Najčešće zablude kod traženja posla i kako ih uspješno izbjeći

Natječaji za posao mogu biti vrlo stresne situacije. Ako ste već dobili nekoliko odbijenica, ako vam se čini da na razgovorima ne pokažete sve što  znate ili pak do razgovora nikako da dođete i ne znate u čemu je zapravo problem – definitivno je vrijeme da stvari počnete raditi na drugačiji način.

Raditi isto, a očekivati drugačiji rezultat, nema baš previše smisla

Iako postoji mnoštvo savjeta o tome kako se pripremiti za natječaje ili razgovore za posao, najbitnije je promijeniti stav koji imamo prema selekcijskom procesu.

natječaji za posa

Evo nekoliko najčešćih zabluda o radnim natječajima:

Posao se dobiva.

Ne, posao se ne dobiva – posao se uzima.

Kao selektorica i edukatorica za razvoj karijere i kompetencija po CH-Q metodi, pročitala sam na stotine životopisa i zamolbi/motivacijskih pisama. Floskule, copy-paste tekstova s raznih portala i nezanimljiva dokumentacija poslodavca neće impresionirati. Takvih prijava sve tvrtke dobivaju “na kile”.

Trebate razumjeti da tvrtke ne zapošljavaju osobe koje trebaju posao, nego one koji pokažu da stvarno žele raditi u njoj i koji mogu doprinijeti njenom razvoju.

Kandidati koji se potrude napraviti životopis i motivacijsko pismo u skladu s profesionalnim vrijednostima tvrtke i radnom natječaju, koji se nečime istaknu, oni su koji će biti pozvani na razgovor. Na razgovoru pak, kandidati koji će doći pripremljeni i samouvjereni, oni su koji će posao i “uzeti”.

Posao je “samo posao”

Natječaji za posao samo su prvi korak. Jednom kada se posao dobije, važno ga je savjesno obavljati. Ako glavninu svog budnog i efikasnog vremena svaki dan provedete na poslu, onda posao nije samo posao, nego je veliki dio našeg života i ima veliki utjecaj na njegovu kvalitetu. U tom slučaju, važno je da radimo posao u kojem možemo ostvariti svoje potencijale, u okruženju u kojem se osjećamo dobro i gdje svojim znanjima i vještinama možemo doprinositi tvrtki.

Provjerite jeste li vi stvarno prava osoba za tu tvrtku te da li je ta tvrtka radno okruženje za vas. Ako su vaši odgovori “da”, onda pristupite ovom procesu projektno, uzmite si vremena da napravite najbolju moguću radnu dokumentaciju i pokažite da vam je stalo.

 “Ma napišem ja tu prijavu odmah

Priprema za radni natječaj je mali projekt, a ne usputna stvar.

Kako kod vas izgleda proces traženja posla? Tražite otvorene natječaje, napišete neku osnovnu zamolbu i CV i javljate se na natječaj? Pa, koliko truda – takvi rezultati. No, to znači da možete i drugačije. Znate i sami,  samo ste jedan između mnogih kandidata – no uz dobru pripremu možete baš vi postati onaj pravi kandidat.

 “Problem sigurno nije u meni”

Stalno se prijavljujete na natječaje, no ne dobivate pozitivne povratne informacije? Trebate provjeriti u čemu griješite i što možete učiniti drugačije kako bi si povećali izglede na sljedećim natječajima.

Mnogi kandidati koji su sudjelovali na mojim radionicama i individualnim savjetovanjima bili su sigurni da su sve napravili kako treba. Pa opet, kroz edukaciju su uvidjeli da im prijavna dokumentacija nije bila dobra, da se nisu dovoljno pripremili i da nisu potencijalnom poslodavcu pokazali sve što znaju i mogu.

Da, na neke stvari ne možete utjecati, ali u vašim je rukama svoj dio odraditi i pripremiti najbolje što možete.

natječaji za posao

Prilike se dobivaju

Lijepa je i idilična slika u kojoj dobivamo od nekoga priliku, kako nam neko “daje” posao, ali u stvarnom životu trebat ćete se potruditi. Prilike se ne dobivaju, prilike se stvaraju! Ako ćete prilike čekati, možda ih nikad ne dočekate. Ako želite ciljeve ostvariti, morate biti proaktivni.

U slučaju traženja posla, to znači da trebate imati odličnu natječajnu dokumentaciju, motivacijsko pismo usklađeno s natječajem, da ste istražili sve o tvrtki, da vi sami znate zbog čega se javljate upravo na taj natječaj te kako vi svojim kompetencijama možete dati doprinos njenom razvoju. To znači i da ste promislili sva pitanja koja vam selektor može postaviti i da sve odgovore imate “u rukavu”, da ste toliko puta uvježbali samoprezentaciju i potencijalna pitanja da apsolutno samouvjereno možete odraditi proces.

Da, stvar je pripreme i vježbe, kako bi radni natječaj mogli razgovoru bez floskula, bez copy-paste-a, i autentično i argumentirano – biti vi.

Ako tražite novi/bolji posao i trebate pomoć pridružite se edukaciji “Business Transformation” gdje ćete dobiti znanje i novi pogled na radne natječaje i selekcije, pisanje CV-a i motivacijskog pisma kao i ponašanje na razgovorima, kako bi bili konkurentniji na radnim natječajima.

Edukaciju vodi Marina Kolar, certificirana CH-Q edukatorica Swiss career qualification metode za upravljanje karijerom i kompetencijama, profesionalna savjetnica i stručnjakinja za osobni i organizacijski razvoj. U 17 godina bogatog radnog iskustva bliski su joj bili brojni natječaji za posao, selekcije, CH-Q procese za nezaposlene i osobe koji žele promijeniti karijeru te educirala voditelje Klubova za zapošljavanje.

Autor i foto: Marina Kolar

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija žene u znanosti medicini i farma biznisu

Dolazi konferencija “Žene u znanosti, medicini i farma biznisu” – Stare...

Iako u Hrvatskoj žene čine 49 posto zaposlenih u znanosti njihov udio na vodećim pozicijama je još uvijek zanemariv​. Farmaceutskoj industriji kronično nedostaje...
- Advertisment -