Stres test na razgovoru za posao ili bahatost – U čemu je razlika?

Kad odlazite na razgovor za posao, nikad ne možete znati kakva će vas atmosfera, pitanja i ljudi dočekati. Ako tomu pridodamo stres test na razgovoru za posao ili bahatost, situacija je još napetija. Kandidati se nakon takvih razgovora osjećaju loše i počinju sumnjati u svoje vještine.

Postavljaju se pitanja zašto se takvo ponašanje tolerira i kako postupiti ako se nađete u takvoj situaciji.

Stres test na razgovoru za posao

Iako su razgovori za posao sami po sebi stresni, tvrtke u svoj selekcijski proces mogu uključiti ciljano testiranje vaše reakcije na stres.

To postižu postavljajući vam neugodna pitanja, kritizirajući vaš životopis i dosadašnji rad ili jednostavno nepristojnošću. Osoba se tako neće rukovati s vama, za vrijeme razgovora će gledati u mobitel ili vam pak direktno reći da ne vidi zašto ste se uopće javili na oglas za posao. Možda će je zanimati sadržaj vaše torbe ili mobitela.

Cilj ovakvog oblika razgovora je ustanoviti koliko se dobro nosite sa stresnim situacijama, odnosno koliko ste smireni. Možete prihvatiti izazov i sve shvatiti kao predstavu, ponašati se kao uzoran radnik koji ne vidi ništa problematično. Možete direktno reći kako takvo ponašanje nije prihvatljivo.

Iako se provodi već godinama, stres test na razgovoru za posao jako je loša metoda za upoznavanje kandidata koji se neće osjećati opušteno i otvoreno. Takav će kandidat uskraćivati informacije u želji da razgovor što prije završi. Također, steći će loše mišljenje o tvrtki koje će vrlo vjerojatno proširiti dalje što negativno pogađa ugled tvrtke.


Pročitajte više: Jesu li horor iskustva s razgovora za posao prozor u sam rad tvrtke?


Bahatost ili provjera?

Osim ako osoba koja provodi stres test direktno ne kaže o čemu je riječ, teško da ćete znati je li u pitanju provjera ili jednostavno neugodna osoba.

Bez obzira na to, savjetujemo vam da se zapitate koliko bi vam bilo ugodno raditi u tvrtki koja kandidate izlaže neugodnoj atmosferi. Zapitajte se i kakva osoba može takvo testiranje provoditi.

Vidite li potencijal za ugodnu radnu atmosferu ili pak mnoštvo crvenih zastavica? Ako tvrtka tolerira ili odobrava stres test ili bahatost na razgovorima za posao, kakva je dinamika među kolegama?


Pročitajte više: “Samo sam se šalio, zašto si tako osjetljiva?” – Znate li što je gaslighting i kako prepoznati da vam se događa na poslu?


Ako vam pomisao na agresivnije radno okruženje predstavlja izazov, pronašli se svoje idealno radno mjesto. No većini kandidata ovakva će atmosfera biti daleko od idealne.

Stoga pri povlačenju iz selekcijskog procesa ili odbijanju ponude slobodno budite iskreni. Nemate što izgubiti ako im iskreno kažete kako je njihovo ponašanje – neprimjereno.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -