Može li ukidanje pregovora za plaću iz procesa zapošljavanja pomoći ženama?

U diskusiji o smanjenju razlika o plaćama najčešće se fokusiramo na osnaživanje žena da nauče bolje pregovarati. Manje se priča o tome što korporacije mogu promijeniti kod sebe, omogućavaju li zapravo korporativne procedure te razlike i predstavlja li plaća zapravo nagradu za vještine pregovaranja ili za postignuća na radnom mjestu?

Pregovori za plaću – ženama slabija strana?

Ellen Pao, privremena izvršna direktorica Reddita, ukinula je pregovore za plaću na razgovorima za posao u ovoj društveno-informativnoj mreži. Pao je kao razlog za ovaj nesvakidašnji potez u intervjuu za The Wall Street Journal navela taj što žene jednostavno ne mogu ‘pobijediti’ u razgovorima o plaći.

„Muškarci jače pregovaraju nego što to čine žene i ponekad žene budu kažnjene kada pregovaraju. Tako da, kao dio našeg procesa zapošljavanja, mi ne pregovaramo s kandidatima. Smislimo ponudu za koju smatramo da je poštena. Ako želite veće naknade, dat ćemo vam da zamijenite dio svoje neto novčane plaće za tu naknadu, ali nećemo nagrađivati ljude koji su bolji u pregovaranju s većim naknadama“, rekla je Pao.

Gordana Frgačić, menadžerica ljudskih resursa u Kauflandu i autorica knjige “Zašto smo manje plaćene?”, kaže da bi plaća bi trebala biti nagrada za rad i ako dvije osobe obavljaju isti rad jednakom kvalitetom trebale bi imati i istu plaću.

“Stoga se slažem da je pregovaranje bez granica zapravo u konačnici plaća, odnosno nagrada za vještine pregovaranja. Mislim da su sustavi plaća koji se manje temelje na pregovaranju tj. ono je ograničeno, puno pravedniji, ne samo prema ženama, već općenito. No, isto tako mislim da nije dovoljno samo “izbaciti pregovaranje” već da treba dobro promisliti cijeli sustav plaća i nagrađivanja. Svaki poslodavac bi trebao znati koliko koja pozicija vrijedi na tržištu rada, a koliko vrijedi njemu i prema tome postaviti sustav plaća. Ta plaća ne bi trebala biti promjenjiva ovisno o tome koliko nam se koji kandidat/kinja svidi (jer na razgovoru doista ne možemo biti 100% sigurni hoće li kandidat/kinja koliko god dobar/bra bio/la ispuniti obećano). Pogotovo na nižim pozicijama nema potrebe za pregovorima  – razliku u plaći će lakše podnijeti dva člana uprave nego dva referenta. Na višim pozicijama treba ostaviti određeni prostor za pregovore, ali nikako ne bez ograničenja i postavljenih pravila. Radnike koji se na neki način posebno istaknu (npr. na nekom projektu), poslodavac uvijek može dodatno, jednokratno nagraditi, bez zadiranja u plaću. Stoga mislim da je ideja Reddita dobra, no potrebno je puno više informacija za ocjenu cijelog sustava nagrađivanja i plaća”, objasnila je Gordana.

Dva istraživanja, provedena 2007. godine, pokazuju kako postoji manja vjerojatnost da će žene ulaziti u pregovore o plaći nego muškarci, a kad uđu veća je vjerojatnost da će biti kažnjene zbog toga. Tako da su rješenja o ukidanju pregovora za plaću, kakvo je Pao provela u Redditu, potencijalno dobra jer su žene, s jedne strane, manje sklone pregovaranju, a s druge strane, kad pregovaraju, postoji mogućnost da će biti kažnjene jer se od njih ne očekuje da budu asertivne kao muškarci.

Pregovori_za_plaću_1

Pao vs. Kleiner Perkins – tužba zbog rodne diskriminacije

Ellen Pao tri je godine vodila pravnu bitku zbog rodne diskriminacije s bivšim poslodavcem, tvrtkom Kleiner Perkins, gdje je radila kao mlađa investicijska partnerica. Pao je 2012. godine podigla tužbu protiv tvrtke tvrdeći da nije dobila promaknuće zbog toga što je žena i što se usudila progovoriti o rodnoj diskriminaciji dok je još radila za Kleiner Perkins. Pao je bivšeg poslodavca tužila za 16 milijuna dolara, no nakon tri godine suđenja, porota je odlučila da diskriminacije nije bilo te je Pao izgubila parnicu. Iako je naposljetku izgubila na sudu, slučaj Pao vs. Kleiner Perkins podigao je veliku prašinu i pokrenuo brojne razgovore o problemima rodne nejednakosti, a Pao je postala feministička ikona u Silicijskoj dolini.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

prijave najbolje poduzetnice 2023

Prijave za nagrade najboljim poduzetnicama 2023. su otvorene – evo kako...

Već godinama u Women in Adria organiziramo natječaj za najbolje poduzetnice u Hrvatskoj. Cilj dodjele ovih nagrada je poticanje ženskog poduzetništva,...