Sve više žena s vrha priznaje da su se susrele s diskriminacijom

Već nam je odavno poznato da ženama nije lako izgraditi karijeru i doći do vrha neke kompanije. No, gledajući s pozitivne strane, danas sve veći broj žena dolazi na visoke pozicije, pa čak i upravlja kompanijama. Dakako, nije to ni blizu od idealnog postotka od 50% žena na visokim pozicijama kojem se teži. Ali ima ih.

Mnoge su se od tih žena pod pretpostavkom da nisu željele da ih se percipira kao slabiji rod, morale ponašati čvrsto, hrabro, govoriti da im biti među rijetkim ženama nije bio nikakav problem.

No, činjenica da ih se više progovara kako im stvarno nije bilo lako uspijevati u „muškom svijetu“ govori da se vremena polako, ali sigurno mijenjaju.

Više od polovice CEO-a susrelo se s preprekama zbog svog spola

Istraživanje provedeno od strane Zaklade LeanIn u suradnji s kompanijom McKinsey & Company pokazalo je da rodni stereotipi s kojima se žene susreću itekako postoje. Ti rodni stereotipi stvaraju ženama prepreke u njihovom karijernom usponu, što ne rezultira samo manjim brojem žena na visokim pozicijama, već i činjenicom da ih te prepreke obeshrabruju da uopće pokušaju doći do napredovanja i viših pozicija u kompanijama.

Mogli bismo reći da je sreća što su žene koje su se u svom karijernom usponu već susrele s tim preprekama napokon odlučile progovoriti s čim su se morale susretati.

Tako su primjerice žene u ovom istraživanju rekle kako vjeruju da im se pružilo manje prilika nego muškarcima te da je sama činjenica da su žene itekako utjecala na njihovu karijeru. Štoviše, što je viša pozicija žene, veće su prepreke povezane s njezinim spolom.

Indira K. Nooyi, CEO i članica uprave kompanije PepsiCo, već je otprije poznata kao jedna od rijetkih žena na CEO poziciji koja je priznala da joj nije lako uskladiti privatni i poslovni život, zbog čega je čak razvila i mehanizam pomoću kojeg se bori s krivnjom što više vremena ne provodi sa svojom obitelji.

U intervjuu objavljenom na portalu The Wall Street Journala, ovaj put nije govorila o ravnoteži privatnog i poslovnog života, već o tome kako joj nije bilo nimalo lako doći do pozicije na kojoj je danas. Ako tome pridodamo činjenicu da je ona svoju karijeru započela prije 35 godina, kada je još uvijek bilo normalno da je uloga žene u jednoj korporaciji biti obična tajnica, onda možemo pretpostaviti da joj put nije bio nimalo lak.

„U mnogim slučajevima sam bila jedina žena u sobi i jako dugo sam bila jedina žena u sobi, a muškarci me nisu htjeli ni gledati u oči. Kod projekata sam uvijek dobivala najgore zadatke. Kad sam ja nešto rekla, moj je šef rekao da je ‘to poprilično teoretska ideja’, a kad je muškarac rekao istu stvar, onda je rekao da je ‘to briljantna ideja’“, rekla je Indira u intervjuu.

I ona je znala da ako želi „preživjeti“ u takvom svijetu da se mora snalaziti, pa kada je imala ideju, samo se okrenula muškom kolegi i zamolila ga da ju on ponovi jer će njega šef slušati.

Žene su potrebne na vrhu

Zašto je ovo istraživanje, kao i Indirin intervju, važno? Često se manjak žena na vodećim pozicijama pripisuje manjku samopouzdanja kod žena ili njihovim obavezama kod kuće. Žene koje progovaraju o rodnim stereotipima i diskriminaciji, pogotovo žene na visokim pozicijama, skreću pozornost da si žene nisu same krive što imaju manjak samopouzdanja pa da zato ne mogu doći do napredovanja. Upravo ti stereotipi i diskriminacija „potkopavaju“ njihovu borbu za napredovanjem.

Teško je imati samopouzdanje kada se žena susretne sa situacijom kao Indira – kad ideja dolazi od žene, teško je izvediva, a kad dolazi od muškarca, onda je odlična. Problem je zapravo u korporativnoj kulturi koja preferira muškarce od žena i dovoljno ne cijeni njihov doprinos.

Žene imaju drugačiji način razmišljanja – inovativan i svjež, i one svojim idejama mogu doprinijeti razvoju svake kompanije. Jer kako je i sama Indira dala primjer u intervjuu, u industrijama poput proizvodnje i prodaje hrane i pića, mora biti više žena na vrhu. Zašto? Iz jednostavnog razloga jer su žene najčešći kupci. A tko zna bolje što žena želi od druge žene?

Da, korporativna kultura svake kompanije se mora mijenjati ako one žele preživjeti u poslovnom svijetu. A žene poput Indire, koje priznaju da im nije bilo lako i da su glavne prepreke u njihovoj karijeri bile zapravo temeljene na njihovom spolu će, nadamo se, jednog dana omogućiti takve promjene. Takve žene trebamo više vidjeti u medijima, a ne one koje govore kako se nikada nisu susrele s diskriminacijom i da im je sve bilo i još uvijek je „divno i krasno“, a u sebi zapravo „pucaju po šavovima“.

Foto: ScreenShot

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -