Sedam aplikacija koje vam mogu pomoći u borbi s depresijom i anksioznošću

Vrijeme u kojem živimo od nas iziskuje neprestanu utrku s vremenom, obavezama i svim očekivanja koje društvo ima od nas. Osim brojnih drugih žena, tome su posebno često izložene i poduzetnice, napose u svojim počecima, jer imaju osjećaj da moraju raditi 24 sata dnevno kako bi mogle dostići svoje muške kolege, ali i biti na raspolaganju svim potencijalnim klijentima. U tome se redovito koriste tehnologijom kao načinom komuniciranja.

Iako pretjerano korištenje tehnologije, a posebno društvenih mreža, dovodi do depresije i anksioznosti, znanstvenici su odlučili iskoristiti i njezine brojne prednosti. Osim aplikacija koje, primjerice, mogu pomoći u sprečavanju seksualnog nasilja, postoje i aplikacije koje nam značajno mogu pomoći u borbi s depresijom i anksioznošću, pa čak i spriječiti njihovo pojavljivanje.

PsycApps

Aplikaciju PsycApps osmislila je Silja Litvin, bivša manekenka koja je i sama bolovala od depresije. Iskoristila je svoje znanje iz doktorskog rada u kliničkoj psihologiji i vidjela kako je borba protiv depresije uz pomoć aplikacije itekako moguća i da se simptomi uz pomoć psihoedukacije mogu znatno smanjiti.

Upitnik vas vodi do otkrivanja dijagnoze depreesije, pojašnjena je sama depresija, njezini simptomi i posljedice, daju se savjeti kako provoditi vježbe koje mogu smanjiti depresivno stanje, među kojima je i tapkanje, ali i kako naći odgovarajućeg terapeuta za sebe.

Project:EVO

Aplikacija Project:EVO dizajnirana je kako bi poboljšala radnu memoriju i izvršne funkcije, a osim u borbi s depresijom i anksiznošću, može pomoći i djeci koja pokazuju znakove poremećaja senzornog preocesiranja. Jedno od provednih istraživanja pokazalo je da igra koja je sastavni dio aplikacije može značajno utjecati i na uzroke depresije, a ne samo liječiti njezine simptome.

aplikacije za borbu protiv depresije

Moodhacker

Moodhacker je interaktivna platforma koja potiče zdrave svakodnevne navike kao što su prehrana, vježba i praćenje spavanja, a jednako tako potiče i na socijalnu interakciju. U aplikaciju možete unijeti svoja raspoloženja svakog dana, na temelju čega će vam biti predložene aktivnosti kojima možete obogatiti svoj dan. Istraživanje provedeno na 300 ispitanika pokazalo je da Moodhacker pomaže i u produktivnosti na poslu te značajno smanjuje stres, čak i u visokozahtjevnom okruženju.

aplikacije za borbu protiv depresije

MONARCA

Aplikacija MONARCA namijenjena je osobama s bipolarnim poremećajem. Prati aktivnosti, raspoloženja, obrazac spavanja, razinu stresa i konzumiranje alkohola, na temelju čega može raznati pokretače manične faze bipolarnog poremećaja. Svi se podaci šalju kliničkom osoblju koje na temelju vaših podataka daje svoje savjete. Istraživanje provedeno na 78 ispitanika pokazalo je da su korisnici aplikacije pokazivali manje maničnih simptoma nakon šest mjeseci korištenja.

Headspace

Osim aplikacija koje pomažu s već ozbiljnim stanjima depresije i anksioznosti, postoje i one koje djeluju na sam razvoj bolesti, odnosno njihov izostanak. Meditacija se pokazala učinkovitom za brojna zdravstvena stanja pa su autori aplikacije Headspace odlučili ovu metodu iskoristiti i za borbu protiv najčešćih bolesti današnjice. Godine istraživanja utrošene su na proučavanje kognitivne terapije i načine snižavanja razine stresa, no rezultat je aplikacija koje je po broju zadovoljnih korisnika daleko ispred svih drugih slične vrste.

aplikacije za borbu protiv depresije

myCompass

Kao još jedan način intervnecije i prije samog razvoja stanja depresije i anksizonosti, australski su developeri razvili aplikaciju myCompass. Uz pomoć nje možete pratiti svoje osjećaje i ponašanja koja vode do depresije, te pravovremeno reagirati i potražiti pomoć među brojnim savjetima koji se nude. Zanimljivo je da su ovu aplikaciju koristili i austronauti te im je značajno pomogla u borbi protiv depresije i anksioznosti u periodu kada su mjesecima bili izolirani u svemiru.

aplikacije za borbu protiv depresije

PTSDCoach

PTSD ili posttraumatski stresni poremećaj anksiozno je stanje koje se javlja nakon proživljenog opasnog događaja ili svjedočenja istomu, a rezultira noćnim morama, slikama iz prošlosti temeljnima na proživljenom događaju i javljanjem zastrašujućih misli. Zato je američki Nacionalni centar za posttraumatski stresni poremećaj osmislio aplikaciju PTSDCoach koja prati vaše simptome i odmah reagira kada se poveća razina stresa.

U tom trenutku nudi vam se poveznica pomoću koje možete odmah doći do ljudske pomoći u realnom vremenu. Istraživanje je pokazalo da čak devet od deset osoba koje pate od ovog poremećaja aplikaciju smatra izuzetno korisnom, a posebno su bili oduševljeni ljudskim faktorom pomoći.

Foto: Pexels, Screenshot

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -