MSFI/HSFI: Na tržištu cijenjena znanja koja vas odvajaju od prosjeka i podižu vaše kompetencije na sasvim novu razinu

Standardi financijskog izvještavanja – kako hrvatski tako i međunarodni – važni su za poduzeće, imaju jaku ulogu i svrhu i posljedično – trebali bi imati jak utjecaj na menadžersko odlučivanje. Tko može odgovoriti – zašto ih se onda kod nas istinski tako malo ozbiljno primjenjuje u praksi?

Standardi financijskog izvještavanja

Menadžeri i kontroleri nose veliku odgovornost za uspjeh kompanije. Oni zajedno djeluju – kontroleri kao nositelji informacija, a menadžeri kao nositelji odluka. Cilj je uglavnom usmjeren na to kako sa što manje žrtve dobiti što bolje rezultate.


Pročitajte više: Kontroling je znanje koje otvara sva vrata!


Rezultati mogu biti profit, ali i bolja tržišna pozicija, stabilniji financijski položaj, veći rast i razvoj, ali ispred svega menadžment treba osigurati dugoročnu stabilnost poslovanja. To znači da mora biti u stanju procjenjivati buduće snage zarađivanja, stoga je nužno stalno preispitivati kolika je nadoknadiva vrijednost imovine, jesu li zalihe ispravno vrednovane, jesu li potraživanja od kupaca naplativa, jesu li prihodi i troškovi prikazani u adekvatnom razdoblju…

“Primjena MSFI-a/HSFI-a obavezna je, ali i neophodna za unapređenje upravljanja jer menadžerima omogućuje realno sagledavanje stanja poslovanja.”

S druge strane, zbog složenosti ove materije, na tržištu nedostaju stručnjaci koji su u poduzećima u stanju praktično primjenjivati standarde.

Potrebna je kontinuirana stručna edukacija

Iz oba razloga potrebna je kontinuirana stručna edukacija – kako menadžera koji trebaju prepoznati korisne učinke primjene standarda, tako njihovih kontrolera koji o tome trebaju izvještavati i mjeriti učinke, ali i samih računovođa koji su najviše uključeni u njihovu provedbu.


Pobrinite se da vi – bolje od ikoga u vašem poduzeću – razumijete što se događa i prijavite se na 7. generaciju edukacije: MSFI/HSFI ZA KONTROLERE I MENADŽERE.


Čitajući poslovne izvještaje menadžeri ponekad nisu niti svjesni koliko su informacije u njima, a na temelju kojih donose poslovne odluke, zapravo manjkave. To je opasna situacija.

Svaki menadžer morao bi o računovodstvenim standardima znati toliko da zna što treba tražiti od svog kontrolinga, financija i računovodstva te što dobiva kao rezultat. To se odnosi na posebno važne procjene poput onih je li kompanija sposobna podmirivati svoje obveze, kolika je potreba za svježim kapitalom, koliki su procijenjeni novčani tokovi i kolika je izloženost riziku.

O tome bi menadžeri trebali svakodnevno voditi računa – prije nego što ih situacija natjera na to. Čest su rezultat takvih loših procjena stečajevi, likvidacije i restrukturiranja uzrokovana ‘višom silom’, a ne strateškim promišljanjem.

Mnogi poduzetnici još uvijek gledaju na računovodstvo kao funkciju koja služi samo za knjiženje povijesti poslovnih događaja i za obračun porezne osnovice. Još uvijek se zanemaruje  uloga računovodstva okrenuta menadžmentu, poslovnom planiranju i izvještavanju.


O jedinoj knjizi o standardima financijskog izvještavanja za kontrolere i menadžere na hrvatskom tržištu pročitajte ovdje.


Izvještavanje za potrebe države je obavezno, a samo manji dio srednjih i velike kompanije uz postojeće obavezno financijsko izvještavanje za eksterne korisnike imaju i ustrojen kontroling kao odvojenu, neovisnu, organizacijsku jedinicu. Upravo interno orijentirani izvještaji u kojima se nalaze podaci nerijetko različiti i drugačije strukturirani od onih za eksterno izvještavanje upravo i služe menadžmentu kao podloga za donošenje odluka.

Za funkcioniranje ta dva podsustava važna je dobro definirana interna komunikacija jer loša priprema i njihova loša koordinacija mogu rezultirati donošenjem potpuno krivih odluka od strane menadžmenta što u srednjoročnim terminima kompaniju može dovesti u probleme.

Kvalitetnija aplikacija znači točnije analize!

Edukacijom o Hrvatskim standardima financijskog izvještavanja te Međunarodnim standardima financijskog izvještavanja, dolazimo do njihove kvalitetnije aplikacije koja kontrolingu može osigurati relevantne i točne analize potrebne za donošenje strateških odluka.


Pročitajte više: 3 najčešće postavljana pitanja o kontrolingu


Standardi financijskog izvještavanja ne samo da se moraju primjenjivati, već su apsolutna nužnosti koja menadžmentu nosi koristi koje upravo kroz kontroling mogu biti najkvalitetnije naglašene i jasno prezentirane, za dobrobit cijele kompanije.

Za sva pitanja vezana uz edukaciju MSFI/HSFI molimo kontaktirajte nas na: [email protected].

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

FABUspot zagreb

Jeste već primijetile novo cool mjesto u Ilici? Evo o čemu...

Regionalno poznati beauty multibrend FABUspot svečano je otvorio jedinstvenu parfumeriju i studio u centru Zagreba. Na čak 400 kvadrata i dvije...
- Advertisment -