Dobre govorničke vještine nisu urođene: “Puno puta sam se osramotio”

Mnogi misle da su dobre govorničke vještine nešto što je ljudima urođeno, a istovremeno, da ako niste dobar govornik, nećete nikoga ni u što uvjeriti i da nećete dobro predstaviti svoju ideju. No, da je situacija puno složenija i da ni jedna od ove dvije tvrdnje nije točna na svojem je LinkedInu dokazao Marin Mrša, osnivač i direktor platforme Peekator. Poslužio se vlastitim primjerom.

“Jedva sam mogao govoriti”

Kao osobi koja ima problem s mucanjem, javni govor mu je bio posebno izazovan. Za mnoge, on jednostavno nije ‘rođen’ za dobrog govornika.

“Puno sam se puta u životu osramotio, osobito dok sam govorio u javnosti, pri čemu je moje mucanje bilo posebno problematično,” započeo je. Prisjetio se jednog od prvih predstavljanja Peekatora na televiziji. “Jedva sam mogao govoriti, a moje mucanje se vidjelo kroz moje izraze lica.”

U dobi od 27 godina, mucanje mu je i dalje bilo problematično. A kad je tvrtka osigurala prvog velikog korporativnog klijenta, svoje je istraživanje trebao predstaviti pred 40 menadžera. “Bilo je to bolno iskustvo za sve u prostoriji.”

No, sastanak je prošao dobro i suradnja se nastavila.


Pročitajte više: Tanja Pureta otkriva kako pobijediti strah od javnog nastupa


Ljude ne zanimaju vaše mane

Nakon svega toga, nije odustajao. Nastavio je držati javne govore i prezentacije, desetke njih. S vremenom je postajao sve bolji.

“Uspio sam riješiti svoj problem s mucanjem i dobivao sam izvrstan feedback,” napisao je. “Mucanje je nevjerojatno teško, kao i svaka prepreka. Međutim, najveći je problem u našim glavama. Sami smo sebi najgori kritičari.”

Mrša napominje kako ljudima naše mane i finese u našem govoru i ponašanju nisu toliko bitne koliko mislimo. I doista – njih nije briga mucamo li, imamo li tikove, nije ih briga hoće li nam glas puknuti, ne zanima ih naša loša frizura… Isto kao što to ne zanima ni nas dok gledamo i slušamo druge. Zanima nas ono što imaju za reći.

Stoga ako mislite da ćete se osramotiti – to je u vašoj glavi.


Pročitajte više: Najbolji govornik na svijetu otkrio 5 savjeta za dobar javni nastup


Dobre govorničke vještine možete uvježbati

Uostalom, svi govornici su se puno puta ‘osramotili’ dok nisu došli do razine na kojoj su danas. Ovo mogu potvrditi iz vlastitog iskustva. Kao osoba koja je imala velikih problema s tremom, nije mogla podići pogled s papira i tresla se pred publikom, danas govore držim bez papira i bez problema. Kako sam to postigla? Isto kao i Mrša i svi drugi govornici – vježbanjem.

Ako dobro uvježbate govor, bit ćete samopouzdaniji, lakše ćete ga održati i svaki će sljedeći govor biti bolji.

Mnogi misle da jednostavno nisu rođeni kao dobri govornici. Neki zbog govornih mana, a neki zato što su introvertirani, sramežljivi. No, to je u potpunosti nepovezano. Govorništvo je vještina i nije vezana uz vaš karakter. Govore i prezentacije ćete vrlo vjerojatno morati održati tijekom svog karijernog puta, naročito ako ste poduzetnik. Nemojte odustajati zato što mislite da niste dovoljno dobar govornik – jer jeste dovoljno dobri.

“Iskoristite svaku priliku. Lakše je nositi se s neugodnošću nego s propuštenom prilikom,” zaključuje Mrša.

Foto: Canva / LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -