Osjećate li i vi intenzivan umor nakon videopoziva? Evo o čemu je riječ

Umor nakon videopoziva je stvaran, potvrdili su znanstvenici. Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Stanfordu pokazalo je da brojni ljudi osjećaju ekstremni umor nakon videopoziva, a simptome jače osjećaju žene, prenosi Women’s Agenda.

Istraživanje na Sveučilištu u Stanfordu prvo je koje se bavi posljedicama koje videopozivi ostavljaju na ljude. Studija je pokazala da je prebacivanje iz svijeta fizičkih sastanaka na one virtualne ostavilo mnogo više traga na ženama nego na muškarcima. Intenzivni umor i iscrpljenost osjećala je jedna od sedam žena obuhvaćenih istraživanjem, u usporedbi s jednim od 20 muškaraca.


Pročitajte više: Muškarci na Zoomu ne vole ono na što su žene naviknule – da ih se ocjenjuje prema izgledu!


Žene više osjećaju umor nakon videopoziva

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Technology, Mind and Behaviour i pokazuju da, kao i obično, društveni pritisak najviše osjećaju žene. Istraživanjem su obuhvaćena 10 322 ispitanika koji su na skali “Umora i iscrpljenosti od Zooma” označavali svoje razine umora nakon videopoziva. Istraživanje je provedeno od veljače do ožujka ove godine.

Jeffrey Hancock, profesor komunikologije na odsjeku za društvene znanosti naglašava da je ovo jedno od istraživanja u nizu koje pokazuju da su neke društvene skupine jače pogođene pandemijom koronavirusa. “Svi smo čuli priče o tome kako su žene umornije nakon videopoziva i znamo na primjerima u svojoj okolini tko je pogođen više, ali sada imamo konkretne podatke koji nam govore ne samo da su te priče bile istinite, već nam i govore zašto su žene umornije.”

Percepcija sebe

Zašto su žene umornije nakon videopoziva? Zato što mogu vidjeti sebe. Self-view opcija na Zoomu odgovorna je za umor nakon videopoziva kod žena, smatraju istraživači. “Žene se na videopozivu mogu fokusirati na same sebe i svoj izgled, što znači da su svjesnije toga da su vidljive drugim ljudima i više brinu ne samo kako će izgledati, nego i kako će biti shvaćene.”

Istraživači su, između ostalog, ispitali sudionike o tome osjećaju li zabrinutost o tome kako će ih drugi doživjeti nakon videopoziva i da li im vlastita slika odvlači pozornost. Žene je više zabrinjavalo kakav dojam ostavljaju i činjenica da mogu vidjeti sebe im je znatno više odvlačila pozornost. U skladu je to s nekim drugim istraživanjima, koja pokazuju da se žene više od muškaraca fokusiraju na sebe kada se u blizini nalazi ogledalo.


Pročitajte više: Kako preživjeti online sastanke u “novom normalnom”?


Ostali faktori

Umornu nakon sastanka pridonijeli su i drugi faktori. Žene su se više od muškaraca osjećale ograničeno i sputano malim ekranom koji im ograničava pokrete vidljive oku kamere, te su više od muškaraca osjećale potrebu da ostanu u fokusu. Također, njihovi sastanci su češće trajali duže i rjeđe su uzimale pauze, što je također doprinijelo osjećaju umora. “Slične rezultate pokazale su i druge studije. Čak i kad se drugi faktori uzmu u obzir, uloga roda je ključna kad su u pitanju umor i percepcija sebe.”

Ipak, rod nije jedini faktor koji utječe na razinu umora. Na nju utječe i rasa te vrsta osobnosti. Ekstroverti su osjećali znatno nižu razinu umora od introverata, a mlađi sudionici pokazali su višu razinu umora od starijih sudionika istraživanja.

Kako si pomoći?

Najjednostavnije rješenje je ugasiti self-view opciju. Ako vam mora biti uključena, odmaknite se od ekrana kako biste imali više prostora za micanje i ugodnije se osjećali u fokusu kamere. Istraživači su zaključili da bi kompanije trebale češće organizirati online sastanke bez videa, informirati zaposlenike koliko dugo će trajati sastanci i inzistirati na više pauza. Također, unatoč pandemiji, predlažu da se odredi najmanje jedan dan tjedno bez videopoziva.

Foto: Unsplash/LinkedIn Sales Solutions

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

joga u Istri

Što kažete na joga reset u Istri? Mi kažemo jedno veliko...

Svi ponekad osjetimo mali zamor, umor, zasićenje svim informacijama, obvezama, našim ulogama, možda i odnosima, svim onim moranjima i trebanjima. Poželimo...
- Advertisment -