Suze na poslu: Plakanje ipak postalo prihvatljivo?

Suze na poslu su ipak OK u zadnje vrijeme.

Donedavno su suze na poslu bile nedozvoljene i štetne za karijeru  isto kao i mini-suknja. Dopustiti si suze bio je znak krajnje neprofesionalnosti i nezrelosti.

Suze na poslu se danas toleriraju

Prema istraživanju Careerbuilder-a u SAD-u, emocionalna inteligencija ima sve veći značaj za kompanije. 59% kompanija ne bi zaposlilo osobu koja ima veći IQ od EQ, kandidat koji ima veći EQ će imati prednost.  Dobar manager ima visoki stupanj empatije i vaše suze neće protumačiti kao znak slabosti, već kao znak velike strasti i odanosti poslu, budući da su suze na poslu uglavnom rezultat  frustracije a ne žalosti.

suze na posluSheryl Sandberg u svojoj knjizi Lean In: Women, Work and the Will to Lead priča o svojim suzama na poslu i kako je zapravo nakon što je plakala pred Markom Zuckerbergom njihov odnos došao na novu razinu: “Dijeljenje emocija gradi dublje odnose. Motivirani smo ako radimo stvari koje volimo  i sa ljudima do kojih nam je staloEmocije vode i žene i muškarce i utječu na sve naše odluke. Ako ih uvažimo i spremni smo pričati o njima to nas čini boljim managerima, partnerima i kolegama. Radimo sve više i granice između privatnog i poslovnog života su sve tanje, život je život, bez obzira da li se radi o životu na poslu ili kod kuće.

U istraživanju za svoju knjigu It’s always personal: Navigating emotions in the workplace Anne Kreamer je utvrdila da je 41% žena i 9% muškaraca svih razina managementa plakalo na poslu i to nije imalo negativan utjecaj na njihovu karijeru.  Žene više plaču zbog biologije, imamo 6 puta veću količinu prolaktina, hormona povezanog sa plakanjem od muškaraca. Kreamer je također utvrdila da se žene često ustručavaju od suza na poslu kako bi se bolje uklopile u poslovni svijet kojim dominiraju muškarci, te da upravo žene više osuđuju žene koje puste suzu na poslu od muškaraca.

Suze na poslu ipak ne uvijek

Definitivno ne želite da vas zovu “ona koja plače stalno”.  Suze također ne bi smjeli koristiti da dobijete ono što želite ili ako ne možete drugačije podnijeti kritiku. U tom slučaju bolje se isplačite u wc-u.

Suzama također nije mjesto na razgovoru za posao ili u komunikaciji s klijentima. Empatija i zajedništvo koje suze izazivaju među kolegama su nešto drugo od odnosa s klijentima.

Da li ste vi ikada plakali na poslu? Mislite li da je to štetilo ili pomoglo vašoj karijeri?

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više