Zvonka Valečić: “Kad žena želi izgraditi i karijeru i obitelj, jedno nekad mora patiti”

Koliko često čujete da je neka djevojčica još od djetinjstva htjela raditi u nabavi? Zvonka Valečić htjela je baš to. Uzor joj je bila majka koja je također radila u toj branši i ponekad ju vodila na svoje radno mjesto. Prirodno joj je došlo da upiše ekonomsku školu, kasnije i Ekonomski fakultet, smjer trgovina.

Njezino prvo radno mjesto bila je britanska multinacionalna farmaceutska tvrtka GlaxoSmithKline istraživački centar. Tamo je kao suradnik u nabavi, kako kaže, jako puno naučila. Nakon tri godine preuzela ih je belgijska biotehnološka tvrtka Galapagos te ubrzo mijenjaju ime u Fidelta d.o.o.. Zvonka napominje da je novo ime tvrtke bila upravo njezina ideja. Naziv se temelji na riječi Fidelity, kao vjernost, povjerenje, lojalnost. S nostalgijom se toga prisjeća. Sada se tvrtka zove Selvita, a ona je i dalje u njoj.

“Do ove pozicije sam došla isključivo svojim radom”

U njezinom je karijernom putu bilo mnogo uspona i padova te raznih reorganizacija. Sa svakim novim vlasnikom dolazila su nova pravila i novi procesi.

“Dugo godina se moja karijera sastojala od stalnog prelaska iz jedne tvrtke u drugu, ali nije mi žao jer sam stekla jedno ogromno iskustvo koje mi je bilo odskočna daska da sam danas tu gdje jesam. Jednostavno sam ponosna što sam do pozicije voditeljice nabave došla isključivo svojim radom i zalaganjem”, tvrdi Zvonka.

Nakon raznih integracija i tranzicija u nove nabavne procese i sustave, a u međuvremenu i majčinstva, normalan slijed događaja bio je da joj ponude mjesto Voditelja nabave za site u Hrvatskoj. I sama kaže da se oduvijek prema svakom projektu i nabavci i najmanje kemikalije odnosila odgovorno i savjesno.

Ipak, kao i svakoj ženi koja želi izgraditi i karijeru i obitelj, postoje periodi u životu kada jedno pati zbog drugog. Nakon tri godine rada postala je prvi put mama, pa nakon četiri godine ponovno. To je bio period kad se isključivo fokusirala na obitelj. Naravno, cijelo vrijeme je odgovorno radila svoj posao, učila i usavršavala se, ali velike ambicije tada nisu bile prisutne.

Došlo je i razdoblje kad više nije imala mentora. Bila je dovoljno stručna i iskusna da preuzme odgovornost za svoj odjel i cijelu nabavu tvrtke te da donosi bitne odluke. To je bio prijelomni trenutak gdje se opet pojavila ambicija da želi nešto više.


Pročitajte više: Što morate znati o javnoj nabavi ako aplicirate za EU projekte?


Postoji mnoštvo izazova u nabavi

Najveći izazov u nabavi u farmaceutskoj industriji po Zvonki je praćenje i usklađivanje regulative s nabavnim procesima. Postojeći su zakoni i pravilnici nedorečeni kada je u pitanju djelatnost istraživanja i razvoja novih lijekova. Nabavljaju razne kontrolirane supstance koje podliježu raznim dozvolama, poput opojnih droga, tvari koje oštećuju ozonski omotač ili služe za izradu kemijskog oružja i slično. Zbog toga nabavljači moraju dobro poznavati propise i usko surađivati s regulatornim tijelima.

Ističe i planiranje nabavke jer je teško procijeniti buduće potrebe te otežano dogovaranje dugoročnih uvjeta s dobavljačima zbog inflacije i česte fluktuacije cijena. Hrvatska, iako je članica Europske unije, ima kompleksniji lanac opskrbe od drugih članica zbog geopolitičkog položaja.

“U mojoj firmi je uvijek sve hitno te ponekad znanstvenici ne mogu shvatiti da nešto ne mogu dobiti u jednom danu jer npr. nešto dolazi od distributera jednom tjedno, dok u drugim članicama ista roba dolazi unutar 24 sata zbog blizine proizvođača. Također, nerijetko su i cijene drugačije unutar različitih članica EU”, objašnjava Zvonka.

U zadnje vrijeme raste interes za održivost i društvenu odgovornost, pa sve važnije postaje pronalaženje dobavljača koji brinu o okolišu i ljudima. Nekim je klijentima to “must have”.


Pročitajte više: Pokrenut SCM.HR medij specijaliziran za teme iz područja lanca opskrbe


Sve važnija funkcija u poduzeću

Zvonkin se tim sastoji od svega troje ljude, uključujući i nju. Svi sve rade i jako je ponosna jer su složni, organizirani i super se nadopunjuju. Kad je tek počela raditi, još se koristio faks umjesto mailova. Sve se printalo i fizički čuvalo u registratorima. Digitalizacija je donijela elektronske sustave za naručivanje i automatizirane procese nabave. Sve to rezultiralo je bržim i efikasnijim nabavnim procesima, bržom razmjenom informacija i uštedom novca i vremena.

“Stvarno ne znam kako bismo odrađivali toliku količinu posla da smo ostali raditi po starom principu”, priznaje Zvonka.

Nabava je zbog pandemije i rata u Ukrajini dobila neki novi smisao, postala sve važnija funkcija u poduzeću. Uslijed nestašica materijala potrebnih za rad, direktori su postali svjesni uloge nabave. Prerasla je u strateški dio poslovanja. Potaknula je dublju suradnju i bolju komunikaciju unutar cijelog opskrbnog lanca jer su u doba pandemije naišli na svakakva iznenađenja koja su im do tada bila nepoznanica.

U Selviti, na rukovodećim funkcijama i u sektoru nabave, Zvonka kaže, prevladavaju žene, ali ima i muškaraca.

“Jako lijepo je raditi u okruženju gdje se žene cijene i poštuju. Primijetila sam da su žene puno lojalnije od muškaraca u takvim firmama. Polazim od sebe, svaki uspjeh firme je i moj uspjeh i svakim danom se svojim radom trudim doprinijeti uspjehu firme”, ističe Zvonka.


Pročitajte više: Žene u nabavi i logistici: Ove zadnje teške godine istaknule su važnost nabave i logistike u kompanijama!


“Biti uspješan ne znači samo imati puno novca”

Najvećim izazovom za žene smatra postići ravnotežu između poslovnih i privatnih obaveza te upravljanje vremenom. Vremena nikad dosta, kaže. Treba razlikovati bitno od nebitnog. Jako bitna je dobra organizacija, postavljanje prioriteta te podrška partnera i obitelji.

Jasno si je postavila granice poslovnog i privatnog života. Kad odradi posao za taj dan ili tjedan, isključi se. Kad dođe kući, u potpunosti se posveti djeci i obitelji, a ponekad i samoj sebi. Mišljenja je da ako je žena zadovoljna, to je benefit i za firmu jer je više produktivna i motivirana. Napominje da to isključivanje nije baš uvijek moguće. Ako se pojavi neki hitan problem, naravno da će ga riješiti, ali to više treba biti iznimka, a ne pravilo.

“Smatram da biti uspješan ne znači samo zaraditi puno novca i ostvariti se na poslu. Biti uspješan znači postići sklad u svim aspektima života”, ističe.

Također, misli da su ženama ograničene prilike za napredovanje u odnosu na muškarce. Mogući razlozi su i neki stereotipi, primjerice da nisu sposobne za pregovaranje ili donošenje teških poslovnih odluka.

“Međutim, ako vi svakodnevno pokazujete profesionalizam, stručnost i samopouzdanje, onda će se te predrasude i srušiti”, govori Zvonka Valečić.


Pročitajte više: Mr. sc. Nataša Cikač: „Nabava će biti sve važnija, traže se nove kompetencije, ali izgleda da stakleni strop ostaje!”


Nabava postaje sve izazovnija

Smatra da su žene ponekad same krive za stakleni strop jer se prerijetko zauzimaju i bore same za sebe, dok su muškarci uvijek glasni, negoduju i prije dođu do svog cilja.

Na pitanje kako vidi budućnost nabave, odgovora da ona postaje sve izazovnija. Optimizacija troškova bit će jedna od glavnih zadaća, no možda čak i veću ulogu imat će održivost, upravljanje rizicima, otpornost i prilagodljivost brzim promjenama na tržištu.

Vjeruje da će i umjetna inteligencija imati važnu ulogu u budućnosti nabave u smislu automatizacije nekih procesa u nabavi, bolje analize i procjene podataka. U njezinom poslu nikad nije dosadno, pa poručuje mladim ženama koje su svestrane, vole nadmetanje i dinamičnost da su idealni kandidati za ovaj sektor.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -