Zašto nitko ne mari za Svjetsko nogometno prvenstvo za žene?

Jeste li čuli za Svjetsko nogometno prvenstvo za žene? Ako niste, niste jedini. Dok je muškarcima nogomet ‘najvažnija sporedna stvar na svijetu’, žene ga toliko ni ne prate. No to ne znači da ne postoje žene koje vole nogomet. Upravo naprotiv, ima ih mnogo, samo što su za razliku od muških kolega manje ‘razvikane’, pa i manje plaćene. Ako se u bilo kojem sportu može vidjeti nejednakost žena i muškaraca, to je onda upravo nogomet.

Svjetsko nogometno prvenstvo za žene

Ovogodišnje nogometno prvenstvo posebno je iz nekoliko razloga. Prvenstvo se održava u Kanadi, a na njemu sudjeluju nogometne ekipe iz 24 države, što je najveći broj ekipa do sada. Također, ove je godine prvenstvo prvi put medijski pokriveno od strane jednog od najvećih medija na svijetu – britanskog BBC-a.

Kako bi se ohrabrio ulazak žena u nogomet organiziraju se i različite kampanje. Tako je američka nogometna ekipa pokrenula kampanju na društvenim mrežama koristeći hashtag #shebelieves kako bi ohrabrila djevojke koje vole nogomet da slijede svoje snove. Nogometašice nacionalne ekipe SAD-a kampanjom su željele poslati poruku da vjeruju u mlade djevojke, kao što one kao fanovi vjeruju u njih.

„Želimo podsjetiti mlade žene i djevojke da ne dopuste da im itko kaže da ne mogu biti najbolje“, rekla je jedna nogometašica.

FIFA je također pokrenula kampanju pod nazivom „Live Your Goals“ kojom žele potaknuti više djevojaka i žena na igranje nogometa, a cilj im je povećanje broja žena u nogometu s dosadašnjih 30 na 45 milijuna do Svjetskog nogometnog prvenstva za žene koje će se održavati u Francuskoj 2019. godine.

Svjetsko_nogometno_prvenstvo_za_žene_1

Kontroverze oko prvenstva

Bez obzira na veću medijsku pokrivenost i različite kampanje, ovo je prvenstvo prije svog početka bilo obilježeno kontroverzama. Naime, prošle je godine grupa od četrdesetak nogometašica pokrenula tužbu protiv Kanadskog nogometnog saveza i Svjetske nogometne federacije (FIFA). Tužile su navedene institucije zbog rodne diskriminacije nakon što su donijele odluku da će se na ovogodišnjem prvenstvu koristiti umjetna trava umjesto prave koja se koristi za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva za muškarce.

Umjetna trava je jeftinija i otpornija na vremenske neprilike, ali je s druge strane skliska i mogućnost ozljeda je veća. Umjetna trava također utječe na lakoću kretanja lopte po terenu te na način igranja. Nažalost, tužba je povučena budući da je jednom djelu nogometašica prijetila suspenzija, a zbog istog zastrašivanja nijedna kanadska nogometašica nije sudjelovala u tužbi.

No, ovaj slučaj nije jedini koji pokazuje kako se žene u nogometu tretira drugačije od muških kolega. Prije nešto više od 10 godina, točnije 2004. godine, FIFA se našla usred skandala kada je njezin predsjednik Sepp Blatter iznio svoju strategiju povećanja popularnosti ženskog nogometa prijedlogom da bi nogometašice možda trebale nositi uže hlače.

„Neka žene igraju u ženstvenijoj odjeći kao što to rade u odbojci. Mogle bi, na primjer, nositi uže kratke hlače“, rekao je tada Blatter.

Prije tjedan dana Blatter je dao ostavku na mjesto predsjednika Svjetske nogometne federacije, no to ne znači da žene u nogometu sada mogu odahnuti. FIFA je i dalje organizacija koja ne cijeni nogometašice na isti način kao nogometaše, a kampanje koje FIFA pokreće za žene u nogometu se mogu pripisati i nečemu što radi kako bi popravila vlastiti imidž u javnosti.

Činjenica i dalje stoji da se ženski nogomet ne uzima dovoljno ozbiljno te se smatra manje vrijednim od muškog. Žene su u sportu manje plaćene bez obzira na to o kojem se sportu radi. I dokle god se žene u sportu podcjenjuje, one neće imati iste uvjete za razvoj svojih talenata, a kamoli da budu isto plaćene i medijski praćene.

Foto: Flickr/ Elliot Rubin, University of the Fraser Valley

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više