Strategija za organizaciju ormara – I

Opet ormari – pitat ćete, pa što se još ima tu reći. Do sada sam vam davala uglavnom savjete gdje što staviti prepuštajući vam vašu individualnost.

Strategija za organizaciju ormara  za dugoročne koristi

Ali bez ikakve strategije. Stoga, ako vam jednog dana dođe navala energije i želite organizirati svoje ormare evo koje korake i kojim redoslijedom ih morate napraviti.

>>Strategija za organizaciju ormara II

>>Organizacija ormara za zaposlene žene

Prije nego što krenete organizirati ormar po ormar, predlažem vam da napravite Glavni plan smještaja stvari. Zapišite sve za koje vam je potrebno mjesto u kući. U kućanstvima obično postoje četiri vrste ormara – ormar za odjeću, ormar za posteljinu, ormar za razne kućne potrepštine i ormar u predsoblju – stoga je pogrešno organizirati jedan od njih ne misleći na one druge. Svi ormari se međusobno nadopunjavaju tako da svaka stvar ima svoje logično mjesto. Svakom ormaru odredite njegovu funkciju i sukladno tome odredite koju ćete kategoriju stvari držati u njemu. Unutar jednog ormara možete smjestiti i više kategorija, ali funkcija tog ormara mora i dalje biti vrlo precizno određena. Imajte pri tome na umu da je funkcija „Razno“ beskorisna – za nekoliko tjedana dovest će vas do kaosa jer je teško odlučiti što uopće smjestiti u taj ormarili što tražiti u njemu.

Najčešći uzroci nereda u ormarima su:

  • Ograničen prostor. Ljudi obično ne znaju kako maksimalno iskoristiti prostor u ormarima. Ubacuju stvari bez ikakvog reda, neekonomično troše prostor i mnogi dijelovi ormara ostaju neiskorišteni.
  • Složen i zbunjujuć sustav odlaganja stvari. Druga česta pogreška je u tome da se svakom ormaru ne odredi njegova jasno definirana funkcija pa su „svi ormari za sve“. To često izaziva onaj užasan osjećaj „Znam da sam to odložio na pravo mjesto, siguran da se neće zagubiti – ali gdje?“
  • Neodgovarajući prostor. Dodatni problem je uglavnom nepraktičan dizajn unutrašnjosti ormara i to obavezno morate imati na umu kad procjenjujete što je to što ne funkcionira.

Idemo sada vidjeti kako isplanirati zone u ormarima. U tablici su navedeni primjeri za sve vrste ormara, iako ćemo se u ostatku članka koncentrirati samo garderobni ormar.

ZonaPripadajuće stvari
Ormar za odjećuKratki odjevni predmeti na vješalici
Dugi odjevni predmeti na vješalici
Složene hlače
Puloveri
Kučni ogrtači i pidžame
Cipele
Kravate, remeni i ostali accessories
Ormar za posteljinuPlahte
Ručnici
Dodatna posteljina
Rezervne higijenske potrepštine
Ormar u predsobljuDugi kaputi
Jakne
Kaputi gostiju
Rukavice, šeširi, šalovi
Sportska oprema
Torbe, naprtnjače
Univerzalni ormarAlat
Produžni kablovi
Potrepštine za čišćenje

A sada slijede ideje kako najbolje iskoristiti raspoloživi prostor. Zapamtite, nemojte se bojati kompletno arhitektonski redizajnirati vaš ormar.

Premjestite šipke za vješalice

Imate li mnogo kratkih odjevnih predmeta (jakne, hlača odijela) koji trebaju biti na vješalici, možete doslovno udvostručiti smještajni prostor tako da ćete postaviti dodatnu prečku jednu ispod druge.

Ako je dno ormara na kojem držite cipele i razne druge dodatke tamno i teško dostupno, prečku za vješalice spustite toliko da najdulji odjevni predmet bude 2,5 cm od poda. Potom iznad prečke, u visini očiju postavite jednu ili više polica za cipele i odjevne dodatke. Na dno ormara stavite takni tepih kako se odjeća nebi prašila.

Uklonite šipke za vješalice

Ako vam je potrebno više mjesta za složenu odjeću nego za onu na vješalici, postavite dodatnu policu, ili ispod šipke postavite element s ladicama.

Promijenite visinu polica

Ako su police međusobno razmaknute više nego što je potrebno pa ostaje mnogo neiskorištenog prostora, postavite ih bliže jedna drugoj. Ako se police ne mogu micati, možete udvostručiti njihov smještajni kapacitet uporabom kutija i košara.

Iskoristite vrata i stranice ormara

Na vrata i stranice ormara montirajte police, kuke, vješalice i šipke – tako ćete dobiti prostor na koji nikad niste računali. Tu možete držati pidžame i kućne ogrtače, odjeću koju ste pripremili za sljedeći dan, jakne, kape i sl.

Promijenite razmještaj odjeće

Izvansezonsku odjeću premjestite negdje drugdje, kao i odjeću koju nosite samo povremeno (svečanu odjeću).

>>Sezonska organizacija ormara

Duge odjevne predmete objesite na jednu stranu šipke, a kratke grupirajte na drugu stranu – time ćete ispod kratkih odjevnih predmeta osloboditi prostor gdje možete staviti ladice ili stalak za cipele.

Prazne vješalice zauzimaju mnogo prostora na šipki. Držite ih u košari na dnu ormara kako bi vam bile pri ruci.

Kristina Brkić, profesionalni organizator-Svatko može osmisliti organizacijski plan temeljen na vlastitim ciljevima, navikama i potrebama – plan koji æe djelovati u skladu s vašom osobnošæu, a ne protiv nje. Profesionalni organizator svojim znanjem i vještinama, radom jedan na jedan, navodi vas da osmislite vlastiti sustav organiziranja te vas usmjerava i osnažuje u potrebi za organiziranjem. www.inout.hr

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

sajam čokolade i kave

Najveći sajam čokolade i kave ponovno u Family mallu

Treću godinu za redom pod pokroviteljstvom Muzeja čokolade Zagreb održavaju se Dani čokolade i kave u Family mallu. Najveći sajam čokolade...
- Advertisment -