Tri svakodnevne riječi koje bi trebali izbjegavati kod pisanja e-maila

Svaki dan izgovorimo na tisuće različitih riječi o kojima uopće ne razmišljamo. Naravno, naš vokabular za poslovnu komunikaciju je drugačiji od onog za privatnu. Ali kod jedne i druge upotrebljavamo neke riječi koje bi u poslovnim, pa čak i privatnim mailovima mogle zvučati nekulturno.

Tri riječi zabranjene u e-mailovima

Aja Frost, novinarka portala The Muse, otkrila je kako u svakodnevnom govoru upotrebljavamo tri riječi kojima ne pridodajemo preveliko značenje, ali u mailovima bi mogle zvučati poprilično nekulturno. Koje su to tri riječi?

1. Zapravo

U poslovnoj e-mail komunikaciji “zapravo” bi se moglo protumačiti kao da nekog stalno ispravljate. Ili čak namećete svoj mišljenje. Zato umjesto riječi “zapravo”, Aja predlaže da koristite druge riječi, poput „definitivno“, „odlična ideja“, „naravno“ ili „to se čini logičnim“.

Upotrijebite bilo koju drugu riječ osim zapravo. Čak i da njome niste htjeli nekoga ispraviti ili nametnuti svoje mišljenje, osoba na drugoj strani e-mail komunikacije bi to mogla tako protumačiti.

2. Sorry

Ako napravite neku pogrešku, normalno da ćete se ispričati. Kada nekome u lice kažete „sorry“ ta osoba na vašem licu može vidjeti da je vama žao. Ali u e-mail komunikaciji ne može vidjeti vaše izraze lica i taj „sorry“ se može protumačiti kao da se ispričavate, kako bi rekli, “reda radi”.

Umjesto toga napišite „Ja se ispričavam“ ili „Oprosti/te“ ili „Iskreno mi je žao“. Neka vaša isprika bude potpuna i iskrena, a ne običan „sorry“. Štoviše, čak bi bilo bolje da u poslovnoj komunikaciji „sorry“ izbacite u potpunosti. Ta je riječ ionako primjerenija prijateljima ili obitelji, a ne poslovnim suradnicima.

3. JA

Zadnja riječ koju bi definitivno trebali izbjegavati je „JA“. I ne mislimo doslovno samo na riječ „JA“, već i na sve ostalo povezano s njome – meni, moje, itd.

Zvučat ćete umišljeno, pogotovo ako sebe spomenete u jednom mailu nekoliko puta: „Ja sam napravila to“, „Ja mislim da bi najbolje bilo“, „Možeš li mi poslati dokumente jer bi htjela provjeriti“…

Kod poslovne komunikacije izbjegavajte sve što je fokusirano na vas i usredotočite se na to kako vi možete pomoći drugima. Umjesto „JA“ i drugih inačica te riječi, upotrebljavajte mi, naš tim, naša kompanija, naši ciljevi, ti…

Ove riječi stalno koristimo i u komunikaciji licem u lice one zvuče u potpunosti drugačije nego što to zvuče preko maila. Zato ih pokušajte izbjeći.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -