Mlada indijska znanstvenica patentirala naljepnicu za grudnjak koja može detektirati i spriječiti seksualno zlostavljanje

Da razvoj tehnologije putem raznih aplikacija može pomoći ne samo u svladavanju naših svakodnevnih obaveza, nego i u otkrivanju zloćudnih bolesti, ali i sprječavanju goruće teme seksualnog zlostavljanja žena, dokazuje izum mlade indijske znanstvenice s prestižnog MIT-a.

Naime, Manisha Mohan, studentica doktorskog studija na američkom MIT-u, patentirala je naljepnicu koja se može staviti u grudnjak i svojim posebnim mehanizmom detektirati znakove seksualnog zlostavljanja te ga na vrijeme spriječiti.

Porazne brojke seksualnog nasilja

Iako se nalazimo u 21. stoljeću, zlostavljanje žena nimalo ne jenjava. Štoviše, svake dvije minute jedna je žena silovana u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje će se ujedno jedna od šest žena susresti s nekim oblikom seksualnog nasilja u svome životu. Ista je situacija i u Indiji, iz koje potječe spomenuta Manisha Mohan.

No, ono što je još gore jest činjenica da se samo vrlo mali broj seksualnog nasilja i prijavljuje nadležnim institucijama. Primjerice, u Indiji se prijavljuje samo 6% svih počinjenih djela seksualnog zlostavljanja jer se žene nerijetko ne promatra kao žrtve, nego kao one koje su svojim ponašanjem “izazvale” ono što im se dogodilo, a to je i bio jedan od povoda Manishinog anagažmana na ovom projektu.

38% Hrvatica trpi seksualno uznemiravanje i zlostavljanje na poslu

Što se tiče Hrvatske, situacija nije mnogo bolja. I fizičko i seksualno nasilje još je uvijek tabu tema. Često se konkretne mjere protiv seksualnog nasilja poduzmu tek nakon što žrtva godinama poslije potraži pomoć ili pak ako dođe i do fizičkog zlostavljanja s vanjskim vidljivim posljedicama.

Prema podacima Udruge Mobbing iz 2016., čak 38% hrvatskih žena na poslu doživljava neki oblik seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja, a najčešće je riječ o hvatanju za grudi i stražnjicu, no ne izostaje ni ozbiljnije seksualno zlostavljanje.

Što se pak sve događa na ulicama, zabavama i u svakodnevnom životu žena izvan radnog mjesta, teško je ikako provjeriti. Zato je najvažnije da žene poduzmu sve kako bi se same osjećale sigurno u bilo kojem dijelu grada i u bilo koje doba dana ili noći.

Kako funkcionira naljepnica u grudnjaku?

To je i bila nit vodilja Manishe Mohan, inače znanstvenice usmjerene na razvoj tehnologije u nosivim odjevnim predmetima, kojoj su dozlogrdile indijske zabrane kretanja žena nakon 18 sati navečer, dok je istodobno zlostavljanje u porastu.

Tijekom dizajniranja naljepnice koja se vrlo jednostavno može staviti s unutrašnje strane grudnjaka i tako biti nevidljiva, mislila je na svaki detalj pa izum nje i njezinog tima, inače poznat kao Intrepid tehnologija, može funkcionirati dvostruko – aktivno i pasivno.

Pretpostavka je da će u pasivnom načinu rada ove napljenice povezane aplikacijom na mobitel žrtva biti prisebna i moći se kretati pa je sve što treba napraviti pritisnuti dugme prikvačeno na naljepnicu i na taj način pozvati pomoć.

Aktivan način rada namijenjen je situacijama u kojima grudnjak s naljepnicom nosi osoba koja se ne može samostalno kretati ili nije svjesna svoje okoline, bilo da je riječ o invalidnoj nepokretnoj osobi, osobi s teškoćama u razvoju ili pak osobi koja je u nesvjesnom stanju, najčešće zbog opijata koji su joj podmetnuti u piće.

Alarmiraju se osobe s telefonske liste

Tada će sam nasilni doticaj i potezanje ženinog grudnjaka aktivirati uređaj, poslat će se poruka na njezin mobitel kojom će ju se pitati je li prisebna ili ne, a ako ne odgovori u 30 sekundi, telefon će početi proizvoditi iznimno glasni zvuk koji će privući pozornost okoline. Ne dobije li se u idućih 20 sekundi potvrdna informacija o sigurnosti potencijalne žrtve, šalju se poruke unaprijed određenim telefonskim brojevima iz telefonskog imenika.

Kada se dođe u kontakt s osobama s prethodno stvorene liste za hitne slučajeve, šalju im se podaci o žrtvinoj geolokaciji na kojoj se u tom trenutku nalazi, a jedan od primatelja podataka primit će i automatski poziv tijekom kojeg će se snimiti razgovor i svi potencijalni zvukovi, šumovi, krikovi, pozivi zapomaganja i slično.

Tako vrlo lako odmah može pozvati policiju i uputiti ih na mjesto nemilog događaja kako bi se ono najgore na vrijeme spriječilo ako već i ranije žrtva nije uspjela sama pobjeći.

I druge mogućnosti primjene

Naljepnica je napravljena od kombinacije konduktivne tkanine koja prepoznaje pokrete nasilnog potezanja, te od nekonduktivnog sloja, elektroda i adhezivnog hidrogela koji omogućuje prianjanje na bilo koji grudnjak.

No, kako napominje sama Manisha Mohan, ista se naljepnica može smjestiti i na rub gaćica, u haljinu, traperice ili bilo koji drugi odjevni predmet ako u tom trenutku žena ne nosi grudnjak.

Pojašnjava i da nije namijenjena samo ženama, nego i muškarcima jer, prema njezinim podacima, čak 5% muških studenata također doživi neki oblik seksualnog zlostavljanja.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više