Stefania Skender ubrzava rast malih poduzetnika diljem Europe suradnjom s organizacijama iz 5 EU zemalja

Poslovni put Porečanke Stefanije Skender uistinu je poseban i zanimljiv. Ova diplomirana profesorica talijanskog jezika i književnosti i komparatist književnosti, danas je u poslovnim krugovima poznata i cijenjena stručnjakinja za strateško i poslovno planiranje i certificirana EU projektna menadžerica sa sedam godina relevantnog radnog iskustva.

Stefania Skender u poduzetništvu od osnovne škole

“Moj radni put započeo je puno prije studija. Odnosno puno prije njegova završetka. S obzirom na to da dolazim iz poduzetničke obitelji već sam u osnovnoj školi, primjerice, radila pomoćne knjigovodstvene i druge poslove pomažući u poduzeću svoje majke. Odmah na početku srednje škole sam počela raditi na lokalnoj radio postaji gdje sam radila sve do kraja svog srednjoškolskog obrazovanja, a povremeno i kasnije u Zagrebu za vrijeme studija. Uz iskustvo rada u medijima istovremeno sam stjecala i iskustvo rada u simultanom i pisanom prevođenju te u podučavanju općeg i poslovnog stranog jezika”, otkriva Stefania Skender na početku našeg razgovora.

I taman kada je našla svoje mjesto pod suncem kao simultana prevoditeljica, u 26 godini odlučila se na zaokret u poslovnoj karijeri. Danas je ova uspješna Porečanka direktorica tvrtke Pametan rast, koja se bavi izradom i provedbom niza dokumenata za javni i privatni sektor, poput strateških razvojnih programa, poslovnih planova, investicijskih studija, studija izvodljivosti, projektnih aplikacija za EU fondove i druge izvore financiranja, te izradom i provedbom programa neformalne edukacije iz područja strateškog i poslovnog planiranja i projektnog menadžmenta. Iza svih uspjeha krije se izuzetan napor, nikada manje od 70 radnih sati tjedno.

“Ono što me privuklo ovom poslu je širina koju mi nudi u profesionalnom smislu, odnosno, dobar balans između riječi i brojeva, analize i planiranja, rada s ljudima i samostalnog rada odnosno strukture i kreativnosti.”

Počeci nisu bili nimalo lagani. I institucije i poduzetnici su tek izgrađivali (i još uvijek izgrađuju) svoje kapacitete, pa su konzultanti tu kao posrednici između dvije strane u kompleksnom položaju. Na njima je da jezik nadležnih tijela koji je često nejasan, prevedu na poduzetniku razumljiv način. S druge strane, na konzultante se obično prelije i nepovjerenje poduzetnika prema nadležnim tijelima uzrokovano nedovoljno redovitom, jasnom i osobnom komunikacijom.

Trebaju poduzetnici i veću pomoć u jačanju vlastitog apsorpcijskog kapaciteta, pomoć prilikom financiranja pripreme projektne dokumentacije, ali i transparentniji postupak ocjenjivanja. Dok god se poduzetnici pitaju tko su ocjenjivači, može li im se vjerovati i u kojoj mjeri, nećemo postići značajnije rezultate. Poduzetnici trebaju otvorena vrata, srdačan doček i partnere među djelatnicima u javnoj upravi.

Partnerstvima se pomiču planine

“Ono što mene motivira u poslu je isto ono što me motivira i u privatnom životu, a to su partnerstva s drugim pojedincima i organizacijama temeljena na povjerenju i na zajedničkom rastu i razvoju. Podjednaku važnost pridajem kako usvajanju potrebnih znanja i vještina tako i izgradnji kvalitetnih međuljudskih odnosa. Sami se možda i možemo popeti na vrh planine, ali ju isključivo zajedno možemo pomaknuti”, poručuje Stefania.

Razvila je i vlastiti poslovni model koji klijentu na svakom koraku omogućava da donese informiranu odluku o svom projektu. Projekte priprema u fazama kao što to čine arhitekti, a s klijentima koji inzistiraju na preskakanju koraka ne surađuje. No, u svemu drugome je vrlo fleksibilna i otvorena za dogovor. Rješenje uvijek postoji!

Njezina je uloga da analizira stanje i pokaže klijentima kako da riješe poteškoće koristeći dostupne prilike, a zaobilazeći prijetnje. Tako ponekad klijenta savjetuje da svoj projekt u nekim segmentima izmijeni, a nekada i da od njega u potpunosti odustane te da se usmjeri na sasvim neki drugi projekt. Pedagog koji čuči u njoj, uživa klijentima pojednostavljivati kompleksno, dok se poduzetnik u njoj zabavlja ulaziti u tuđe projekte i pomagati im da ožive.

Stefania Skender
21.04.2016., Zagreb – EU projekt Fit4businsess growth. Stefania Akender, Kelly Crise Kunej
Photo: Anto Magzan/PIXSELL

Fit4Business model za brzo rastuće tvrtke

Trenutno radi na projektu www.fit4businessgrowth.eu, koji ima za cilj osiguravanje podrške malim i srednjim poduzećima koja imaju potencijal i težnju za dosezanje prosječnog godišnjeg rasta broja zaposlenih ili rasta prometa većeg od 20 posto godišnje kroz tri uzastopne godine. Fit4Business-model objedinjuje tri različita koncepta: wellness u poslovanju; radne prakse visokih performansi i coaching usmjeren na ubrzavanje rasta poduzeća. Rezultati projekta su sljedeći: izrađen F4BG-model i alati, izrađen Edukacijski program strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te izrađene Preporuke za donositelje odluka i Upute.

“Za Pametan rast su tu uz mene trenutno još tri kolegice, dakle ukupno nas ima četiri. No, važno je reći da se iz projekta financiraju isključivo plaće dvaju stručnjaka. To znači da smo mi, iako nismo obavezni sufinancirati projekt, odlučili na vlastiti trošak aktivirati dodatne ljudske resurse. Razlog tome je to što vjerujemo da kroz ovaj projekt možemo napraviti pravu malu revoluciju među malim i srednjim poduzećima u Europi”, objašnjava Stefania projekt čija je provedba počela 01. rujna 2015. godine i traje do 31. kolovoza 2017. Godine.

Na projektu radi s kolegicom iz SAD-a, Kelli Crise Kunej, koju je upoznala u vrijeme kada su obje podučavale poslovne strane jezike za isto poduzeće u Zagrebu. S obzirom da je K. C. Kunej vrsna stručnjakinja za područje izrade i provedbe neformalnih edukacijskih programa, Stefania Skender pozvala ju je u svoj tim pa sada zajedno pišu i provode međunarodne EU projekte.

Stefania kaže da je Kelli sa svojim drugačijim pogledom na stvari zaslužna za brojne uspjehe. Kombinacija hrvatskog i američkog mentaliteta se pokazala kao dobitna, pa sada ova Amerikanka i Hrvatica zajedno ubrzavaju rast malih i srednjih europskih poduzeća u međunarodnom partnerstvu.

Hrvatskoj nedostaje timski rad između sektora

Stefania na tome ne staje. Planova i poslovnih prilika je mnogo, tako da je nedavno prijavila i međunarodan projekt vrijedan gotovo sedam milijuna kuna za 12 organizacija. Fokusirana je na projekte koji se odnose na inovacije u području zelenih tehnologija, njihovu komercijalizaciju te na jačanje poduzetništva mladih.

Poduzetna Porečanka je i predsjednica Strukovne grupe poslovnih savjetnika Istre pri Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Pula. Strukovna grupa okuplja pravne osobe koje se bave poslovnim savjetovanjem Istarske županije, a razlog njezina nastanka je razvijanje suradnje među članicama i osnaživanje komunikacije prema mjerodavnim tijelima radi rješavanja problematike u struci.

I za kraj važna poruka poduzetnicima.

“Ne ustručavajte se osobno otići u nadležno tijelo, pokucati na vrata i upoznati se s ljudima koji u njemu rade. U velikom dijelu njima je zaista stalo da vam pomognu, vole svoj posao i obavljaju ga stručno. Mi u Hrvatskoj imamo i više nego dovoljno stručnih i savjesnih ljudi u svim sektorima, ali još uvijek nemamo dovoljno timskog rada između, na primjer, poduzetnika i poslovnih savjetnika, poslovnih savjetnika i javne uprave, poduzetnika i javne uprave… Timskim radom se dijeli teret, a umnožava uspjeh. To je ono što nama u Hrvatskoj nedostaje”, zaključuje Stefania Skender.

 

Foto: Anto Magzan/PIXSELL

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više