Rana stimulacija razvoja ključ je za otvaranje maksimalnih dječjih sposobnosti

Upravo ste trudni i jedva čekate zagrliti najslađeg potomka? Odavno ste pripremili krevetić, sobu i igračke? Torba Vas već spremno čeka? Izabrali ste ime (prekrasno je, doista) i odjeću za izlazak iz bolnice?

No, znate li već kako ćete potaknuti razvoj maksimalnih senzo-motoričkih sposobnosti Vašeg djeteta od najranije dobi, od samog rođenja?

Pomozite bebi da razvije svoje maksimalne potencijale

U današnje vrijeme sve je veći broj beba i djece kod kojih se javljaju poteškoće participacije u aktivnostima svakodnevnog života te socijalizacijskoj zajednici. Također, sve se češće javljaju poteškoće kretanja, koordinacije pokreta, problemi s ravnotežom, nemogućnost percepcije vlastite sheme tijela kako dijete raste te posljedično poteškoće s koncentracijom, pažnjom i grafomotorikom u kasnijoj školskoj dobi. Zašto do toga dolazi i kako možete pomoći vlastitoj bebi da razvije svoje maksimalne potencijale i sposobnosti?

Dijete se rađa sa 100 milijuna moždanih stanica. Živčane stanice (neuroni) trebaju se povećavati, rasti i međusobno se umrežavati. Učvršćivanjem veza među sobom pomažu bebi/djetetu da percipiraju svijet oko sebe, adekvatno odgovaraju na podražaje i postavljene probleme, izražavaju emocije na primjeren način, komuniciraju i uče. Sinaptički putevi koji se ne koriste s vremenom nestaju, dok se pravovremenom i adekvatnom stimulacijom učvršćuju veze među njima. Što su veze čvršće, dijete je uspješnije u određenoj aktivnosti (primjerice, beba u puzanju ili školarac u čitanju).

Ivana Štedul provodi jedinstveni koncept aktivnosti

senzo motoričke sposobnosti djeteta

BABYSTEPS Senzo-motoričke radionice za bebe i djecu© su jedinstveni, inovativan i zaštićeni autorski koncept aktivnosti Ivane Štedul. Ivana je diplomirana fizioterapeutkinja iz neurološkog područja i radna terapeutkinja. Radeći s djecom s razvojnim poteškoćama i sa troje vlastite djece (od kojih je 2 bilo neurorizično) primjenjivala je i testirala sva znanja stečena na studijima te stručnim usavršavanjima u Hrvatskoj i inozemstvu i na taj način osmislila okosnicu programa rada koji potiče rani razvoj mozga putem adekvatnih stimulacija koristeći postavke radne terapije i fizioterapije. BABYSTEPS Senzo-motoričke radionice za bebe i djecu© provode se zadnje 4 i pol godine u Karlovcu, a od prošle godine i u Zagrebu s tendencijom proširenja na ostale gradove.

Danas znamo da učenje počinje od rođenja i temelji procesa učenja postavljaju se vrlo rano u životu (Britton, 2000.). Djeca uče aktivno sudjelujući, a da bi do učenja došlo mozak, osjetila i mišići moraju usko i precizno surađivati. Kombinacijom radnoterapijskih i fizioterapijskih metoda kroz BABYSTEPS Senzo-motoričke radionice za bebe i djecu© svako dijete ima mogućnost za razvijanje maksimalnih senzo-motoričkih sposobnosti, dok su glavni alat za napredak upravo majčine ruke (i tatine, naravno).

senzo motoričke sposobnosti djeteta

Glavna strategija djelovanja BABYSTEPS Senzo-motoričkih radionica za bebe i djecu© je nužna i aktivna participacija roditelja u svakom tretmanu i svim provedenim aktivnostima. Kroz pomno odabrane i individualno prilagođene aktivnosti za bebe i djecu, roditelje se educira o:

– fiziološki ispravnim pokretima i aktivnostima

– načinima maksimalnog poticanja senzo-motoričkog dječjeg razvoja u vlastitom domu

– načinima ispravljanja onih aktivnosti koje su naučene na krivi način te ponovnom učenju aktivnosti na pravilan način.

Druženja u Zagrebu i Karlovcu, a uskoro i u ostalim gradovima u Hrvatskoj

S vama smo od početka, kako prije samog rođenja djeteta, tako i poslije! BABYSTEPS Senzo-motoričke radionice za bebe i djecu© provode se od rođenja pa do 3. godine djetetova života. Kroz aktivnosti baby handlinga (oblačenje, mijenjanje pelene, podizanje bebe i nošenje, kupanje, hranjenje, igra…), stimulaciju svih 7 osjetila, razvoj grubomotoričkih i finomotoričkih vještina, aktivnosti u mraku za stimulaciju vida, kao i početne akrobatske aktivnosti zajedno potičemo razvoj maksimalnih djetetovih sposobnosti. Aktivnosti se prilagođavaju svakoj bebi i djetetu ponaosob, a sve naučene aktivnosti možete nastaviti provoditi u vlastitom domu.

senzo motoričke sposobnosti djeteta

Dio BABYSTEPS Senzo-motoričkih radionica za bebe i djecu© je i edukativna platforma za roditelje, odgojitelje, učitelje i stručnjake iz zdravstvenog područja nazvana RASTI©. RASTI© Edukacija o ranoj stimulaciji dječijeg razvoja obuhvaća teorijske i praktične smjernice vezane uz razvoj svih sposobnosti djeteta.

Više informacija potražite na našoj web-stranici www.senzogym.hr ili na našoj Facebook stranici BABYSTEPS Senzo-motoričke radionice za bebe i djecu. Družimo se u Zagrebu i Karlovcu, po željama i u ostalim gradovima u Republici Hrvatskoj, a veselimo se starim i novim prijateljima!

Women in Adria članice ostvaruju poseban popust na SenzoGYM usluge. 

Foto: SenzoGym

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vlasnica Euronautic

Kako je Katarina 107 smjena gostiju pretvorila u sasvim običan radni...

U tvrtku je došla kao recepcionarka, a sada je vlasnica i direktorica. Možda zvuči nevjerojatno, no to je karijerni put Katarine...