Tri studentice osvajaju tržište svojim brendom leptir mašni

Leptir mašna je u prošlosti bila rezervirana samo za muškarce. Ovaj nekada muški modni detalj, nastao prenamjenom kravate, danas je modni detalj kojeg nose i brojne modno osviještene žene. Tri studentice Ekonomskog fakulteta u Zagrebu – Katarina Talian, Marija Šulc i Vanesa Tipura, prije dvije su godine shvatile da je ovaj proizvod hrvatskog podrijetla gotovo nemoguće pronaći u boji i uzorku po želji.

I tako se rodila ideja o ručno rađenim leptir mašnama, a Katarina, Marija i Vanesa su pokrenule vlastiti brend pod nazivom „Tie me“. I ono što je prije dvije godine počelo kao hobi, preraslo je u pravi biznis. Danas jedine u Hrvatskoj rade ručno rađene leptir mašne po želji kupaca.

Originalnom idejom do vlastitog biznisa

Katarina Talian, Marija Šulc i Vanesa Tipura dokaz su da se protiv nezaposlenosti najbolje boriti pokretanjem svog biznisa. Iako su bile svjesne prepreka koje ih očekuju, poput nedostatka iskustva, nedostatka poticaja za poduzetnike i lošeg ekonomskog stanja u državi, odlučile su riskirati.

„Svaki početak je težak, ali ako je sama ideja dobra, postoje velike šanse za uspjeh“, rekle su ove mlade kreativke u intervjuu za DW.

Još tijekom studiranja odlučile su u praksu prenijeti teorijsko znanje stečeno na fakultetu pa su za početak odlučile otvoriti Facebook stranicu na kojoj su predstavile svoje leptir mašne za žene i muškarce.

Tie_me_2

Dobar glas daleko se čuje

Već drugi dan nakon pokretanja biznisa, prodale su svoj prvi proizvod, a zahvaljujući društvenim mrežama uspjele su proširiti glas o brendu “Tie me“. Bez obzira na važnost društvenih mreža ovim je mladim studenticama ipak najvažniji alat za razvoj biznisa zadovoljstvo kupaca, odnosno širenje glasa među zadovoljnim potrošačima.

„Mi vjerujemo u staru filozofiju da se dobar glas najbolje prenosi, tako da je većina novih kupaca za nas čula preko preporuke“, rekle su Katarina, Marija i Vanesa.

Koliko su preporuke bile uspješne, pokazuje i da su vrlo ubrzo počele viđati svoje mašne po gradu.

„Bilo nam je potpuno nerealno da ćemo u gradu sresti osobu koja nosi nešto što smo mi vlastitim rukama izradile. To je onaj ‘wow-efekt’ koji nas stalno tjera da idemo dalje“, rekle su djevojke za DW.

Tie_me_3

Postavite si realne ciljeve

Ekonomska kriza je utjecala i na kupovnu moć stanovništva, pa je ponekad teško izdvojiti malo više novca za ručno rađeni proizvod. No ipak se iza njihovog proizvoda krije kvaliteta te uloženi trud, vrijeme i materijali, pa su njihovi kupci oduševljeni kada shvate da mogu dobiti mašnu i rupčić napravljene točno onako kako su oni željeli.

Djevojke ponekad rade i u kasne sate kako bi sve narudžbe napravile na vrijeme, ali kao pravim poduzetnicama, za vlastiti biznis im ništa nije teško.

„Najveće zadovoljstvo je što stvaramo nešto svoje, nešto jedinstveno, a radno vrijeme je fleksibilno.“

Naravno, studij u međuvremenu nisu zapostavile. Osim što trenutačno djevojke završavaju studij, o svom poduzetničkom uspjehu govore i na radionicama na svom fakultetu na kojima mlađe kolege savjetuju kako se boriti protiv nezaposlenosti i pokrenuti svoj biznis. Ključ je, kažu, u postavljanju realnih ciljeva.

„U poduzetnički pothvat treba ulagati postupno kako se ne bi razočarali. Treba postaviti jasne i ostvarive ciljeve, voditi računa o konkurenciji i pronaći točku koja će vas diferencirati od nje“, savjetuju djevojke.

Tie_me

Planova za budućnost ne nedostaje

Djevojke su već uspjele ostvariti i suradnju s nekim medijskim kućama, a njihove leptir mašne nose i „poznate face“, poput Borisa Mirkovića, Nede Dropulić, Edite Misirić ili popularnih voditelja kviza „Tog se nitko nije sjetio“ Antonije Blaće i Krešimira Sučević Međerala.

Djevojke i dalje rade na svojim leptir mašnama, ali i na novim projektima te im planova za budućnost ne nedostaje.

„Nadamo se da će naša poduzetnička ideja opstati i da ćemo u vrijeme kada je nezaposlenost mladih velika same sebi moći osigurati posao, a u bliskoj budućnosti možda otvoriti i neka nova radna mjesta“, otkrile su mlade poduzetnice.

PPUB-Disclaimer

Foto: FB stranica brenda Tie me

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više