Velika Britanija smanjuje razliku u plaćama uvođenjem revizija

Prije samo 30-ak godina bilo je normalno da su žene za isti posao manje plaćene od muškaraca. Štoviše, bilo je normalno da provedu puno više sati na radnom mjestu i da su svejedno manje plaćene. U današnje vrijeme sve više država i kompanija radi na tome da se te razlike smanje.

Dok neki misle da bi najbolje rješenje bilo da se razlike u plaćama jednostavno ukinu, drugi se bore protiv razlika uvođenjem različitih tipova nadzora kompanija.

Smanjenje razlike u plaćama revizijom velikih kompanija

David Cameron, premijer Velike Britanije, najavio je mjeru pomoću koje bi velike kompanije morale prikazati koliko je točno razlika u plaćama žena i muškaraca, piše Quartz.

Kompanije s više od 250 zaposlenika bit će podvrgnute revizijama kojima će se analizirati odstupanja u plaćama, a ova nova mjera bi trebala zaživjeti u drugoj polovici 2016. godine.

Za razliku od SAD-a, gdje je razlika u plaćama u prosjeku 18%, u Velikoj Britaniji prosječna razlika je „tek“ 10%.

Iako je ovaj potez britanskog premijera vrijedan hvale, sama ideja nije baš nova. Štoviše, stara je 5 godina. Naime, 2010. godine uvedena je klauzula u već postojeći Zakon o malim biznisima, poduzećima i zaposlenju, po kojoj bi kompanije s više od 250 zaposlenika svake godine trebale predavati izvješća o razlikama u plaćama.

Naravno, stvari nisu toliko jednostavne. Razlika u plaćama nastaje iz brojnih razloga, kao što su direktna diskriminacija, činjenice da žene više rade skraćeno, manje sklonosti žena da pregovaraju plaću što sve zahtijeva puno napora od strane kompanija i promjene u internim procesima i procedurama. Što je vjerojatno i razlog zašto je britanskoj vladi trebalo toliko dugo da zakon počne provoditi u praksi.

No bez obzira na to, od kada je 2010. godine uvedena ova strategija, sve je više kompanija počelo raditi na smanjenju razlika zbog čega su one danas manje. Cameron je kompanijama dao gotovo godinu dana prije nego što krenu revizije, pa će se razlika vjerojatno još više smanjiti.

Foto: Flickr/ Number 10

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više