Kojim se vještinama najbolji izlagači razlikuju od ostalih?

Javni nastup i govor pred većim brojem ljudi mnogima je jedna od najstresnijih situacija. Predstaviti i iznijeti vlastite ideje i misli pred nepoznatim ljudima i prenijeti željenu poruku vrlo je zahtjevno. Međutim, katkad je to, posebno u poslovnom svijetu, neizbježno. Nekim je ljudima talent za javni nastup i govor urođen, dok neki moraju vježbati. Donosimo strategije i tehnike koje koriste dobri prezenteri kojima se moguće riješiti panike i održati odlično i zapamćeno izlaganje.

Priprema je pola posla

Razmislite i stavite na papir najvažnije poruke koje želite prenijeti publici. Razradite nekoliko glavnih ideja koje su neizostavne i ključne. Dobro proučite temu te skupite najvažnije informacije koje želite izložiti. Ako izrađujete powerpoint prezentaciju, pripazite da ne stavljate previše teksta na slideove, te napišite najvažnije natuknice i nemojte čitati s prezentacije. Ispričajte neku zanimljivu priču ili anegdotu, to će opustiti publiku, a vi ćete se riješiti treme. Temu o kojoj izlažete prilagodite publici i pojednostavite.


Pročitajte više: Top 5 savjeta za uspješnu prezentaciju


Ne zaboravite na vizualni dojam

Informirajte se o tome tko je vaša publika i koja vrsta izlaganja je u pitanju. Odjenite se za nijansu svečanije od vaših slušatelja i gledatelja, ali nemojte odjećom odvlačiti pozornost. Vaša prezentacija sadržajno i vizualno treba biti dotjerana pa je važno dobro odabrati boje. Odaberite dobar kontrast pozadine i slova. Nemojte pretjerivati s fotografijama, animacijama i vizualnim efektima na prezentaciji, koristite ujednačene efekte kroz cijelu prezentaciju.


Pročitajte više: Žene, poboljšajte svoje prezentacije uz ove 3 vještine


Kako se riješiti treme?

Uvježbajte govor, dobro pripremite ono što ćete reći, ali budite opušteni. Neka vam prezentacija služi kao podsjetnik. Ne žurite, ali znajte da su slušatelji koji prate vaše izlaganje koncentrirani malo manje od pola sata. Dobri prezenteri su sažeti, jasni i zanimljivi. Sadržaj njihovog govora je strukturiran i teče.  

Uhvati li vas trema imajte na umu da ste vi ti koji u tom trenutku dajete najbolje od sebe i da nitko tog momenta ne prezentira na način na koji vi to radite.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -