Plenković najavio mjeru skraćenog radnog vremena i za tvrtke do 10 zaposlenih!

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović te ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izvijestili su o rezultatima gospodarskih mjera u borbi protiv epidemije te su najavili nove mjere, prenosi Index. Između ostalog, najavili su skraćeno radno vrijeme i za tvrtke do 10 zaposlenih.

Povezano:

Nove mjere odnose se na skraćeno radno vrijeme, samozapošljavanje i pomoć mikropoduzetnicima u borbi protiv posljedica pandemije.

“Vlada je pravovremeno pokrenula sve mehanizme za očuvanje radnih mjesta. Dali smo podršku svim poduzetnicima odnosno radnicima koji su imali pad od minimalno 20 posto”, započeo je Plenković govoreći o dosadašnjim vladinim mjerama za gospodarstvo.

Tijekom tri mjeseca isplaćeno je 5,6 milijardi kuna, a kad se zbroje doprinosi to je 8 milijardi kuna. Također, za lipanj će potpore dobiti oni sektori koji ne mogu nastaviti poslovanje.

Gospodarska mjera skraćivanja radnog vremena

O ovoj gospodarskoj mjeri govori se veći nekoliko tjedana. Prema prvim informacijama mjera skraćivanja radnog tjedna odnosila se na tvrtke s više od 10 zaposlenih. No danas je najavljena mjera skraćenog radnog vremena i za tvrtke do 10 zaposlenih.

“Idemo dalje s mjerama, s mjerom skraćivanja radnog vremena kod poslodavaca kod kojih je zbog covida došlo do smanjenja opsega posla. Mjeru mogu koristiti poslodavci s više od 10 radnika s planiranim padom od najmanje 20 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine uz dokaz otežanog poslovanja, a poslodavci u prerađivačkoj industriji mogu dobiti potporu i s manjim padom. Može se koristiti na 10 do 20 posto radnika. Mjera se odnosi na period do prosinca 2020. godine”, rekao je Plenković. “Potpora se dodjeljuje do iznosa od 2000 kuna neto po radniku.”

Najavio je kako će se mjera po istom modelu primijeniti i kod mikropoduzetnika. “Mjera će biti i kod mikropoduzetnika do 9 radnika. Riječ je isto o 2000 kuna”, rekao je Plenković.

Također je istaknuo da poslodavac mora isplatiti doprinose na potporu te ne smije otkazati ugovor o radu najmanje 30 dana po prestanku korištenje potpore.

Ministar Aladrović je najavio da će se od sutra reaktivirati mjera aktivnog samozapošljavanja.

“Nikoga ova vlada nije niti će ostaviti na cjedilu, niti radnike, niti poslodavce”, izjavio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Foto: Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -