Mlada indijska znanstvenica patentirala naljepnicu za grudnjak koja može detektirati i spriječiti seksualno zlostavljanje

Da razvoj tehnologije putem raznih aplikacija može pomoći ne samo u svladavanju naših svakodnevnih obaveza, nego i u otkrivanju zloćudnih bolesti, ali i sprječavanju goruće teme seksualnog zlostavljanja žena, dokazuje izum mlade indijske znanstvenice s prestižnog MIT-a.

Naime, Manisha Mohan, studentica doktorskog studija na američkom MIT-u, patentirala je naljepnicu koja se može staviti u grudnjak i svojim posebnim mehanizmom detektirati znakove seksualnog zlostavljanja te ga na vrijeme spriječiti.

Porazne brojke seksualnog nasilja

Iako se nalazimo u 21. stoljeću, zlostavljanje žena nimalo ne jenjava. Štoviše, svake dvije minute jedna je žena silovana u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje će se ujedno jedna od šest žena susresti s nekim oblikom seksualnog nasilja u svome životu. Ista je situacija i u Indiji, iz koje potječe spomenuta Manisha Mohan.

No, ono što je još gore jest činjenica da se samo vrlo mali broj seksualnog nasilja i prijavljuje nadležnim institucijama. Primjerice, u Indiji se prijavljuje samo 6% svih počinjenih djela seksualnog zlostavljanja jer se žene nerijetko ne promatra kao žrtve, nego kao one koje su svojim ponašanjem “izazvale” ono što im se dogodilo, a to je i bio jedan od povoda Manishinog anagažmana na ovom projektu.

38% Hrvatica trpi seksualno uznemiravanje i zlostavljanje na poslu

Što se tiče Hrvatske, situacija nije mnogo bolja. I fizičko i seksualno nasilje još je uvijek tabu tema. Često se konkretne mjere protiv seksualnog nasilja poduzmu tek nakon što žrtva godinama poslije potraži pomoć ili pak ako dođe i do fizičkog zlostavljanja s vanjskim vidljivim posljedicama.

Prema podacima Udruge Mobbing iz 2016., čak 38% hrvatskih žena na poslu doživljava neki oblik seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja, a najčešće je riječ o hvatanju za grudi i stražnjicu, no ne izostaje ni ozbiljnije seksualno zlostavljanje.

Što se pak sve događa na ulicama, zabavama i u svakodnevnom životu žena izvan radnog mjesta, teško je ikako provjeriti. Zato je najvažnije da žene poduzmu sve kako bi se same osjećale sigurno u bilo kojem dijelu grada i u bilo koje doba dana ili noći.

Kako funkcionira naljepnica u grudnjaku?

To je i bila nit vodilja Manishe Mohan, inače znanstvenice usmjerene na razvoj tehnologije u nosivim odjevnim predmetima, kojoj su dozlogrdile indijske zabrane kretanja žena nakon 18 sati navečer, dok je istodobno zlostavljanje u porastu.

Tijekom dizajniranja naljepnice koja se vrlo jednostavno može staviti s unutrašnje strane grudnjaka i tako biti nevidljiva, mislila je na svaki detalj pa izum nje i njezinog tima, inače poznat kao Intrepid tehnologija, može funkcionirati dvostruko – aktivno i pasivno.

Pretpostavka je da će u pasivnom načinu rada ove napljenice povezane aplikacijom na mobitel žrtva biti prisebna i moći se kretati pa je sve što treba napraviti pritisnuti dugme prikvačeno na naljepnicu i na taj način pozvati pomoć.

Aktivan način rada namijenjen je situacijama u kojima grudnjak s naljepnicom nosi osoba koja se ne može samostalno kretati ili nije svjesna svoje okoline, bilo da je riječ o invalidnoj nepokretnoj osobi, osobi s teškoćama u razvoju ili pak osobi koja je u nesvjesnom stanju, najčešće zbog opijata koji su joj podmetnuti u piće.

Alarmiraju se osobe s telefonske liste

Tada će sam nasilni doticaj i potezanje ženinog grudnjaka aktivirati uređaj, poslat će se poruka na njezin mobitel kojom će ju se pitati je li prisebna ili ne, a ako ne odgovori u 30 sekundi, telefon će početi proizvoditi iznimno glasni zvuk koji će privući pozornost okoline. Ne dobije li se u idućih 20 sekundi potvrdna informacija o sigurnosti potencijalne žrtve, šalju se poruke unaprijed određenim telefonskim brojevima iz telefonskog imenika.

Kada se dođe u kontakt s osobama s prethodno stvorene liste za hitne slučajeve, šalju im se podaci o žrtvinoj geolokaciji na kojoj se u tom trenutku nalazi, a jedan od primatelja podataka primit će i automatski poziv tijekom kojeg će se snimiti razgovor i svi potencijalni zvukovi, šumovi, krikovi, pozivi zapomaganja i slično.

Tako vrlo lako odmah može pozvati policiju i uputiti ih na mjesto nemilog događaja kako bi se ono najgore na vrijeme spriječilo ako već i ranije žrtva nije uspjela sama pobjeći.

I druge mogućnosti primjene

Naljepnica je napravljena od kombinacije konduktivne tkanine koja prepoznaje pokrete nasilnog potezanja, te od nekonduktivnog sloja, elektroda i adhezivnog hidrogela koji omogućuje prianjanje na bilo koji grudnjak.

No, kako napominje sama Manisha Mohan, ista se naljepnica može smjestiti i na rub gaćica, u haljinu, traperice ili bilo koji drugi odjevni predmet ako u tom trenutku žena ne nosi grudnjak.

Pojašnjava i da nije namijenjena samo ženama, nego i muškarcima jer, prema njezinim podacima, čak 5% muških studenata također doživi neki oblik seksualnog zlostavljanja.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

eko poljoprivreda

Eko poljoprivreda je novi smjer Nestlea, do 2025. koristit će proizvode...

Nestlé je povodom obilježavanja desete godišnjice od pokretanja NESCAFÉ plana najavio nove globalne obaveze koje se vežu uz brand kave NESCAFÉ,...