Počinje sezona sukoba oko idealne temperature u uredu

Kao najčešće rješenje za rad po paklenim vrućinama nameću se klima uređaji. I dok bi oni trebali pomoći u rashlađivanju kako bi mogli ostati produktivni na poslu, borba za namještanje idealne temperature u uredu često se pretvara u prave sukobe.

Namještanje idealne temperature u uredu

Teško je svakome ugoditi jer ne odgovara svima jednaka temperatura za rad. Prema istraživanju koje su proveli Boris Kingma i Wouter van Marken Lichtenbelt, muškarcima je idealna radna temperatura od oko 22 stupnja, dok je ženama  idealna do 35 posto viša temperatura. Stoga su temperature u uredu većinom prilagođene muškarcima, dok se žene „smrzavaju“.

Kako piše The Wall Street Journal, postoje različite varijable koje utječu na bazalnu temperaturu. Endokrinolog i dekan klinike za internu medicinu na Sveučilištu Hospital Brookdale Chris Paras navodi kako „noćne ptice“ osjećaju hladnoću kada dolaze na posao jer im tjelesna temperatura rano ujutro dosegne najnižu točku, dva sata kasnije od jutarnjih tipova ljudi. No, bazalna tjelesna temperatura se može podići hranom punom vitamina i nezasićenih masti, ali i vježbanjem.

Međutim, ono što zapravo stvara sukobe u tvrtkama nisu različite idealne temperature rada, već netolerantni kolege koje ne poštuju svoje suradnike, nego bez pitanja pale ili gase klima uređaje.

Anketa iz 2015. godine koju je proveo International for OpenWorks pokazuje kako čak troje od pet zaposlenika namješta klima uređaj bez da pitaju kolege slažu li se s time.

Stoga pritužbe zbog klima uređaja nisu rijetkost. Tako su se primjerice djelatnici američke tehnološke tvrtke za online oglašavanja AppNexus prošle godine žalili zbog „smrzavanja“ na poslu, kada su morali nositi pokrivače, veste, kape i čarape.

Zašto je ljudima važno imati kontrolu nad temperaturom?

Kontrola nad temperaturom im jača ego potreban da ustraju u izazovnim zadacima, navodi The Wall Street Journal.

Kako se onda mogu spriječiti sukobi u tvrtkama zbog upravljanja klima uređajima? Možda uz pomoć mobilnih aplikacija. Primjerice Comfy aplikacije koja omogućuje djelatnicima da glasaju kakva im je temperatura u uredu.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više