Wonder Woman efekt zavladao i dječjim svijetom

Posljednjih nekoliko tjedana, otkako je i u hrvatskim kinima počelo prikazivanje filma “Wonder Woman” s genijalnom Gal Gadot u naslovnoj ulozi, na profilima društvenih mreža svojih poznanika i prijatelja koji imaju djecu primijetila sam jednu zajedničku crtu – majice Wonder Woman, lutkice, ali i fotografije djevojčica i njihovih majki koje stoje u poznatoj pozi ove junakinje filma i stripa.

Iako se sve to na prvi pogled čini samo kao vrlo uspješna kampanja filma, stvarnost je ipak nešto složenija. Naime, napokon je putem filma i do dječje svijesti doprlo to da dječaci i djevojčice, a kasnije muškarci i žene, trebaju biti jednaki.

Mijenjanje dječjeg pogleda na svijet

Uzme li se u obzir razvojna psihologija, dječaci i djevojčice do svoje pete godine ne rade nikakve razlike između spolova. Dječaci do te dobi jednako vremena provode u igri i s djevojčicama i dječacima, jednako kao što ni djevojčice ne rade nikakve razliku među svojim prijateljima. Međutim, oko pete godine počinje diferencijacija prema spolu, a tome uvelike pridonosi i okolina. Ne samo reklamne kampanje koje uglavnom svoje igračke namjenjuju ili djevojčicama ili dječacima, nego i roditelji koji ih odijevaju u određene boje i kupuju određene proizvode, a sve to u tom periodu života djeca upijaju kao spužva.

Zato me posebno razveselila situacija koju mi je prepričala prijateljica, majka sedmogodišnjeg sina. Naime, trenutno i popularni lanac brze prehrane McDonald’s u svojem Happy Mealu za djecu nudi superjunake i superjunakinje, ne samo iz filma “Wonder Woman”, nego i sve druge popularne likove iz stripova. Nakon posjeta kinu i gledanja filma “Wonder Woman”, spomenuta prijateljica otišla je sa sinom i obitelji u McDonald’s.

Aktualne igračke koje idu uz Happy Meal uvijek se mogu razgledati i prije same narudžbe izložene u malom izlogu, a prilikom naručivanja uvijek vam se postavi pitanje je li kutija s hranom za dječaka ili djevojčicu. Tako je bilo i u slučaju te prijateljice. No, ono što je njezin sin odgovorio na to pitanje iznenadilo je mnoge. Naime, izričito je odbijao uzeti Batmana ili Supermana i zahtijevao Wonder Woman jer, kako je taj osmogodišnjak sam rekao, želi tu lutkicu kako bi se mogao igrati sa svojom mlađom sestričnom i kako bi joj mogao prepričati koliko su djevojke snažne. Mama nije mogla biti ponosnija na svog sina.

Vrtićko učenje životnih lekcija

Sličan efekt zahvatio je i američke dječje vrtiće i škole, a na svom Twitter profilu Pat Jenkins, producentica filma “Wonder Woman” podijelila je fotografiju s tekstom koji je napisala jedna odgajateljica nabrajajući situacije iz svoje vrtićke grupe, a koje su rezultat gledanja ovog popularnog filma.

Tako je jedan dječak, inače veliki obožavatelj IronMana, rekao svojoj odgajateljici da je od roditelja zatražio kutiju za ručak s motivom Wonder Woman, a druga djevojčica rekla je da kada odraste želi govoriti stotinu stranih jezika baš kao junakinja Diana. Jedno od djece trebalo je imati tematsku rođendansku zabavu s motivima iz filma “Ljepotica i zvijer”, no samo tri dana prije proslave zahtijevalo je da ipak ima slavlje s temom “Wonder Woman”,

Odgajateljica je primijetila i jednu iznimnu situaciju na koju bi se trebale ugledati mnoge odrasle žene. Naime, sedam djevojčica zajedno se igralo, no kako je svaka od njih htjela biti Wonder Woman, složile su se da ipak moraju biti kao Amazonke i ne se okretati jedna protiv druge, već raditi zajedno za dobrobit sviju. Lista se nastavlja…

Pravi primjer djeci

Sve je to postignuto u samo nekoliko tjedana. Film je kao jedan od najmoćnijih medija uspio doprijeti do velikog broja djece i još jednom pokazao da se samo dobrim primjerom djeci može ukazati na ono što je uistinu važno.

Kao što su nam nedavno potvrdile naše članice koje odgajaju sinove feministe, uzalud nam sva “predavanja” i prodike djeci ako im sami ne znamo pokazati dobar primjer. Toga se drži i Irena Orlović koja pak za jesen priprema svoju prvu slikovnicu koja će pokazati djevojčicama da im za sreću nije potreban princ. Zamislite kakav bi svijet bio kada bi djeca uvijek bila okružena ovakvim filmovima i pričama…

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više