Možemo li očekivati val kandidatkinja na sljedećim američkim predsjedničkim izborima?

Iako su američki predsjednički izbori bili tek nedavno, povijest gotovo da i ne pamti nezadovljstvo koje ljudi diljem svijeta pokazuju prema Donaldu Trumpu. Pobornici Hillary Clinton u nevjerici su promatrali rezultate 9. studenog prošle godine, no od tada se štošta promijenilo.

Prije svega, u ženama diljem svijeta javila se želja za političkim angažmanom i borbi za ženska prava koja je Trump polako već počeo smanjivati. Zato se postavlja pitanje možemo li na idućim američkim predsjedničkim izborima očekivati val kandidatkinja.

Trumpovo predsjedništvo motiviralo je žene na politički angažman

Dok su žene diljem svijeta, a posebno one visokoobrazovane, očekivale pobjedu Hillary Clinton, dogodilo se ono što je rijetko tko mogao zamisliti. Trump je odnio pobjedu unatoč manjem broju ukupnih glasova birača. Prije toga se vjerovalo da će Hillaryjina pobjeda potaknuti žene da krenu njezinim stopama. Međutim, pokazalo se da su ljutnja, ogorčenje i strah za vlastita prava jednako dobar motivator, baš kao što su znanstvenici i predvidjeli.

Jedna od njih bila je Fariza Jalalzai, profesorica političkih znanosti na Sveučilištu Oklahoma, koja je odmah nakon Hillaryjinog poraza rekla za The Atlantic kako smatra da njezin poraz neće utjecati na smanjenje broja žena u politici, nego da će ti rezultati samo još dodatno raspiriti vatru u brojnim ženama i tako ih potaknuti na nikad veći politički angažman.

Žene se do sada nije pitalo žele li se kandidirati

Dosada se uvijek kako kod nas, tako i u svijetu, za bilo koje izbore kandidiralo manje žena nego muškaraca. Istraživanje Hewelt Packarda pokazalo je da je jedan od razloga i taj što se žene za bilo koje promaknuće na poslu ili u politici javljaju tek kada su 100% sigurne u svoje sposobnosti i vještine, a muškarcima je dovoljno da su svega 60% sigurni u isto.

Osim toga, žene se ne pita. Kada je riječ o muškim kandidatima, oni se redovito regrutiraju  za političku funkciju, bilo da je riječ o običnim lokalnim izborima ili pak onima na samom vrhu. Žene se pritom jednostavno ignorira.

Upravo su zato u SAD-u sve aktivnije ženske organizacije koje okupljaju žene koje se žele politički aktivirati, posebno netom nakon siječanjskog Ženskog marša na Washington. Osim socijalne podrške, žene dobivaju znanje potrebno za provođenje kampanja na svim razinama, od lokalnih pa sve do Senata.

Diljem SAD-a stvaraju se organizacije koje regrutiraju žene za izbore

Jedna od najpoznatijih je svakako EMILY’S List, koja postoji već dva desetljeća. U tom je razdoblju prikupila nekoliko tisuća žena, koje su u ovoj organizaciji dobile potrebnu potporu i političko znanje. Ženski marš drastično je povećao broj pridruženih žena, a predsjednica organizacije, Stephanie Schriock, rekla je za CNN da je sigurna kako je upravo na ovom Maršu nova američka senatorica, pa i predsjednica, samo što još ne zna tko je ona.

Ready to Run još je jedan projekt koji u vidu dvodnevnog seminara žene uči najpotrebnijim političkim vještinama, ističući pritom da za politički angažman nije potrebna diploma iz političkih znanosti, nego samo jaka želja za promjenom i spremnost na rad da se to i ostvari.

Mislilo se i na one žene koje možda fizički ne mogu prisustvovati sastancima pa je nastala platforma She Shoud Run, putem koje žene mogu sudjelovati online i tako stjecati znanje, a ujedno i komunicirati s drugim ženama te si međusobno pružati podršku.

Poznata uzrečica „Djeluj lokalno, misli globalno“ mogla bi se primijeniti na organizaciju Run for Something, čiji je cilj uključiti mlade žene i muškarce do 35 godina u bilo koji vid politike. Osnivači ističu da čak i lokalna politička aktivnost ženu može daleko odvesti, pa čak i do predsjedničkih izbora.

Caroline Kennedy jedna je od mogućih kandidatkinja na idućim izborima

Nedavno su medijima kružile informacije o tome kako poklonici Michelle Obame mole svoju bivšu Prvu damu da se kandidira na idućim američkim predsjedničkim izborima. Michelle je jasno rekla da nema tu namjeru, no zato bi to mogla učiniti druga žena iz poznate političke obitelji. Riječ je o Caroline Kennedy, kćeri nekadašnjeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja.

val kandidatkinja na sljedećim američkim predsjedničkim izborima?Foto: YouTube Screenshot

Sve do dolaska Trumpa na vlast, Caroline je bila američka ambasadorica u Japanu. Trump ju je smijenio, a njezino mjesto još nije popunjeno.

Sada je pred njome odluka o daljnjem političkom angažmanu, a prema izvorima The New York Posta, navodno Caroline planira kandidirati se za Senat 2018. godine te za američku predsjednicu 2020.

Upućeni u njezin dosadašnji politički angažman kažu da ima jednako iskustva kao i Hillary Clinton, ali nad sobom nema tamni oblak prošlosti supruga, kao što je to bilo s Hillary. I to je njezina prednost. Osim toga, ima i više nego dovoljno novca za provođenje kampanje pa neće ovisiti o donatorima. Mnogi je Amerikanci vide kao svjetlo na kraju tunela nakon vladavine Trumpa.

Popis drugih mogućih kandidatkinja sve je veći

Caroline je u prednosti zbog navedenih razloga, ali nikako nije jedina moguća kandidatkinja. Svakodnevno u medijima izlazi sve veći broj mogućih imena. Uglavnom je riječ o senatoricama pojedinih američkih saveznih država i već ranije aktivnim političarkama.

Spominje se Amy Klobuchar, Elizabeth Warren, Tulsi Gabbard, Kemala Harris. Maggie Hassan, Tammy Duckworth, Susan Collins i brojne druge.

Iznenađenje je ime Sheryl Sandberg, COO Facebooka. Iako nije potvrđeno da bi se ona htjela kandidirati i boriti protiv Trumpa, velik broj Amerikanaca misli da bi trebala. Ima određeno političko iskustvo, a ujedno je i godinama poznata kao feministkinja koja se zalaže za prava žena.

val kandidatkinja na sljedećim američkim predsjedničkim izborimaFoto: YouTube Screenshot

Iako je u posljednje vrijeme utihnula pa čak nije komentirala ni Ženski marš, početak nove kampanje još je daleko. Tijekom Hillaryjine kampanje šuškalo se da će napustiti Facebook i postati dio Bijele kuće, a iako to nije ostvareno, svakako još ima priliku postati stanovnica Bijele kuće.

Očito je da Hillary neće biti prva američka predsjednica, ali možda u jednom od ovih imena možemo očekivati njezinu nasljednicu u borbi protiv Trumpa, koja nam itekako svima treba.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više