Što poduzetnici mogu očekivati iz EU fondova u 2017. godini?

S obzirom da svi pričamo o sredstvima iz EU fondova, na televiziji odnedavno gledamo promotivne spotove i najave kako je Hrvatskoj na raspolaganju 10,68 milijardi Eura iz EU fondova, potrebno je upoznati se malo bolje s tematikom.

Tko se sve može javiti na natječaje?

Na tu temu – što poduzetnici mogu očekivati iz EU fondova u novoj godini razgovarali smo s Kristinom Androlić, vlasnicom tvrtke Androlić konzalting i certificiranom voditeljicom pripreme i provedbe EU projekata.

S obzirom da na dnevnoj bazi dobiva upite poduzetnika iz različitih djelatnosti, Kristina kaže kako je važno znati da neke djelatnosti nisu prihvatljive za sufinanciranje iz EU fondova.

„Kao prvo, veliki poduzetnici će se rijetko moći javiti na neki od natječaja. Djelatnosti trgovine, ugostiteljstva, teške metalurgije, proizvodnje duhana, oružja također nisu prihvatljive. Svaki poziv ima svoju svrhu i ciljeve te pridonosi specifičnoj prioritetnoj osi“.

To sve je jasno naznačenoi  u Uputama za prijavitelje, no Kristina ističe kako poduzetnici ili ne čitaju ili ne razumiju. „Ako Vaš projekt doprinosi ostvarivanju pokazatelja koji su zadani određenim pozivom, ako udovoljavate po svim kriterijima prihvatljivosti prijavitelja, zdrava ste tvrtka, imate dostatne financijske kapacitete za provedbu, onda ima svrhe javiti se na određeni poziv. I da, nije vam presudno dobivanje sredstava“, nastavlja Kristina.

Kakve su novosti iz EU fondova?

Okrugli stol na temu “Provedba ESI fondova – iskustva i očekivanja” održan je 14. prosinca u organizaciji HGK-a i zajednice poslovnih savjetnika. Za poduzetnike najinteresantniji dio odnosio se na okrugli stol „Provedba Operativnog programa Konkurentnost i kohezija – dosadašnji rezultati i iskustva, očekivani natječaji u 2017. te prijedlozi i unaprjeđenja“.

Koristan je podatak da je dosad u 2016. godini povučeno 480 milijuna kuna iz EU fondova, a od toga je Ministarstvo poduzetništva i obrta (MINPO) povuklo 456 milijuna kuna, što je dobra vijest za poduzetnike.

novosti iz EU fondova

Tijekom tekuće, 2016. godine MINPO će ukupno zaprimiti cca 3.000 projektnih prijava, a samo na E-impuls pristiglo je 2100 prijava. Što se tiče iduće godine, moglo se čuti da će procedure biti jednostavnije, da se projektne prijave neće rušiti na banalnim stvarima, ali isto tako da Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta ponovo traži produljenje rokova obrade projektnih prijava s 90 na 180 dana, što poduzetnicima nikako ne odgovara, objasnila nam je Kristina.

A zašto je tome tako, objašnjenje su dobili da je problem u podkapacitiranosti administrativnog osoblja te da u ministarstvu trenutno nedostaje 35 osoba koje bi radile na tome. Pozitivno je to da je Hamag Bicro pojačao svoje kapacitete, kao i SAFU, dok je FZOEU preraspodjelom i boljom organizacijom rasporedio ljude te nemaju problema s kapacitetom.

Što možemo očekivati u 2017?

Od natječaja koje možemo očekivati za poduzetnike u idućoj godini su:

Kompetentnost i razvoj koji bi trebao 31.12. biti zatvoren, a ponovo otvoren u ožujku. Prihvatljivi troškovi odnose se na izgradnju i opremanje. Pokazatelji na ovom natječaju su povećanje broja zaposlenih, povećanje prihoda od poslovanja te povećanje prihoda od inozemstva. Potpore iznose od 300.000 kn do 30.000.000,00 kn, a % financiranje 45% za mikro i male poduzetnike, odnosno 35% za srednje poduzetnike.

Najavljeni su i natječaji za Informacijske komunikacijske tehnologije, inovacije, turizam (posebne vrste turizma), normiranje sustava, internacionalizacije poslovanja. Što se tiče E-impulsa 2017. o njemu se neće govoriti tako dugo dok se ne obrade trenutni projektni prijedlozi, a s obzirom da je naglašeno da nedostaje kapaciteta i činjenice zahtjeva za produženjem obrade projektnih prijava, ne zna se kad možemo očekivati prve rezultate.

Dobra vijest je svakako da je uočeno povećanje kvalitete projektnih prijedloga, bolje pripreme projekata te veće ozbiljnosti kod prijava, a to direktno utječe i na veću prolaznost projektnih prijedloga. Uz to iz Hamag Bicro-a su istaknuli da poduzetnici ozbiljno pristupaju provedbi projekata, a veći propusti su rijetkost.

„Sve u svemu, na nama je da čekamo rezultate, nadamo se bržem osposobljavanju i kvalitetnom izboru administrativnog kadra u nama nadležnom ministarstvu, pojednostavljenju procedura i novim pozivima“, zaključila je Kristina.

Foto: privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više