Kako dobiti osam puta veću plaću? Amy Schumer zna važnost dobrog tajminga

Već dugo radite u nekoj tvrtki i mislite da je vrijeme da zatražite povišicu? Ili možda smatrate da ste potplaćeni s obzirom na vaše znanje i vještine? Možda vaš kolega na istoj poziciji ima veću plaću od vas i mislite da zaslužujete isto?

Naravno da ne možete “uletjeti” u ured šefa i direktno reći „Želim povišicu“. Trebate znati na koji način i kada tražiti povišicu. Upravo ovo drugo, pravi tajming je ključan. A to najbolje zna američka komičarka Amy Schumer.

S milijun na osam milijuna dolara za knjigu

Amy Schumer američka je komičarka i glumica u usponu. Možda još niste čuli za nju, ali uskoro sigurno hoćete. Prije dvije godine, 2013., Amy Schumer razvrgnula je ugovor za knjigu vrijedan milijun dolara. Ove godine je potpisala ugovor za istu knjigu vrijedan osam milijuna dolara. Kako? Vrlo jednostavno – znala je da je zvijezda u usponu i odlučila je pričekati.

Cijela priča počela je 2012. godine kada je njezin nastup vidio glavni urednik izdavačke kuće HarperCollins koji joj je ponudio pola milijuna dolara da napiše knjigu. Nakon nekoliko mjeseci Amy je dobila vlastitu emisiju na kanalu Comedy Central pod nazivom „Inside Amy Schumer“. Emisija joj je podigla popularnost, time i njezinu vrijednost, pa je dobila nekoliko ponuda za knjigu te su joj ljudi iz HarperCollinsa odlučili ponuditi milijun dolara za knjigu, na što je ona pristala i na kraju potpisala ugovor.

Nakon uspjeha njene emisije, karijera joj je počela strelovito rasti, pa nije puno vremena posvetila knjizi. Odlučila je prekinuti ugovor i vratiti predujam s kamatama pod izgovorom da jednostavno nema vremena pisati knjigu. No pravi razlog zašto je prekinula suradnju, Amy je otkrila u intervjuu za GQ.

„Imala sam sve spremno, ali sam odlučila pričekati. Mislila sam da ću zaraditi više ako pričekam.“

Što je čekala? Čini se pravi trenutak. Nedavno je Amy potpisala ugovor za istu knjigu vrijedan osam puta više. Ugovor od osam milijuna dolara potpisala je s izdavačkom kućom Gallery Books. I to nedugo nakon što je dobila nagradu Emmy za svoju emisiju na Comedy Central kanalu. Izgleda da je tajming jako bitan, kako u svijetu komedije, tako i u poslovnom svijetu.

Poanta ove priče? Morate znati koliko vrijedite. Upravo ste svom šefu sklopili ugovor s klijentom vrijedan milijune? Sada je vrijeme da tražite tu povišicu. Nikako prije. Ako pričekate koji mjesec s traženjem povišice, barem dok ne sklopite taj posao, vaša će vrijednost biti puno veća. Zapamtite, sve je u dobrom tajmingu.

Foto: Flickr/ 92YTribeca

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...