Što je Tijelovo? Odgovor leži u nazivu

Vjerojatno ste čuli za Tijelovo, jer ipak riječ je o državnom prazniku, no što zapravo predstavlja? Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Isusove pomični je blagdan koji se obilježava deveti četvrtak nakon Uskrsa.

Tijelovo kao pomični blagdan

Zašto četvrtak? Zato što je na Veliki četvrtak ustanovljena euharistija, gdje je Isus na posljednjoj večeri blagoslovio i podijelio prisutnima kruh i vino. Blagoslivljajući kruh, rekao je: „Uzmite i jedite! Ovo je moje tijelo koje se za vas predaje.“, a potom blagoslivljajući kalež s vinom, rekao: „Ovo je krv moja, krv saveza koja se za vas proljeva, za oproštenje grijeha. Ovo činite meni na spomen.“, piše Župa Tijela Kristova.

Euharistija simbolizira Kristovu žrtvu i uprisutnjenje te žrtve. Kruh predstavlja Isusovo tijelo, a vino Kristovu krv. Tijelovo naglašava vjersku istinu da je Isus pravi Bog, ali i pravi čovjek. Tako, tijekom svake mise, vjernici se spominju njegove žrtve na križu kojom je vjernike otkupio od grijeha te s njima sklopio novi savez. Uz to, euharistija je gozba, „jer vjerujemo da Krist biva prisutan i označava stanje ostvarenja potpunog prijateljstva i međusobne blizine, kršćanina s Bogom i kršćana međusobno“, objašnjava Župa Tijela Kristova.


Pročitajte više: Razlika između posta i nemrsa; što je Pepelnica?


Kako Tijelovo zovu Hrvati?

Ova se svetkovina počela obilježavati tek u 13. stoljeću, točnije 1246 godina nakon crkvene sinode. Papa Urban IV. te je godine, 8. rujna, objavio bulu kojom ustanovljuje blagdan Tijelova, tj. Euharistije. Htio je svetkovinu proširiti na cijelu Crkvu, no ubrzo je preminuo. U samome početku, Tijelovo je bilo poznato kao blagdan euharistije. Slaviti se počelo u župi svetog Martina u Liègeu, a tek u 14. stoljeću papa Ivan XXII. blagdan je proširio unutar cijele Crkve.

Kao katolički blagdan, U Hrvatskoj je na Tijelovo državni praznik i neradan dan.

Hrvati Tijelovo nazivaju i Tilovo, Brašančevo, Brošančevo, Brešančevo, Božji dan, Božji don, Božji blagdan.

U dubrovačkim krajevima i na Pelješcu Tijelovo se naziva Korosante prema talijanizmu Corpo Santo, što znači Sveto Tijelo, prenosi Dnevnik.hr.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -