvadesetak minuta rad na računalu biti mnogo ugodniji. Isto je i s ostalim uređajima. Nipošto ih ne ostavljajte uključene kada ih ne koristite, a posebno ne preko noći jer će vas inače ujutro dočekati nepotrebno visoka temperatura u uredu.

Planirajte svoje aktivnosti prema vanjskim temperaturama

Bilo da cijelo svoje radno vrijeme svakodnevno provodite u uredu ili pak odlazite i na sastanke izvan njega, planirajte svoje aktivnosti prema vanjskim temperaturama. Sastanke i sve važne zadatke stavite u svoju agendu tijekom jutarnjih i prijepodnevnih sati kada vaš organizam i vaš ured još uvijek nisu pregrijani. Ugodnije će biti i vama i eventualnim klijentima. Za popodnevne sate ostavite rutinske poslove poput popunjavanja papirologije i slično.

Ne zaboravite na temperaturu svog tijela

Iako se često tijekom ljetnih mjeseci koncentriramo na rashlađivanje prostora u kojem boravimo, ne smijemo zaboraviti ono najvažnije, vlastito tijelo. Bude li naše tijelo neprestano usijano, sve će metode rashlađivanja prostora pasti u drugi plan. Srećom, postoje brojni trikovi kojima možete utjecati na to.

Prije svega, uvijek uz sebe imajte dovoljnu količinu tekućine i to vode. Zaboravite na zaslađene sokove i ispijanje kava s kolegama jer kofein u njima dodatno podiže bazalnu temperaturu tijela. Umjesto toga posegnite za vodom, a možete i sami napraviti vlastitu aromatiziranu vodu koju ćete cijelog dana ispijati u uredu. U bočicu ili trenutno polularne staklenke sa slamčicama uz vodu dodajte kriške limuna, limete, lubenice i drugog voća. Ono će aromatizirati vodu, a ujedno i ispustiti svoje vitamine koji će značajno utjecati na vašu produktivnost tijekom dana.

Imate li u uredu hladnjak, napravite kockice leda kojima ćete povremeno ohladiti točke hlađenja organizma, odnosno zapešća i zglobove.

Osim toga, vrlo je važno i kako ćete se odjenuti. Ljetni mjeseci također zahtijevaju primjerni poslovni izgled pa izbjegavajte prozirne materijale i sandale otvorenih prstiju, no isto tako nemojte dane provoditi u odjelima namijenjenima zimskom dobu jer ćete se tako daleko više znojiti. Odlučite se za zlatnu sredinu pa birajte lagane ravne cipele, haljine i široke hlače zvonastog oblika koje će pobijediti ljetne vrućine.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

održivo poslovanje poduzetnika

Hrvatske poduzetnike u održivom poslovanju koče financije. ‘Održivost nije trošak nego...

Glavni razlog zašto se više hrvatskih malih i srednjih poduzeća (MSP) nije okrenulo održivom razvoju je nedostatak javnih poticaja, održivih financija,...