Prehladno vam je pod klimom u uredu? Nije ni čudo

Koliko ste puta sjedile u uredu i iako ste bile „dobro obučene“, svejedno ste imale osjećaj da se „smrzavate“? Često na to nalazimo objašnjenja poput toga da smo „zimogrozne“, nenaspavane, nismo se dovoljno dobro obukle i slično. Možda neka od tih objašnjenja ponekad vrijede, ali baš svaki put?

Najnovije istraživanje pokazalo je da žene koje se „smrzavaju na poslu“ ipak nisu same krive za to. Kriva je „idealna temperatura za rad“.

Temperatura u uredu namještena je za muškarce

Istraživanje koje su proveli Boris Kingma i Wouter van Marken Lichtenbelt, objavljeno u časopisu Nature, pokazalo je da klime u uredima nisu namještene za žene, već za muškarce.

Idealna radna temperatura od oko 22 stupnja izračunata je po staroj formuli koja je u obzir uzimala faktore poput temperature i strujanja zraka, radnu odjeću i metabolizam osobe. No, upravo je taj zadnji dio formule kriv što je ženama u uredima često hladno. Naime, kalkulacije za taj dio formule su bazirane na 40-godišnjem muškarcu koji teži oko 70 kilograma.

Žene generiraju manje topline jer imaju sporiji metabolizam, odnosno imaju manje kilograma i više tjelesne masnoće od muškaraca. Prema procjenama istraživača „idealna temperatura“ za žene bi trebala biti do 35% viša.

Kod nekih žena još jedan faktor igra ulogu, a to je način oblačenja. Mnoge žene na posao nose majice s dekolteom. Možda ne velikim, ali jedan dio sigurno otkiva gornji dio prsnog koša.

„Mnogi muškarci nose odjela i kravate, a žene često nose nešto s dekolteom. Dekolte je bliže središtu tijela tako da je temperaturna razlika između zraka i tijela tamo veća kada je hladnije“, rekao je građevinski fizičar Joost van Hoof za The New York Times.

Iako bi mnogi pomislili da je najbolje rješenje za „problem smrzavanja“ da se žene jednostavno bolje obuku, istraživači nude bolje rješenje – promjena ove stare formule idealne temperature. Tako bi se temperatura s dosadašnjih 21-22 stupnja trebala povisiti na 24-25 stupnja. Tako se žene više ne bi smrzavale na poslu, a sumnjamo da bi se muškarci zbog ta 2-3 stupnja „kuhali“.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više