8 savjeta ženama za uvjerljiv javni nastup

Briljantni ste. Vaše ideje? Sjajne. Vaša pitanja? Upravo ono što nedostaje. Ne libite se riješiti status “quo”? Uvijek.

Kako imati uvjerljiv javni nastup bez sabotaže same sebe?

Konstantno susrećem briljantne žene poput vas, sa sjajnim idejama, biznisima s ogromnim potencijalom i važnim porukama koje imaju za reći. Ali prečesto, način na koji komuniciraju ne odražanja njihovu snagu i moć. One umanjuju važnost svojih ideja, ispričavaju se i gledaju u stranu dok pričaju.

I ja to radim.  Same sebe eliminiramo vlastitim riječima. Kao rezultat toga naše ideje nemaju odjek koji bi mogle imati.

Stoga donosim 8 načina na koje se potcjenjujemo i 8 načina kako to prestati činiti:

1. Izbacite “samo”

“Samo se pitam …” “Samo mislim …” “Samo bi htjela dodati …” “Samo” umanjuje vrijednost onoga što želite reći. “Samo” vam oduzima moć. Vrijeme je da ga se riješite.

2. Usput, riješite se i “zapravo”

“Ja zapravo imam pitanje.” ” Zapravo želim dodati nešto.” “Zapravo” komunicira iznenađenje da vi imate nešto za reći. Naravno da želite nešto dodati. Naravno da imate pitanja. Nema tu nikakvog iznenađenja.

3. Nemojte nam reći da je to što želite reći vjerojatno krivo

Još uvijek počinjemo rečenice sa “Nisam to još proučila do kraja, ali …” “Govoreći ovako napamet …” “Vjerojatno o tome znate puno više od mene, ali …”

To radimo iz niza razloga. Ne želimo ispasti arogantne. Nismo baš sigurne u to što govorimo. Ili se bojimo da smo u krivu i na taj način odmah eliminiramo kritiku govorići “Ne stojim baš iza ovoga što govorim, ali…” Na taj način izbjegavamo da nam netko kaže “Znam da čvrsto vjeruješ u to, ali se ne slažem s tobom.”

Bez obzira iz kojeg razloga to govorite, to vam oduzima moć. Vrijeme je da promijenite tu naviku.

4. Nemojte reći da ćete nam “uzeti samo minutu”

Na sastancima ili prezentacijama žene često kažu ,“Molim vas samo minutu da razmislite o ovoj ideji” ili “Sada ću vam uzeti samo minutu da vas upoznam s našim novim proizvodom.” Razmislite koliko jače zvuči kad jednostavno kažete,“Želim vas upoznati sa našim novim proizvodom.”

Uzmite samo minutu, ali nemojte koristiti frazu “samo minutu” na sastanku ili prezentaciji. Zvučat ćete kao da se ispričavate i kao da ono što želite reći nije vrijedno pažnje i vremena.

5. Vaše rečenice ne smiju zvučati kao pitanja

Žene često podignu glas na kraju rečenice, zbog čega ona zvuči kao pitanje. Poslušajte sebe i žene oko sebe i primijetit ćete to.  Izjava u obliku pitanja nema snage. Ono što imate za reći tako i recite.

6. Nemojte sva pitanja zamijeniti izjavama

Ako želite predložiti povećanje budgeta za marketing pitajući na sastanku, “Što mislite o povećanju marketinškog budgeta?” , vaše kolege vjerojatno neće shvatiti da je to vaše mišljenje. Kad imate nešto za reći, nemojte to skrivati u pitanju.

U određenim situacijama postoje strateški razlozi za postavljanje pitanja: kada nježno želite predložiti novu ideju grupi koja će vjerojatno biti protiv nje. Ali žene često koriste pitanja a ne izjavne rečenice kako bi izbjegle konflikt, pozornost ostalih i potvrdile svoju moć. Rješite se ove navike.

7. Napravite pauzu

Zamislite da sjedite na sastanku sa ženom koja kaže: “Puno radimo na tome, jer želim da biznis krene do 2015, konkretno travnja 2015, koji je ciljani datum, i vrlo smo optimistični da s dovoljno kapitala možemo uspjeti, i zato svaki dan pričamo s investitorima…”

Rečenica na rečenicu, sama sebe prekida.

Kada mislimo da nemamo pravo nešto reći, ili kada smo nervozni, žurimo se i ne možemo prestati pričati.  Kratke pauze između rečenica odražavaju samopouzdanje. Omogućavaju slušatelju da apsorbira naše riječi i daju nam vrijeme da uzmemo zraka i saberemo misli.

Nasuprot tome, kako vam zvuči: “Puno radimo na tome. Želimo da biznis krene do travnja 2015. Optimistični smo da s dovoljno kapitala možemo uspjeti. Svaki dan pričamo s investitorima.”

Razlika je samo u točkama između rečenica. Druga govornica zvuči mirnije i sigurnije.

8. Budite ono što jeste

Žene imaju jedinstven način komunikacije — više su za suradnju, konsenzus. Usvajanjem ovih novih navika komunikacije ne trebate postati drski i bahati, što nikako niste. Ovim navikama samo morate izbjeći sabotažu samih sebe.

Kako promijeniti način komunikacije? Za početak budite svjesne gornjih pogreški i svjesno radite na tome da ih izbjegnete.  Mijenjate jednu po jednu lošu naviku.  Na primjer, nekoliko tjedana obratite pozornost kada koristite pitanja, a trebali bi jednostavno reći što mislite.  Nakon toga se možete koncentrirati na “samo” i kako se riješiti te riječi.

Svijete treba vaše ideje. Vrijeme je da ih počnete dijeliti u potpunosti, hrabro, polako – bez isprike i umanjenja.

Tara Sophia Mohr je pisac, coach i trener osobnog razvoja. Završila je  MBA na standfordskom sveučilištu, a englesku književnost na Yaleu. Ovaj post je originalno objavljen na njenom blogu Wise Living , na Twitteru ju možete promaći pod @tarasophia.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

7 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -