Sheryl Sandberg tvrdi da nije istina da žene na vodećim pozicijama ne pomažu drugim ženama

Jeste li čule za sindrom Queen Bee? Radi se o sindromu pčele kraljice koja se osjeća ugroženo zbog drugih žena i nastoji spriječiti da druge žene napreduju pokraj nje.

Gotovo svaka žena koja duže vrijeme radi u tvrtki okusila je borbu s Queen Bee, rekla je Sallie Krawcheck, CEO i suosnivačica Ellevesta. Smatra da su se neke jednostavno rodile takve, druge pak to rade svjesno, zbog straha da druga žena ne preuzme njihovu poziciju.

Imate li posla s Queen Bee?

Ukoliko imate takvu šeficu, to može narušavati radnu atmosferu, uzrokovati mentalne zdravstvene probleme i stvarati stres kod ostalih zaposlenika.

Poslovanje među ženama ponekad se može opisati kao minsko polje,  a za razbijanje barijera koje sprječavaju žene da rade zajedno potrebno je ispitavanje, uvjeravanje, razgovor i rasprava, smatra Krawcheck.

O tome zašto žene jedne drugima podmeću noge progovorila je i Sheryl Sandberg. U članku objavljenom u New York Timesu zajedno s Adamom Grantom ( koji je bio i koautor njene knjige „Opcija B“) progovorila je o ovoj temi.

Iako je popularno pričati o tome kako žene ne podržavaju jedne druge, svakodnevno možemo vidjeti mnoge koje se podržavaju i pomažu si međusobno – i profesionalno i osobno.

Na posljednjim Olimpijskim igrama u Riju mogli smo vidjeti jedan potez koji je pokazao kako je najveća ženska snaga upravo u pomaganju drugim ženama prilikom uspinjanja prema vrhu. Tijekom polufinalne atletske utrke na 5000 metara, Novozelanđanka je pala te sa sobom slučajno povukla i drugu natjecateljicu, Amerikanku, koja umjesto da se naljuti, ustala je i pomogla Novozelanđanki da stane na noge.

Zašto smatramo da su moćne žene ženama najveći neprijatelji?

Sandberg i Grant navode kako smo upozoreni kako su moćne žene najveći neprijatelji ostalim ženama te kako mnoge žene smatraju da su upravo žene najgori šefovi koje su ikad imale. No, autori nastavljaju kako zapravo to statistički i nije točno. Prema jednom istraživanju, dokazano je kako su upravo muški direktori bili ti koji su sprječavali druge žene na njihovom putu prema vrhu.

U korporacijama, bez obzira na veću kvalifikaciju od muškaraca, žene imaju manju šansu da imaju  mentora – osim ako na čelu već postoji žena. A kad se žena nalazi na višem položaju, postoji veća šansa da će se i druge moći popeti prema vrhu.

Iako ne osporavaju da postoji sindrom Queen Bee kod žena, ali je on rjeđi nego što mislimo. Međutim, ništa drugačije nije ni s muškarcima. I oni su opaki prema drugim muškarcima. Queen Bee, stoga, nije razlog nejednakosti već rezultat nejednakosti.

Žene se, dakle, ne osjećaju toliko ugroženima kraj drugih žena. One potiču raznolikost. One su mentorice drugim ženama kojima kroz savjete pomažu razbiti stakleni strop, što ih ne stoji ništa, osim njihovog vremena.  A zbog dostignuća druge žene, one se raduju.  I stoga nemojte suditi ženama za njihovo ponašanje strože nego kad je u pitanju muškarac, govore Sandberg i Grant.

Slažete li se s njima ili imate iskustva s Queen Bee?

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više