Rana stimulacija razvoja ključ je za otvaranje maksimalnih dječjih sposobnosti

Upravo ste trudni i jedva čekate zagrliti najslađeg potomka? Odavno ste pripremili krevetić, sobu i igračke? Torba Vas već spremno čeka? Izabrali ste ime (prekrasno je, doista) i odjeću za izlazak iz bolnice?

No, znate li već kako ćete potaknuti razvoj maksimalnih senzo-motoričkih sposobnosti Vašeg djeteta od najranije dobi, od samog rođenja?

Pomozite bebi da razvije svoje maksimalne potencijale

U današnje vrijeme sve je veći broj beba i djece kod kojih se javljaju poteškoće participacije u aktivnostima svakodnevnog života te socijalizacijskoj zajednici. Također, sve se češće javljaju poteškoće kretanja, koordinacije pokreta, problemi s ravnotežom, nemogućnost percepcije vlastite sheme tijela kako dijete raste te posljedično poteškoće s koncentracijom, pažnjom i grafomotorikom u kasnijoj školskoj dobi. Zašto do toga dolazi i kako možete pomoći vlastitoj bebi da razvije svoje maksimalne potencijale i sposobnosti?

Dijete se rađa sa 100 milijuna moždanih stanica. Živčane stanice (neuroni) trebaju se povećavati, rasti i međusobno se umrežavati. Učvršćivanjem veza među sobom pomažu bebi/djetetu da percipiraju svijet oko sebe, adekvatno odgovaraju na podražaje i postavljene probleme, izražavaju emocije na primjeren način, komuniciraju i uče. Sinaptički putevi koji se ne koriste s vremenom nestaju, dok se pravovremenom i adekvatnom stimulacijom učvršćuju veze među njima. Što su veze čvršće, dijete je uspješnije u određenoj aktivnosti (primjerice, beba u puzanju ili školarac u čitanju).

Ivana Štedul provodi jedinstveni koncept aktivnosti

senzo motoričke sposobnosti djeteta

BABYSTEPS Senzo-motoričke radionice za bebe i djecu© su jedinstveni, inovativan i zaštićeni autorski koncept aktivnosti Ivane Štedul. Ivana je diplomirana fizioterapeutkinja iz neurološkog područja i radna terapeutkinja. Radeći s djecom s razvojnim poteškoćama i sa troje vlastite djece (od kojih je 2 bilo neurorizično) primjenjivala je i testirala sva znanja stečena na studijima te stručnim usavršavanjima u Hrvatskoj i inozemstvu i na taj način osmislila okosnicu programa rada koji potiče rani razvoj mozga putem adekvatnih stimulacija koristeći postavke radne terapije i fizioterapije. BABYSTEPS Senzo-motoričke radionice za bebe i djecu© provode se zadnje 4 i pol godine u Karlovcu, a od prošle godine i u Zagrebu s tendencijom proširenja na ostale gradove.

Danas znamo da učenje počinje od rođenja i temelji procesa učenja postavljaju se vrlo rano u životu (Britton, 2000.). Djeca uče aktivno sudjelujući, a da bi do učenja došlo mozak, osjetila i mišići moraju usko i precizno surađivati. Kombinacijom radnoterapijskih i fizioterapijskih metoda kroz BABYSTEPS Senzo-motoričke radionice za bebe i djecu© svako dijete ima mogućnost za razvijanje maksimalnih senzo-motoričkih sposobnosti, dok su glavni alat za napredak upravo majčine ruke (i tatine, naravno).

senzo motoričke sposobnosti djeteta

Glavna strategija djelovanja BABYSTEPS Senzo-motoričkih radionica za bebe i djecu© je nužna i aktivna participacija roditelja u svakom tretmanu i svim provedenim aktivnostima. Kroz pomno odabrane i individualno prilagođene aktivnosti za bebe i djecu, roditelje se educira o:

– fiziološki ispravnim pokretima i aktivnostima

– načinima maksimalnog poticanja senzo-motoričkog dječjeg razvoja u vlastitom domu

– načinima ispravljanja onih aktivnosti koje su naučene na krivi način te ponovnom učenju aktivnosti na pravilan način.

Druženja u Zagrebu i Karlovcu, a uskoro i u ostalim gradovima u Hrvatskoj

S vama smo od početka, kako prije samog rođenja djeteta, tako i poslije! BABYSTEPS Senzo-motoričke radionice za bebe i djecu© provode se od rođenja pa do 3. godine djetetova života. Kroz aktivnosti baby handlinga (oblačenje, mijenjanje pelene, podizanje bebe i nošenje, kupanje, hranjenje, igra…), stimulaciju svih 7 osjetila, razvoj grubomotoričkih i finomotoričkih vještina, aktivnosti u mraku za stimulaciju vida, kao i početne akrobatske aktivnosti zajedno potičemo razvoj maksimalnih djetetovih sposobnosti. Aktivnosti se prilagođavaju svakoj bebi i djetetu ponaosob, a sve naučene aktivnosti možete nastaviti provoditi u vlastitom domu.

senzo motoričke sposobnosti djeteta

Dio BABYSTEPS Senzo-motoričkih radionica za bebe i djecu© je i edukativna platforma za roditelje, odgojitelje, učitelje i stručnjake iz zdravstvenog područja nazvana RASTI©. RASTI© Edukacija o ranoj stimulaciji dječijeg razvoja obuhvaća teorijske i praktične smjernice vezane uz razvoj svih sposobnosti djeteta.

Više informacija potražite na našoj web-stranici www.senzogym.hr ili na našoj Facebook stranici BABYSTEPS Senzo-motoričke radionice za bebe i djecu. Družimo se u Zagrebu i Karlovcu, po željama i u ostalim gradovima u Republici Hrvatskoj, a veselimo se starim i novim prijateljima!

Women in Adria članice ostvaruju poseban popust na SenzoGYM usluge. 

Foto: SenzoGym

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

mjere za srpanj

Objavljene su mjere za srpanj za mikropoduzetnike, uz neke izmjene!

Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je nove potpore za očuvanje radnih mjesta za mikropoduzetnike, odnosno gospodarske djelatnosti koje zapošljavaju do 10...