Financijski, emotivni i mentalni; koliki je trošak vjenčane kume?

Prijateljica vam je podarila najveću čast, odabrala vas za vjenčanu kumu. Uz slavljenje prijateljstva koje takav čin donosi, kuma je mladenki velika potpora, desna ruka i glas razuma u nadolazećim izazovnim trenucima. No, kako to sve izgleda iz kumine perspektive? Koliki je trošak vjenčane kume; financijski, emotivno i mentalno?

Koji je financijski trošak vjenčane kume

Ovisno o mnogobrojnim vanjskim uvjetima, postoje različiti tipovi mladenki. Neke su žene perfekcionisti, pa samim time i njihov poseban dan mora biti točno onakav kakvog su ga zamislile kad su sa 16 godina listale časopise i maštale o trenutku kad će hodati prema oltaru. Neke su pak žene flegmatične, te neće mariti ako im kiša pokvari prijem gostiju uz rub bazena.

Iako vam je možda najbolja prijateljica, uzmite u obzir njenu financijsku situaciju prije no što je pitate da vam bude kuma. Ako je nedavno kupila automobil, rodila ili čak bila kuma, vjerojatno je financijski iscrpljena.

Ostati pribrana dok mladenka ima živčani slom?

Bliži se djevojačka zabava. Osim što je kuma glavni organizator tog događaja i mora pomno pratiti želje i potrebe mladenke, ona je i ta koja zabavu financira. Uz skupljanje simboličnog iznosa za zajednički poklon svih prijateljica i pomoć za plaćanje najma kuće za odmor s bazenom, kumini troškovi uključuju hranu i piće za uzvanice, kao i sve ukrase i rekvizite.

Dorja Papac, medicinska sestra, trenutno se priprema po prvi put postati vjenčana kuma. Najbolja joj se prijateljica udaje idući vikend. „Zasad mogu jedino reći da je jako stresno kad moraš ostati pribran u situacijama gdje mladenka ima slom živaca, a najradije bi joj se pridružila. Teško je organizirati djevojačku s 10 cura gdje bi svaka nešto drugačije, a ti financijski ne možeš udovoljiti svim njihovim željama.“


Pročitajte više: Organizirajte idealnu djevojačku zabavu za vašu najbolju prijateljicu


Kakav je emotivni i mentalni trošak vjenčane kume?

Biti emotivna potpora mladenki uzima svoj danak. Kuma zajedno s njom prolazi sav stres, prva je na ‘udaru’ ako nešto pođe po zlu i očekuje se da pomogne u takvim trenucima. Stoga, kuma se ne troši isključivo financijski, već i mentalno i emotivno. Ovakva će iskustva pojačati prijateljsku povezanost, a nerijetko i odrediti daljnji tijek prijateljstva, ovisno o ishodu cijelog događaja i popratnih doživljaja. Marinella Petešić, asistentica u nastavi, osvrnula se na svoje iskustvo odabira kume i vjenčanja. „Kuma je osoba koja će raditi sitnice za tebe, a ne plaćati skupe kuće i haljine. Osoba je to koju nazoveš kad ti je teško, kad ti se smije ili plače.“ Spletom okolnosti i prekidom prijateljstva sa ženom koja joj je trebala biti kuma, desno od nje je pred oltarom stajala sestra.

„Najljepši mi je dio bio kad sam shvatila kako kuma nije ni šminka ni frizura, nego žena koja po mom dvorištu u svečanoj haljini i šlapama trči za mnom s blazinicama u grudnjaku i briše mi suze na svaki dirljiv trenutak, da mi se šminka ne pokvari.“


Pročitajte više: Djevojačka zabava – nezaboravan provod ili dan koji ‘treba preživjeti’


Kako darovati mladence?

Odabir poklona mladencima još je jedan izazov s kojim se vjenčana kuma susreće. Kako ispravno izabrati? Prvi savjet je pitati kumu ima li potrebu ili želju za nečime. To može biti perilica rublja ili posuđa, neki drugi kućanski aparat ili pak vikend putovanje na Maltu. Ono što je sigurno je da će poklon koštati pozamašno. Ako se odlučite za ‘kuvertu’, nećete bolje proći. Iznosi se kreću od 200 do 500 eura, ovisno o mogućnostima.

Uz sve ove troškove, kuma mora kupiti haljinu, otići na šminkanje i frizuru, kupiti nakit, obuću i rezervnu obuću. „Što se tiče odjeće i obuće, da bi bilo lijepo ne mora nužno biti skupo“, komentirala je čitateljica koja je bila vjenčana kuma prijateljici koja je i njoj bila vjenčana kuma. „Kuma se ne bira zbog novaca, a poklanjaš onoliko koliko imaš i možeš“, zaključila je.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Američke izmošljotine i gluposti. Nebuloze i maltretiranje ljudi. Popikuše vide u nekom glupavom filmu da se to tako radi pa i one navale. Svaka mladenka koja to traži od kume je razmažena i neodgojena osoba. Tko je iole normalan zahvalio bi se na “takvoj” časti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -